Politik

Eksperter vil have dyrere cigaretter, men hvorfor hænger politikerne i bremsen?

Se hvad partierne på Christiansborg mener, at prisen på en pakke cigaretter skal være, i bunden af artiklen.

Kræftens Bekæmpelse. Lægeforeningen. Statens Institut for Folkesundhed.

En lang række af de store aktører på sundhedsområdet har i lang tid slået på tromme for at hæve prisen på cigaretter, sådan som Danske Regioner foreslår mandag.

I udlandet har mange lande gjort det, og selv et flertal af danskerne ønsker en prisstigning. Alligevel hænger politikerne på Christiansborg i bremsen. Senest har formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt, udtalt til TV 2, at ”vores holdning er, at det her (en prisstigning, red.) ikke vil skabe færre rygere".

Men det er alle de sundhedseksperter, TV 2 har talt med, uenige i.

Der er mange rygere, for hvem en cigaret er en livskvalitet

Hans Engell, politisk kommentator TV 2

Prisstigning generer en masse vælgere

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er der flere årsager til, at politikerne på Christiansborg endnu ikke har handlet og sat prisen på cigaretter markant op. Med 70 dage til det næste folketingsvalg skal være afholdt, er der imidlertid lige nu én tungtvejende grund til, at politikerne ikke vil forpligtige sig til at hæve prisen på cigaretter markant, som alle eksperter anbefaler.

Afstemning

Ville du stoppe med at ryge, hvis en pakke cigaretter koster 80 kroner?

- Det er typisk sådan en sag, hvor nogle af partierne siger, at ”det kan godt være, at vi skal kigge på priserne, men det er ikke lige nu, fordi det vil genere en hel masse vælgere.” Det er typisk noget, man vil kigge på efter et valg, siger Hans Engell.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er 23 procent af den voksne befolkning rygere. Det viser tal fra januar 2019.

Tre forskellige årsager til, at politikerne hænger i bremsen

Derudover har hvert enkelt parti deres grunde til ikke at ville sætte priserne på cigaretter op. I Liberal Alliance er det blandt andet holdningen, at danskerne i forvejen betaler for mange skatter og afgifter.

- En prisstigning på cigaretter til for eksempel 80 kroner ville være en voldsom procentvis forøgelse, og det ser ikke godt ud i statistikkerne for de partier, som ønsker, at afgiftsniveauet skal gå den anden vej, siger Hans Engell.

Regeringspartiet Liberal Alliance ønsker som det eneste parti på Christiansborg, at en pakke cigaretter i gennemsnit skal koste 40 kroner, som det er tilfældet i dag.

I mange lande vejer sundhedsvinklen tungere end i Danmark

Hans Engell, politisk kommentator TV 2

For Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der ønsker ingen eller en forholdsvis lille stigning på cigaretpriserne, handler det om, at en prisstigning ikke må få en social slagside.

- Der er mange rygere, for hvem en cigaret er en livskvalitet – mange med natarbejde og i et fag, hvor der er hårdt fysisk arbejde. Ved at lave en væsentligt forøgelse af prisen på cigaretter, er det dem, der kommer til at betale, fordi de mere velstillede vil have råd til cigaretter, uanset hvad prisen må være, siger Hans Engell videre.

Som et tredje argument for, hvorfor politikerne på Christiansborg ikke følger trop i forhold til anbefalingerne fra sundhedseksperterne, fremhæver Hans Engell, at der ifølge flere partier er en grænse for, hvor meget det offentlige skal bestemme over danskernes liv. Og det er uanset, at politikerne i flere af vores nabolande med udgangspunkt i sundhed allerede har truffet beslutningen på borgernes vegne.

- I mange lande vejer sundhedsvinklen tungere end i Danmark, hvor der er flere vinkler på denne sag. Man kan synes, det er voldsomt, men fordi priserne er høje i for eksempel Norge, så er det ikke et argument for, at det også automatisk skal være sådan i Danmark, siger Hans Engell.

Så meget vil foreninger og organisationer hæve prisen

 • Kræftens Bekæmpelse vil hæve prisen på cigaretter til mindst 60 kroner – og den skal stige årligt, indtil den når de norske priser på cirka 90 danske kroner for en pakke cigaretter. Det samme mener Trygfonden.
 • Ifølge Hjerteforeningen skal en pakke cigaretter koste mindst 75 kroner. Stigningen skal indføres hurtigt og ikke langsomt over en årrække, da effekten af prisstigningen ifølge Hjerteforeningen så reduceres.
 • Vidensrådet for Forebyggelse ser gerne, at prisen på cigaretter bliver hævet til 90 kroner – eller mere.
 • Ifølge direktøren for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, skal prisen på en pakke cigaretter hæves, så det sker med en chokeffekt. 80 kroner er godt – 90 kroner er bedre, siger han til TV 2.
 • Danske Regioner vil hæve prisen til 80 kroner.
 • Lægeforeningens formand, Andreas Rudkøbing, ser gerne, at prisen på en pakke er 90 kroner.

Sådan stiller partierne sig

 • Ifølge SF skal en pakke cigaretter koste 50 kroner.
 • De Konservative vil hæve prisen til 60 kroner. Det samme vil Enhedslisten.
 • Alternativet vil hæve prisen til 70 kroner.
 • De Radikale vil have, at en pakke cigaretter skal koste 90 kroner.
 • Dansk Folkeparti vil ikke hæve prisen, men den skal kun stige i takt med løn- og takststigninger i samfundet generelt. Ifølge dr.dk svarer det til en prisstigning på 6-8 kroner.
 • Liberal Alliance ønsker ikke en prisstigning.
 • Ifølge Venstre skal prisen på cigaretter stige, men partiet har endnu ikke lagt sig fast på, hvad prisen skal være. Sundhedsordfører Jane Heitmann sagde mandag til P1 Morgen i kølvandet på udmeldingen fra Danske Regioner, at en pris på en pakke cigaretter på 60-80 kroner ”er et udmærket bud.” Hun understregede dog, at Venstre fortsat ikke har lagt sig fast på, hvad en eventuel prisstigning skal være.
 • Samme budskab lyder fra Socialdemokratiet: Prisen på cigaretter skal stige, men partiet har endnu ikke lagt sig fast på, hvad prisen skal være.

Dermed er Venstre og Socialdemokratiet de eneste af Folketingets partier, der endnu ikke vil lægge sig fast på, hvad en pakke cigaretter skal koste.

Ifølge en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Trygfonden vil to ud af tre danskere fra 2019 hæve prisen på cigaretter til 60 kroner. Mere end halvdelen af de adspurgte mener, at prisen skal hæves til 90 kroner.