Lars Løkke lufter tanker om at indføre mindsteløn: - Opsigtsvækkende, mener kommentator
Udenlandske chauffører på danske landeveje har sat tankerne i gang hos landets statsminister om mindsteløn.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er parat til at lytte til forslag om indførelse af mindsteløn i Danmark.
Det skriver statsministeren på sin Facebook-profil onsdag aften, hvor han giver udtryk for, at han ikke er afvisende over for mindstelønnen.
- Ville det ikke være meget lettere, hvis vi indførte en mindsteløn, bliver jeg tit spurgt. Det ville gøre det meget enklere at kontrollere og bekæmpe social dumpning, skriver Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:
- Og jeg forstår godt spørgsmålet. For det er ikke længe siden, at vi alle med vantro så historierne blive oprullet om udenlandske chauffører ved Padborg, som under usle vilkår kørte lastbiler rundt på de danske landeveje. Overnattede i biler og på rastepladser. Levede under kummerlige vilkår. Til lønninger langt under det, som vi normalt betragter som fair.
Politisk kommentator Hans Engell kalder det dristigt af Lars Løkke Rasmussen at åbne diskussionen.
- Det er faktisk meget opsigtsvækkende, at en statsminister vover sig ind i en diskussion om noget meget fundamentalt i den danske model, nemlig spørgsmålet om vi skal have en lovfæstet mindsteløn på særligt udsatte områder, siger han til TV 2
Udenlandske chauffører
I modsætning til de fleste andre lande i EU er der ikke en lovbestemt mindsteløn i Danmark, hvis arbejdsgiveren ikke er omfattet af en overenskomst, men det er muligt at få prøvet lønnen ved en domstol.
Ifølge Lars Løkke er det blandt andet eksempler som de omtalte udenlandske chauffører på danske landeveje, som levede under kummerlige vilkår til lave lønning, der har fået statsministeren til at overveje spørgsmålet om mindsteløn.
Men det sætter samtidig Lars Løkke i et dilemma:
- Vi kan jo ikke bare vende ryggen til en succesfuld model, for i stedet at ordne arbejdsmarkedets forhold ved lov og fjerne hele tilskyndelsen til at stå i fagforening. Hvorfor skulle man melde sig ind, hvis også dem uden medlemskab umiddelbart fik de samme vilkår?
Beder danskere om hjælp
Statsministeren opfordrer danskerne på Facebook til at give deres bud på, hvordan det kan løses, at Danmark undgår underbetalt arbejdskraft og samtidig værner om det danske velfærdssamfund.
Ifølge Facebook-opslaget vil han bruge forslagene mandag, hvor han skal holde tale ved Lønmodtagernes Topmøde.
Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, understreger, at statsministerens opslag er en hyldest til den danske model, men at vi har et dilemma, når udenlandske chauffører kan arbejde under kummerlige forhold til meget lave lønninger.
- Det er den debat, vi gerne vil rejse, også i en grundig og seriøs diskussion med arbejdsmarkedets parter, fordi vi skal finde en løsning på det her. Det udfordrer simpelthen alle danskeres opbakning til Europa og det indre marked, siger han til TV 2.
Ifølge Folketingets EU-Oplysning er det kun seks ud af EU's 28 medlemslande, der ikke har fastsat minimumlønninger ved lov. Foruden Danmark er det Sverige, Finland, Østrig, Cypern og Italien.
Faren ved at indføre mindsteløn i Danmark kan være, at arbejdsmarkedets parter vil miste indflydelse.
- Det er virkelig en diskussion om et kernepunkt i den danske model, nemlig spørgsmålet om, hvem der fastsætter løn og arbejdsvilkår, siger Hans Engell.