Politik

Kommentator om DF's kovendinger: - Det er ren brandslukning

Dansk Folkeparti lukker flanker for igen at kunne sætte fokus på udlændingepolitikken, vurderer politisk redaktør.

Først var det omfartsvejen ved Mariager, der alligevel ikke skulle løbe hele vejen til Assens, og nu er det så Radio24syv, som pludselig får kunstigt åndedræt.

Dansk Folkeparti har to gange på tre dage lavet markante kovendinger på betændte sager.

Og det er ganske overraskende for et parti, der ellers gennem årene har haft et unikt blik for, hvordan fisken stod i folkehavet, mener den politiske redaktør hos Avisen Danmark, Thomas Funding:

- Det er, som om boldøjet på en eller anden måde ikke er kalibreret, som det skal være. De rammer bolden uvant skævt for tiden, og derfor bliver de nødt til hele tiden at lave brandslukning på forskellige sager, siger han.

Dårlige meningsmålinger

Dansk Folkeparti har gennem flere måneder døjet med dårlige meningsmålinger, og i Megafons seneste, foretaget mellem 25. og 28. marts, stod de til blot 12,6 procent - tæt på en halvering i forhold til valget for fire år siden.

Ifølge Thomas Funding er kovendingerne klart udtryk for, at partiformand Kristian Thulesen Dahl nu forsøger at få partiet tilbage på sporet.

- Diagnosen har været, at der har været for meget støj omkring Dansk Folkeparti. Der har simpelthen været krig på for mange fronter. Derfor er de nu i gang med at lukke fronter ned, så de kan kæmpe på den, der rent faktisk betyder noget for dem: udlændingefronten.

- Det er selvfølgelig et klart svaghedstegn. Havde partiet ligget til 20 procent, tror jeg ikke på, at vi havde set dem på retræten på den her måde. Det siger noget om, at dynamikken er anderledes for dem nu. Før kunne de gå på vandet, nu er alting sværere for dem, siger han.

Mediestorme stopper ikke

Spørgsmålet er så, om Dansk Folkepartis taktik virker?

Professor ved Syddansk Universitet Charlotte Wien har forsket i mediestorme og blandt andet udgivet bogen ‘Mediestormens magt’. Hun tvivler på, at de problematiske sager hermed er lukket ned:

- Mediestorme har deres egen kraft. Når de først er sat i gang, stopper de ikke. I stedet kører de i bølger. Dansk Folkeparti har været igennem den første bølge, og netop som den var ved at lægge sig, sadler de om og laver en kovending, så den næste bølge i mediestormen bliver det politisk ukorrekte i, at politikere ikke står fast, siger Charlotte Wien.

- Så jeg tror ikke, at man kan stoppe en mediestorm på den måde, men spørgsmålet er også, om det overhovedet er i politikernes interesse. Det viser vores forskning, at det ikke nødvendigvis er. For al omtale er bedre end ingen omtale.