Politik

Løkke har ikke løftet en finger for nedslidte danskere

Det er ikke i orden, at folk skal slides ned før pensionsalderen.

Alt for mange danskere bliver slidt op på deres arbejdspladser længe før, de når pensionsalderen. Men det er ikke i orden, at folk skal slides ned, før de må trække sig tilbage.

Derfor vil vi i Socialdemokratiet indføre en ny ret til tidlig folkepension for dem, der er nedslidte og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet. Alle fortjener nemlig gode år på pension med børn og børnebørn. Og vi vil gerne give flere mennesker muligheden for at trække sig, inden kroppen står fuldstændigt af.

Men målet falder tydeligvis ikke i Lars Løkke Rasmussens smag. Han kalder forslaget for et bluffnummer og afviser, at der skal indføres en ret til tidligere pension.

Løkke har ikke løftet en finger

Det er hamrende respektløst over for de tusinder af danskere, der har slidt og slæbt hele livet, og som nu er mærket fysisk af det. Men det er omvendt ikke en overraskende reaktion fra en statsminister, der siden valget har kæmpet for at hæve pensionsalderen, og som har nedprioriteret danskernes arbejdsmiljø og sikkerhed med gentagne nedskæringer af arbejdstilsynet.

Lars Løkke har ikke løftet en finger for de nedslidte, før vi i Socialdemokratiet kom med vores forslag. Først nu vil han se på, om der måske skal justeres på reglerne. Men det Løkke foreslår er ikke den rigtige løsning.

Regeringens forslag er nemlig blot en justering af seniorførtidspensionsordningen, som man vel at mærke først kan få, når man allerede er nedslidt. Og der har vi en af forskellene på Venstre og Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet vil give hårdtarbejdende folk mulighed for selv at beslutte sig for at trække sig, inden de er slidt ned. Venstre vil henvise folk til et langt udredningsforløb på kommunen, når kroppen først er stået af.

I Socialdemokratiet tror vi på, at hvor der er en vilje, er der en vej. Vi indførte i sin tid folkepensionen. Nu vil vi indføre en ny ret til tidlig folkepension for de nedslidte og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, fordi de startede i en ung alder. Den helt præcise model vil vi, såfremt vi får regeringsansvaret efter valget, drøfte med arbejdsmarkedets parter.

Men vi har pengene. Blandt andet ved at ændre reglerne, så virksomheder ikke længere kan trække kæmpestore direktørlønninger fra i skat. Og så vil vi indføre et ekstra samfundsbidrag fra den finansielle sektor, der dermed kommer til at bidrage med lidt mere til fælleskassen. Alt i alt finder vi tre milliarder kroner, der med Finansministeriets egne tal vil hvert år give op mod 5-7.000 nedslidte danskere muligheden for at kunne trække sig tre år tidligere tilbage.

Til sammenligning har Løkkes regering afsat i alt 0 kroner.

Vil gøre gode tider bedre for alle

Vi vil vælge at afsætte pengene, fordi vi synes, det er ret og rimeligt. For vi vil gøre gode tider bedre for alle. Og det kan vi kun, hvis vi prioriterer velfærd først. Ikke skattelettelser som Lars Løkke.

Om lidt skal danskerne vælge, om de vil have en endnu en omgang med Lars Løkke, der ikke vil give de mest nedslidte en ny ret til tidlig folkepension, og som før har forslået at hæve pensionsalderen ud over hvad der allerede er aftalt. Eller om de vil have en socialdemokratisk statsminister, der vil sikre, at alle kan få en værdig alderdom med tid til børn og børnebørn.