Politik

BLOG: Trumps tomme trusler vækker minder om manden, der var fanget i en tidssløjfe

Donald Trump er fanget i en tidssløjfe, hvor han bliver ved med at true med at lukke grænsen til Mexico, men aldrig sætter handling bag ordene, skriver Mirco Reimer-Elster. Chris Kleponis / Ritzau Scanpix

BLOG: At lukke grænsen havde været politisk selvmord - så selvfølgelig gjorde Trump ikke det.

Kan du huske filmen 'Groundhog Day' (på dansk: 'En ny dag truer')?

For dem, der ikke kan huske den ikoniske komedie med Bill Murray i hovedrollen, følger her en ultrakort opsummering: Phil Connors (spillet af Bill Murray) er tilsyneladende fanget i en tidssløjfe, for hver eneste morgen Connors vågner, er det den præcis samme dag som dagen før.

Jeg blev mindet om filmen, fordi præsident Trumps ageren vækker minder om Phil Connors skæbne.

Connors er fanget i en tidsløjfe, hvor hver dag er som dagen før. Donald Trump er fanget i en tidssløjfe, hvor han bliver ved med at true med at lukke grænsen til Mexico, men aldrig sætter handling bag ordene.

Tilbagevendende trusler

Her er bare et lille udpluk af de utallige artikler, der er blevet skrevet i de danske medier i de forgange seks måneder om præsidentens trusler om at lukke grænsen til Mexico:

En dramatisk langtidsløsning

I tirsdags gentog Trump, at han stadig agtede at lukke grænsen. Præsidentens stabschef Mick Mulvaney bekræftede samme dag, at Trump ville lukke grænsen, medmindre der skete ”noget dramatisk”. Så sent som i onsdags tweetede præsidenten, at Kongressen skulle skride til handling ”øjeblikkeligt”, ellers ville grænsen blive lukket.

Nu har vi så fredag, men grænsen er stadig åben, og Trump har givet Mexico et år til at rette op på situationen. Det er lang tid til at fikse en situation, der for to dage siden angiveligt var så grel, at lukningen af grænsen syntes at være nært forestående. For at sige det som Hillary Clinton:

- What happened?

Det korte svar er nok, at Donald Trump endnu engang foretrak at fremstå vægelsindet, fordi alternativet var værre. For i det her tilfælde havde alternativet – at lukke grænsen til Mexico – været lig med, at præsidenten aktivt havde valgt at undergrave sine chancer for at opnå genvalg ved det kommende præsidentvalg.

Præsidentens problem

At lukke grænsen til Mexico havde været en økonomisk katastrofe. Denne risiko var præsidenten sig udmærket bevidst. ”Selvfølgelig kommer det til at have en negativ indflydelse på økonomien”, som Trump sagde under et pressemøde i tirsdags. ”Men sikkerheden er vigtigere. Sikkerhed er mere vigtig for mig end handel,” fortsatte præsidenten. To dage senere havde præsidenten skiftet standpunkt.

Kursskiftet er en god illustration af Trumps dilemma lidt over halvandet år før valgdagen. Præsidenten har tydeligvis tænkt sig at gøre det næste præsidentvalg til et immigrationsvalg i et forsøg på at appellere til vælgerbasen. Men dykker man lidt ned i amerikansk valghistorie, bliver det tydeligt, at det næppe er en gangbar strategi frem mod 2020. Særligt ikke når ens vælgerbase er så lille, som Donald Trumps er.

Præsidentvalg, hvor den siddende præsident genopstiller, er typisk domineret af ét spørgsmål: Fortjener præsidenten at blive genvalgt?

Hvis man som Donald Trump ikke på et eneste tidspunkt har fået opbakning fra et flertal af amerikanerne i de vægtede meningsmålinger, kan man ikke sætte sin lid til sin personlige popularitet ved det kommende præsidentvalg. Så skal der andre boller på suppen.

Immigrationspolitik spiller naturligvis ind her, men er langt fra så afgørende en faktor ved præsidentvalg som økonomien. Særligt ikke i de stater i rustbæltet, som efter alt at dømme igen kommer til at afgøre det kommende præsidentvalg.

- It's the economy, stupid, som en af Bill Clintons chefstrateger, James Carville, så ikonisk formulerede det under valgkampen i 1992.

Politisk selvmord

For mange af Trumps vælgere vil en lukning af grænsen mod Mexico få katastrofale følger. Eksempelvis er den amerikanske bilproduktion afhængig af reservedele fra Mexico. Hvis Trump lukkede grænsen, ville bilproduktionen hurtigt være gået i stå. Generelt havde fabriksarbejdere været hårdt ramt – den samme branche, som præsidenten har slået sig op på at ville hjælpe. Ligeledes ville de amerikanske landmænd være blevet ramt med tsunami-styrke.

Også i stater som Arizona og Texas, der potentielt kan komme i spil ved 2020-valget, havde beslutningen fået voldsomme konsekvenser. Det havde kort sagt svaret til at begå politisk selvmord at lukke grænsen. Som journalisten Ana Swanson fra New York Times skrev i mandags om de potentielle implikationer af en grænselukning:

- Det vil sandsynligvis minde om eftervirkningerne af en større naturkatastrofe: fødevaremangel, priseksplosioner, stigende arbejdsløshed og et styrtdykkende aktiemarked.

Grænsespørgsmålet

Alt det ved præsident Trump selvfølgelig godt. Og det vidste analytikere og investorer også, hvorfor aktiemarkedet ikke viste de store udsving i ugens løb, selvom præsidenten blev ved med at trutte i trusselstrompeten.

Så når præsident Trump i dag kommer til at besøge den amerikansk-mexicanske grænse i Californien, så husk følgende tommelfingerregel:

Amerikanske præsidentvalg med Donald Trump på stemmesedlen bliver ikke afgjort ved grænsen til Mexico, men snarere oppe nordpå mod grænsen til Canada.