Politik

Danskerne er imod krav om at flytte radio 110 kilometer væk fra hovedstaden

Radio24syv har 500.000 lyttere om ugen - deres sendetilladelse udløber i oktober.

Et flertal af danskerne er imod kravet om, at en kommende landsdækkende radiokanal på FM4 skal ligge mere end 110 kilometer væk fra København.

Det viser en Megafonmåling blandt 1043 respondenter lavet for TV 2 og Politiken.

Her svarer 18 procent, at de er helt eller overvejende enige i betingelsen. Mens 55 procent svarer, at de er overvejende uenige eller helt uenige.

Det betyder, at kun hver sjette dansker bakker op om de betingelser, regeringen og Dansk Folkeparti har opsat for FM4-kanalen, der i dag drives af Radio24syv.

Da vilkårerne blev meldt ud, var Radio24Syv hurtigt ude og sige, at de ikke ønskede at søge om den, og at de derfor må lukke.

DFs vælgere også imod

I målingen er der også spurgt til respondentens politiske ståsted, men blandt ingen af partiernes vælgere er der flertal for at nedlægge Radio24syv.

End ikke blandt Dansk Folkepartis vælgere, selvom partiet stod bag medieaftalen i sommeren 2018 og havde det specifikke krav, at mindst halvdelen af kanalen skulle placeres uden for hovedstaden – den andel blev siden hævet til 70 procent.

34 procent af Dansk Folkepartis vælgere svarer, at de er overvejende uenige eller helt uenige i det krav, mens 30 procent svarer, at de er helt eller overvejende enige.

Partiets medlem af Folketingets Kulturudvalg, gruppeformand Peter Skaarup, siger, at partiet har lyttet til den folkelige modstand, men står fast på kravet:

- Vi synes fortsat, at det er godt, at man betragter Danmark fra andre steder end København. Derimod er det godt at se det fra Jylland eller Fyn. Det vil være godt for Danmark, siger han og fortsætter:

- Det er klart, at med den store kampagne, der har været for at fortsætte Radio24syv, så er der nok nogle borgere, der er kommet i tvivl om det grundlæggende i det her, siger Peter Skaarup, der fremhæver, at partiets formand Kristian Thulesen Dahl torsdag tilbød, at kanalen kunne byde ind på at fortsætte som digital radio, dab.

TV 2s politiske analytiker, Hans Redder, siger, at dét tilbud er kommet af én årsag:

- Det er helt tydeligt kommet bag på Dansk Folkeparti, at kritikken i den her sag har været så voldsom. Og målingen her viser jo, at det langt fra kun er partiets politiske modstandere, der er utilfredse. Selv blandt partiets egne vælgere er mange imod.

Regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i spidsen har siden præsentationen ikke været afvisende for, at der kunne findes muligheder, så Radio24Syv kan overleve.

- DF har været presset af, at regeringen højest usædvanligt har lagt afstand til en aftale, de selv har været med til at indgå. Dermed var Kristian Thulesen Dahl pludselig alene om at forsvare en upopulær aftale, og det ønskede han ikke. Især ikke med få uger til et valg, siger Hans Redder.

Kulturminister vil fjerne geografiske krav

Senest har regeringen fredag udtalt, at de er klar til at starte forhandlinger med Dansk Folkeparti om en model, så Radio24syv kan fortsætte.

Desuden oplyser kulturministeren til Berlingske, at hun er ved at få undersøgt, om det er juridisk muligt at genåbne udbuddet om FM4-båndet – samt kigge på de geografiske begrænsninger:

- Jeg vil gerne gå med til at fjerne lokalitetskravene til den nye FM4, siger hun til avisen.

Og det er endnu en presbold, siger Hans Redder:

- Mette Bocks nye udmelding lægger yderligere pres på Thulesen. Han havde sikkert håbet at lægge denne sag død med sin imødekommelse. I stedet forsøger regeringen nu at få ham til at give sig yderligere, siger han.

Peter Skaarup slår dog fast, at de har lyttet til de danskere, der gerne så, at radioen skal fortsætte, og deres tilbud er, at Radio24syv kan fortsætte som dab:

- Vi er interesserede i at sikre, at Radio24syv får mulighed for at fortsætte. Da de nu ikke vil byde på den anden taleradio, giver vi et tilbud her, som betyder, at de kan fortsætte, siger han.

Og for ham at se er FM4-udbuddet lukket, men de ”lægger noget oveni” med tilbuddet om DAB. Og de vil ikke rokke på den geografiske betingelse, da det vil skabe en god konkurrent i Vestdanmark

Afstanden fra København til Odense er i fugleflugtslinje omkring 140 kilometer. Til Aarhus er afstanden knap 160 kilometer.

Radio24Syv har ifølge Gallups Radiometer gennemsnitligt over 500.000 lyttere om ugen, og deres nuværende sendetilladelse udløber i oktober.

Dansk Folkeparti måtte onsdag opgive dele af en meget omdiskuteret omfartsvej i den lille by Mariager i Nordjylland, og i slutningen af marts viste en Megafon-måling, at blot 12,6 procent af vælgerne ville sætte kryds ved partiet. Ved valget i 2015 fik partiet 21,1 procent af stemmerne.