BLOG: Joe Biden i stormvejr - og det er langt fra forbi

16x9
Det er uvist, om Joe Biden kommer helskindet igennem stormvejret, mener Mirco Reimer-Elster. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

BLOG: Tiderne har ændret sig, og det er uvist, om den tidligere vicepræsident formår at følge trop.

Den tidligere, demokratiske vicepræsident Joe Biden er over den seneste uge blevet kritiseret af flere kvinder for at være alt for nærgående. I går valgte Biden derfor at offentliggøre en videoerklæring på det sociale medie Twitter, hvor han forklarede sig endnu engang.

Her er det interessante spørgsmål: hvorfor følte Biden en trang til at bånde en videoerklæring, hvor han i bund og grund siger det samme, som han allerede har givet udtryk for i sin pressemeddelelse i søndags?

Svaret er ligetil: Fordi historien ikke er lagt ned endnu. Og det bliver den næppe lige foreløbig, eftersom yderligere to kvinder stod frem i tirsdags og fortalte om deres ubehagelige oplevelser med den tidligere vicepræsident.

Bidens ikkeundskyldning

Flertallet af politikere i det Demokratiske Parti har i kølvandet på, at #metoo-bølgen begyndte at rulle for to år siden generelt indtaget den position, at anklager om upassende adfærd skal tages alvorligt, og at det er den anklagende parts fortolkning af en given oplevelse, der er afgørende.

Med andre ord kan det godt være, at eksempelvis Joe Biden ikke synes, at han gjorde noget forkert, men det var der i det her tilfælde flere kvinder, der gjorde, og det er kvindernes oplevelse, der er afgørende. En tankegang som Nancy Pelosi, den mest magtfulde demokratiske politiker i Kongressen, bekræftede gentagne gange så sent som i går.

Derfor er det også ganske interessant, at Joe Biden har valgt en tilgang, hvor han godt nok accepterer og respekterer kvindernes opfattelser og oplevelser, men samtidig lægger stor vægt på at forklare sine egne intensioner bag handlingerne.

Ligeledes gør den tidligere vicepræsident meget ud af at betone, at han lytter til kritikken og vil justere sin adfærd fremadrettet. Men Biden ønsker samtidig ikke at forholde sig til, om han mener, at hans handlinger gik over stregen. Ved ikke at lægge sig fuldstændig fladt ned, åbner Biden dermed op for risikoen, at hans ikke-undskyldning garanterer, at diskussionen vil fortsætte på ubestemt tid.

Nye tider

En afgørende pointe i diskussionen om Joe Bidens adfærd er, at den tidligere vicepræsidents ageren har været kendt i årtier. For mange er Bidens væremåde en central del af hans politiske – og nok også personlige – dna. Af samme årsag har diskussionerne om, hvorvidt Bidens opførsel er upassende eller ej, været der i lang tid.

Om Joe Bidens ageren er en politisk og personlig styrke eller ulempe, vil meningerne nok være delte omkring, men det er værd at notere sig, at der i venstreorienterede kredse i USA i årevis har været en kritik af Bidens opførsel.

Det nye er med andre ord ikke Joe Bidens adfærd, men at der nu er kvinder, der står frem og fortæller om, at den tidligere vicepræsidents ageren for dem føltes ubehagelig.

Som Jesper Zølck, der dækker USA for TV 2s udlandsredaktion, så rammende sagde i programmet NEWS&Co. tidligere på ugen: ”Joe Biden har ikke ændret sig – det har tiderne”.

Zølcks udsagn illustrerer samtidig Joe Bidens største problem frem mod Demokraternes partidebatter og primærvalg.

Den tidligere vicepræsidents udlægning er, at ”de sociale normer er under forandring”. Med andre ord: Bidens opførsel var okay engang, men er det ikke længere, fordi måden, de fleste mennesker interagerer på i dag, er anderledes.

Men som journalisten Yashar Ali har pointeret, var Bidens ageren jo heller ikke i orden dengang, hændelserne fandt sted. Det synes de kvinder, der er trådt frem, i hvert fald tydeligvis ikke. De har alle sammen udtalt, at de følte, at den tidligere vicepræsident agerede på en ubehagelig måde.

Med andre ord er det i de her tilfælde ikke ”de sociale normer” for menneskelige interaktioner, der er under forandring, som Biden påstår.

Den afgørende forskel er, at kvinderne nu tør stå frem og fortælle om deres ubehagelige oplevelser. Normskredet består med andre ord i, at kvinderne nu bliver hørt og taget alvorligt i #metoo-tidsalderen. Det består ikke i, at Bidens ageren var i orden dengang, men nu pludselig ikke længere skulle være comme il faut.

Fortid, nutid og fremtid

Bag historien om anklagerne mod Joe Biden gemmer der sig samtidig en større historie om den tidligere vicepræsident, der formodentlig snart endnu engang forsøger at blive Demokraternes præsidentkandidat. Det er en historie om en mand, der ligesom hans interaktion med andre mennesker, kan risikere at fremstå som et levn fra fortiden.

Joe Biden vil forfærdelig gerne stille op som præsidentkandidat, men inden da skal stormen rides af først. Gårsdagens video er Bidens seneste forsøg på at få medierne og offentligheden til at lade emnet hvile. Det sker næppe lige foreløbig. Særligt på den progressive fløj i den amerikanske offentlighed er skepsissen overfor Biden ikke blevet mindre. Tværtimod er den vokset, her italesat af Washington Post-journalisten Elizabeth Bruenig.

Det er uvist, om Joe Biden kommer helskindet igennem stormvejret. Det samme må man sige om Bidens politiske ambitioner og forhåbninger om at blive Demokraternes næste præsidentkandidat.

Grunden til, at kvindernes anklager er så problematiske for Biden i en politisk sammenhæng, skyldes ikke kun, at vi lever i #metoo-tidsalderen.

Det skyldes ogsĂĄ, at der i forvejen er stor skepsis overfor, hvorvidt den 76-ĂĄrige Biden er fremtidens mand.

Af samme årsag vil jeg derfor sætte mine ikkeeksisterende sparepenge på, at dilemmaet om Joe Bidens fortid, nutid og fremtid ikke er et spørgsmål, der kommer til at forsvinde lige foreløbig. Dertil indeholder historien for mange aspekter, der går langt ud over de specifikke anklager.

Joe Bidens forsøg på at lukke diskussionen ved hjælp af en videoerklæring skal derfor ikke udelukkende ses i konteksten af, hvordan den tidligere vicepræsident bruger sine hænder og mund. Videoerklæringen er en del af en større historie om, hvorvidt fortidens folkehelte stadig formår at nå vælgernes hjerter i et parti under kraftig forandring.

Eller for afslutningsvis at sætte det helt på spidsen: kan et levn fra fortiden overbevise et parti under kraftig forandring om, at det er nutidens bedste bud på at føre Demokraterne ind i en lys politisk fremtid?