Politik

Støjberg efter kritik af Sjælsmark: - Forældrene tager dem som gidsler

Radikale og Enhedslisten mener, at regeringen bør reagere på rapporten med det samme.

Mindst 61 procent af børnene på Udrejsecenter Sjælsmark ville kunne få en psykiatrisk diagnose, hvis de blev udredt.

Samtidig viser omkring 80 procent af forældrene symptomer på psykisk mistrivsel.

Det konkluderer en rapport, som Røde Kors fremlagde fredag morgen, og som organisationen kalder ”dybt foruroligende”, da der er signifikante symptomer på mistrivsel.

Men det er i sidste ende ikke regeringens fejl, og der intet i vejen med rammerne, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det er jo trist, når børn mistrives. Også på Sjælsmark. Derfor gør vi jo alt for, at rammerne er i orden, siger hun og fortsætter:

- Det gør vi ved at sikre ordentlige dag-, skole- og fritidstilbud. Men vi kan ikke løfte det åg af deres skuldre, at deres forældre i virkeligheden tager dem som gidsler, siger Inger Støjberg.

”Man kan ikke bare blive her”

Dem, der opholder sig på Udrejsecenter Sjælsmark, er afviste asylansøgere. De danske myndigheder har konkluderet, at de ikke har ret til beskyttelse, og vurderet, at de kan rejse tilbage til deres hjemland, fordi der er sikkert.

De befinder sig derfor i landet, fordi de ikke er enige i udsendelsen - eller fordi deres hjemland ikke vil tage imod dem.

På centret opholder der sig flere familier, og af et svar fra ministeren til Folketinget fremgår det, at der i februar boede 125 børn under 18 år.

I september oplyste Udlændinge- og Integrationsministeriet, at 70 børn var "fastlåst" - det vil sige, at Danmark ikke kan udsende dem, fordi hjemlandet ikke vil tage imod dem. Det drejer sig blandt andet om landene Irak, Iran, Kuwait og Indien.

Inger Støjberg holder dog fast i, at det er forældrenes ansvar:

- De har ikke ret til at være i Danmark. De skal ud af landet. Men de nægter at rejse herfra, og derfor sætter de deres børn i en helt urimelig situation.

- Vi skal hjælpe mennesker, der er forfulgt, og mennesker, der er i nød, men vi kan bare ikke have et system, hvor man kan vælge at blive her, selvom man ikke er forfulgt, siger Ingen Støjberg.

Råd fra Røde Kors bør sættes i værk

Kort før jul konkluderede Folketingets Ombudsmand på baggrund af uanmeldte tilsynsbesøg, at forholdene for børnene i centret var "egnede til væsentligt at vanskeliggøre børnenes opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse". Han havde dog ikke nogen indvendinger mod faciliteterne i centret, men påpegede, at man kunne gøre mere for at fremme børnenes trivsel.

Den rapport forholder Inger Støjberg sig til, for den slår ifølge hende fast, at der ikke er noget at sætte på rammerne. Røde Kors anbefaler dog blandt andet, at der laves specialiserede børnehavetilbud, og familierne får lov til selv at lave mad.

Ministeren afviser ikke disse forslag og siger, at de vil blive kigget igennem.

Men så lang tid kan man ikke vente, siger Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

- Vi vil allerhelst have børnene ud af Sjælsmark, og at de får nogle helt andre vilkår. Men Røde Kors kommer med nogle beskedne anbefalinger, og de bør sættes i værk med det samme.

Radikales Sofie Carsten Nielsen mener, at regeringen bør kigge på Røde Kors' anbefalinger. Video: Kasper B. Andreasen

- Det koster ikke noget at lade familier lave deres egen mad og selv bestemme, hvornår de skal spise. Det er det samme, som det vil koste at opretholde en kantinedrift. Hvorfor i alverden er sådan noget ikke sat i værk? siger hun.

Børnene er vores ansvar

Samme melding kommer fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen:

- Normalt er det jo sådan i Danmark, at selvom forældrene træffer dårlige beslutninger, så hjælper vi børnene. Derfor skal vi selvfølgelig også passe på børnene i Sjælsmark. Og det gør vi ikke nu. Det bør enhver regering da reagere på.

Begge politikere er dog enige i, at familierne ikke bør være her. Men det er de. Og derfor er børnene også vores ansvar, når familier ikke selv kan løfte det, lyder det.

- Børn er børn og har ret til nogle helt grundlæggende ting. At have liv. Ikke at blive ødelagt under vores varetægt her i landet, for det er reelt det, der sker med de her børn, siger Sofie Carsten Nielsen.

Johanne Schmidt-Nielsen siger, at det viser, at ideen med centret ikke kommer til sin ret.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen mener, at regeringen bør reagere på rapporten fra Røde Kors med det samme. Video: Kasper B. Andreasen

- Hensigten er, at man placerer familierne i denne her situation, så de bliver motiveret til at rejse hjem. Men det er der ikke dokumentation for virker. Det eneste, der er dokumenation for, er, at børnene bliver syge af det, siger hun og understreger, at Enhedslistens ønske er, at børnene helt fjernes fra Sjælsmark.

Blev oprettet i 2013

Udrejsecenter Sjælsmark blev oprettet under S-R-SF-regeringen i 2013 med det formål at styrke indsatsen med at "motivere" afviste asylansøgere til at vende hjem - eller udsende dem med tvang.

Dengang var aftalen, at myndighederne skulle tage hensyn til børnene, så de fik lov til at fortsætte deres skolegang og først blev overført til Sjælsmark kort før udrejse.

Efter regeringsskiftet i 2015 blev det droppet, og derfor kan afviste børnefamilier nu anbringes i Sjælsmark på ubestemt tid.