Politik

Støjberg beskyldes for løgn efter ukendt PowerPoint – sagen kan blive et problem, forklarer analytiker

Inger Støjberg kan komme i en situation, hvor sagen bliver så stor en belastning, at en pause fra politik kan blive nødvendig, lyder det.

Inger Støjberg (V) har dækket over en løgn, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bliver nødt til at gå ind i sagen.

Sådan lyder det onsdag fra flere oppositionspartier, efter Information har fortalt, at en hidtil ukendt PowerPoint-præsentation sår tvivl om udlændinge- og integrationsministerens forklaring om ulovlig adskillelse af mindreårige asylpar.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen giver de nye oplysninger næppe Inger Støjberg alvorlige problemer på denne side af et folketingsvalg, men skifter magten, kan hun ikke vide sig sikker.

Det står sort på hvidt, at Inger Støjbergs forklaring ikke er korrekt. Det er en meget alvorlig sag

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten

Det skyldes, at de røde oppositionspartier formentlig vil kræve en undersøgelse af sagen efter valget, og ender den med at føre til hård kritik af Støjberg, kan det skade hende, lyder vurderingen.

- Hvis man forestiller sig, at alle og enhver kan se af undersøgelsen, at hun har løjet for Folketinget, så er det svært at se hende i toppen af Venstre, siger Peter Lautrup-Larsen.

Forstå sagen

Før vi går videre til de mulige konsekvenser for Inger Støjberg er det nødvendigt med et kort oprids af sagen om den ulovlige adskillelse af mindreårige asylpar, der har kørt i flere år.

10. februar udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en instruks om, at alle asylansøgende par, hvor den ene er under 18 år, skal adskilles. Det er imidlertid ulovligt, da alle sager skal behandles individuelt.

Inger Støjberg har dog forklaret flere gange efterfølgende, at hun samtidig med den skriftlige instruks gav Udlændingestyrelsen en mundtlig besked om, at den skulle gøre individuelle undtagelser og ikke adskille samtlige par.

Siden er der dog sået stor tvivl om, hvorvidt den mundtlige instruks overhovedet blev givet. Der er ingen dokumentation for den, og flere dokumenter peger på, at den ikke er givet.

Hvis der kører sådan en sag omkring Støjberg, kan det være svært at se hende have de store muskler

Peter Lautrup-Larsen

Inger Støjberg har forklaret, at hun under et møde med den daværende chef for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet 10. februar 2016 forklarede, at der skulle laves individuelle undtagelser. Men ifølge Information viser en hemmelig mail fra Henrik Grunnet afsendt få timer efter mødet, at opfattelsen hos Udlændingestyrelsen var, at ”INGEN barnebrude må bo med ægtefælle”.

Onsdag fortæller Information så, at en hidtil hemmeligholdt PowerPoint-præsentation sår yderligere tvivl om Støjbergs forklaring. PowerPoint-præsentationen er lavet af Udlændingestyrelsen og blev fremlagt på et møde med landets asylcentre 23. februar 2016. Den viser sort på hvidt, at parrene skulle adskilles. Ifølge flere juridiske eksperter og oppositionspolitikere gennemhuller det Støjbergs forklaring.

Folketingets ombudsmand har flere gange kigget på sagen. For to år siden kaldte han ministeriets fremgangsmåde ulovlig. I sidste måned kritiserede han, at Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udlændingestyrelsen ikke gav ham den mail fra Henrik Grunnet, Information siden har fået adgang til.

Der er siden blevet rettet op på den ulovlige adskillelse af mindreårige asylpar, og et syrisk par har fået erstatning.

Kræver Løkke ind i sagen

Hos oppositionen har sagen skabt stor utilfredshed med Inger Støjberg. Radikale Venstres integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener, at det seneste eksempel med Power-Point-præsentationen viser, at Inger Støjberg har forsøgt at dække over en løgn, og at hun aldrig har givet en mundtlig instruks.

- Ministerens forklaring holder simpelthen ikke vand længere. Det er der skriftlig dokumentation for. Vi kan ikke have en regering og regeringspartier, der fuldstændig lukker øjnene, og at man gang på gang kan sige ting til Folketinget, som ikke er sande, siger Sofie Carsten Nielsen til TV 2.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, vil have statsministeren til at gå ind i sagen og sørge for, at den bliver undersøgt til bunds.

- Det står sort på hvidt, at Inger Støjbergs forklaring ikke er korrekt. Det er en meget alvorlig sag, og det er en sag, der handler om, hvorvidt ministre rent faktisk regerer i overensstemmelse med dansk lovgivning, og om vi kan stole på, at de taler sandt, siger hun til TV 2.

Støjberg fredet – men kun frem til valget

Hvis sagen skal få konsekvenser for Inger Støjberg nu og her, kræver det, at et flertal i Folketinget udtrykker mistillid til hende. Men intet tyder på, det kommer til at ske.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil ikke beskæftige sig med noget, der er sket for flere år siden, siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen. Han vil hellere arbejde for, at alle asylpar med mindreårige fremover skal adskilles.

Ifølge Peter Lautrup-Larsen vil et rødt flertal efter valget dog nedsætte en uvildig advokatundersøgelse af sagen, og selvom den ikke kan fælde en egentlig dom over Støjberg, kan den lægge et stort pres på hende, siger han. Også selvom hun til den tid ikke længere er minister.

TV 2s politiske analytiker drager en parallel til december 2011, hvor den dengang forhenværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) tog orlov fra Folketinget. Det gjorde han, fordi Københavns Politi på det tidspunkt undersøgte hans rolle i sagen om læk af Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skattesag.

Peter Lautrup-Larsen siger, at sagen var en stor belastning for Troels Lund Poulsen og Venstre, og det kan en undersøgelse af Inger Støjberg også blive, hvis den klart viser, at hun har løjet, lyder det.

- Troels Lund Poulsen var væk i en periode, fordi han politisk var uden muskler. Og hvis der kører sådan en sag omkring Støjberg, kan det være svært at se hende have de store muskler, siger Peter Lautrup-Larsen og nævner, at en pause fra politik derfor kan komme på tale for hende.

Han understreger dog, at han ikke på forhånd vil gøre sig til dommer i sagen.

Støjberg: Oppositionen vil af med mig

Hovedpersonen selv siger onsdag til TV 2, at hun hele vejen igennem har forsøgt at beskytte de piger under 18 år, der skulle bo med deres ægtefælle.

Hun fastholder, at der er givet en mundtlig instruks og siger, at den skriftlige i praksis ikke er blevet fulgt, fordi der er par, der ikke er blevet adskilt. Derfor mener hun ikke, der er noget at komme efter.

- Det interessante er, hvad der egentlig skete i virkeligheden, og sandheden er jo, at der var par, der ikke blev adskilt. At oppositionen gerne vil af med mig som minister, det er der sådan set ikke noget unaturligt i, siger Inger Støjberg til TV 2.