Politik

Dansk Folkeparti dropper planlagt omfartsvej efter kritik

Vejen kommer stadig til at gå rundt om Mariager, men den forkortes væsentligt.

Den planlagte 377 millioner kroner dyre omfartsvej ved Mariager bliver alligevel ikke til noget.

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkeparti, efter at partiet og i særdeleshed transportordfører Kim Christiansen har fået hård kritik for at ville lave en vej, der ikke er brug for.

- Det er ikke noget personligt nederlag for mig. Men vi må bare erkende, at der nok ikke er behov for en otte kilometer lang omfartsvej. Vi har lyttet til kritikken. Det vigtigste er ikke at få en dyr løsning, men at få den tunge trafik ud af Mariager, siger Kim Christiansen til TV 2.

Omfartsvejen bliver nu væsentligt kortere end de otte kilometer, mens prisen barberes ned til omkring 80 millioner kroner.

Den nye vej vil fortsat gå rundt om Mariager, men i stedet for en linjeføring helt til Assens, skal den kun gå til Alstrup. Den alternative rute blev undersøgt ved forundersøgelsen i 2013 og fremgår af trafikforliget.

Infrastrukturaftalen og vejen omkring Mariager bliver formentlig kun til noget, såfremt blå blok vinder et kommende valg.

Thulesen Dahl: - Vi har ikke ramt plet

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, erkender, at ”de måske ikke har ramt skiven helt rent”.

- Vi har lyttet til kritikken og kigget projektet én gang til. Vi synes jo, at vi har lavet en rigtig god trafikplan til 112 milliarder, men vi må også erkende, at hele diskussionen har handlet om en omfartsvej i Mariager til 377 millioner.

Her må vi erkende, at vi ikke har ramt den i første hug.

Kristian Thulesen Dahl, formand Dansk Folkeparti.

- Og vi kan jo se, at der er mulighed for at lave et meget, meget billigere projekt og så alligevel få gjort en hel del ved de udfordringer, der er i Mariager, siger han.

Da TV 2 besøgte Mariager i sidste uge for at undersøge trafikken på torvet kom der blot fire lastbiler og en bus forbi. Alle med ærinder. Overfor TV 2 har Kim Christiansen flere gange fastholdt, at han fandt de metoder og målinger useriøse. Det gjorde han senest tirsdag, hvor også debatkulturen i Danmark fik en opsang, efter at mange havde kommenteret på historien.

Men Kristian Thulesen Dahl mener derimod, at man skal tage ved lære af de oplysninger. Og at de, som politikere, skal kunne tåle at blive kigget efter i kortene.

- I vælger at kigge på trafikplanen, og vi skal selvfølgelig kunne stå til ansvar for det, vi laver, men vi skal heller ikke være mere stejle og stædige, end at vi bruger de oplysninger, der kommer frem, til kritisk at undersøge, om vi har ramt skiven.

- Og her må vi erkende, at vi ikke har ramt den i første hug. Og så må vi sadle om. Derfor accepterer vi kritikken, siger Kristian Thulesen Dahl.

Beskyldt for at være unødvendig

Den oprindelige vej blev besluttet i en aftale om kommende infrastrukturprojekter mellem regeringen og Dansk Folkeparti i marts. Et forlig til 112 milliarder,

Forligsparterne har blandt andet vedtaget at igangsætte store projekter som den tredje Limfjordsforbindelse til 6,6 milliarder kroner og udvidelse af en række motorvejsstrækninger.

Men omfartsvejen til 377 millioner fik hurtigt stor opmærksomhed, fordi Vejdirektoratet i 2013 konkluderede, at der ikke var behov for den.

Samme melding kom fra Mariager Handel og en trafikforsker, der ikke kunne se valide argumenter for vejen og kaldte det et typisk billede på, hvordan der forhandles trafikaftaler.

Selvom omfartsvejen i Mariager er en lille del af en stor plan, er den ifølge trafikforsker og lektor på Aalborg Universitet Harry Lahrmann ikke nødvendig.

Men Dansk Folkeparti og transportordfører Kim Christiansen har holdt fast i, at vejen var nødvendig for at lede den tunge trafik væk fra torvet.

Siden TV 2 lod kameraet rulle på det lille torv i Mariager mandag i sidste uge har mange danskere også diskuteret, på blandt andet TV 2 Nyhedernes Facebook-side, om vejen nu også gav mening.

Torvet i Mariager var ellers det område, som Kim Christiansen og transportminister Ole Birk Olesen (LA) brugte som argument for at bygge vejen udenom Mariager.

Transportordfører bor i Mariager

Beslutningen om omfartsvejen har fået særlig meget opmærksomhed, fordi Kim Christiansen selv bor i nærheden af Mariager og driver en kro i byen. Overfor Radio24syv har han forklaret, at den tunge trafik betød ødelagte tagrender og blomsterkrukker i byen, og at den udgjorde en sikkerhedsrisiko.

Ifølge Fjordavisen i Mariager er der da også flertal for vejen blandt de 29 byrådsmedlemmer i Mariagerfjord Kommune. Det stod klart efter et byrådsmøde torsdag 28. marts. Kun enkelte var negative.

Emnet på byrådsmødet var rejst af byrådsmedlem Pia Adelsteen (DF), der er Kim Christiansens kone. Hun har tidligere afvist overfor Nordjyske, at hendes ageren er et forsøg på at skaffe opbakning til ham.

Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen mener ikke, at TV 2s trafiktælling i Mariager kan bruges til noget i sagen om en aftalt omfartsvej ved byen. Video: Lasse Storgaard Højlund

Transportforliget kommer blandt andet som følge af, at trængslen på de danske veje stiger år efter år. Senest har Vejdirektoratet opgjort, at trængsel i Danmark kostede 24 milliarder i 2016.

Der bor cirka 2500 indbyggere i Mariager by.