Kommentator om 'markant' Østergaard-udmelding: - Det er meget voldsomt

De radikales partileder, Morten Østergaard, vil blokere for en kommende S-regering, hvis udlændingepolitikken forbliver, som den er.

Hvis Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skal gøre sig forhåbninger om at danne en regering med Radikale Venstres opbakning, skal hun sløjfe dele af det såkaldte paradigmeskift.

Det siger de radikales partileder, Morten Østergaard, i et interview med Berlingske.

- Skal vi kunne støtte en regering, skal vi være enige om dens politik på centrale områder, herunder hvordan vi fremmer integrationen i stedet for at sætte den i stå. Kan vi ikke det, kan vi ikke støtte en regering – og så er vi imod, siger Morten Østergaard til Berlingske.

Altså, I vil udtrykke mistillid?

- Ja, svarer Morten Østergaard.

Bægeret er flydt over

Paradigmeskiftet omfatter stramninger i udlændingepolitikken og blev vedtaget i Folketinget af VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet endte med at stemme for, selvom partiet var imod dele af lovforslaget, blandt andet at nedsætte integrationsydelsen.

Morten Østergaard kalder Socialdemokratiets støtte til paradigmeskiftet og de markante stramninger i udlændingepolitikken for "dråben".

Partilederen er klar over, at hans krav kan betyde, at dansk politik kan havne i en fastlåst situation efter det kommende folketingsvalg, hvis de radikale ikke kan støtte hverken en rød eller blå regering.

Han afviser, at han tager dansk politik som gidsel, og langer derimod ud efter Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som "blindt forfølger Dansk Folkepartis skadelige politik".

Meget voldsom udmelding

Politisk kommentator Noa Redington kalder Morten Østergaards udmelding et ”meget markant udsagn”.

At Radikale Venstres partiformand er parat til at udtrykke mistillid overfor Mette Frederiksen, betyder, at hun derfor ikke kan regne med de radikales opbakning til hende på statsministerposten.

- Nu er hun i en gråzone. Så det er meget voldsomt, hvad Morten Østergaard nu siger, vurderer Noa Redington.

Han mener, at Morten Østergaard med sin udmelding overfor Mette Frederiksen i stedet kan ende med at tage den næstbedste – nemlig Lars Løkke Rasmussen.

Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen afviser at lytte til De Radikale og vil også efter et valg fokusere på brede aftaler på udlændingeområdet.

- Hvad er det egentlig, at Radikale Venstre med den her melding lægger op til? Er det et parlamentarisk kaos, eller skal vælgerne begynde at tage stilling til, om man ønsker en radikal støtte til Lars Løkke som statsminister efter et valg, siger hun.

DF: Radikale må ikke "få et ben til jorden"

Morten Østergaards udmelding får Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til at advare mod et regeringsskifte.

- Og selv hvis Mette Frederiksen så måtte afvise Radikale Venstre, så har hun Alternativet. Og selv hvis hun måtte afvise Alternativet, så har hun Enhedslisten. Derfor er det et stort eksperiment, hvis vi overlader udlændingepolitikken til dem. Der kan gå fire år, hvor der bliver lempet, siger han til Berlingske.

Kristian Thulesen Dahls udmelding er et udtryk for, at Dansk Folkeparti er på vej tilbage under Løkke Rasmussen, på en måde de ikke har været siden valget i 2015, mener politisk kommentator Noa Redington.

- Han siger fuldstændigt klart, at en stemme på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet kan blive et eksperiment. Så voldsom har han ikke tidligere været i sin beskrivelse og kritik af oppositionens leder, siger han.

Slinger i valsen

Noa Redington påpeger, at der har været en del "slinger i valsen" mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Senest i forbindelse med søndagens debat mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen.

- Her var han meget lang i spyttet, når det gjaldt om at forklare, hvilken af de to kandidater han egentlig støttede, lyder det fra Noa Redington.

Men Kristian Thulesen Dahl har med sin reaktion på Morten Østergaards udmelding gjort det klart, at Dansk Folkeparti er en del af blå blok.

- Som han selv siger; det er et definerende moment, siger Noa Redington.

For Dansk Folkeparti ved, at de kan få indflydelse med Lars Løkke Rasmussen på statsministerposten, men han er ikke længere sikker på, at Socialdemokraterne kan stå inde for en hård udlændingepolitik.

Godt tilfreds med udmelding

I Alternativet er politisk ordfører Carolina Magdalene Maier ganske godt tilfreds med Morten Østergaards udmelding.

Partiet er nemlig fuldstændig på linje med, at der skal en ny kurs til i Danmark i forhold til flygtninge- og udlændingepolitikken.

Samtidig påpeger hun dog, at Radikale Venstre muligvis havde brug for at komme med udmeldingen, netop fordi Morten Østergaard tidligere har peget på Mette Frederiksen som statsminister. Hvilket Alternativet har undladt at gøre.

- Så vi har jo ikke samme behov for at stille kontante krav, siger Carolina Magdalene Maier.

Den politiske ordfører mener, at Morten Østergaards udmelding åbner for et interessant rum i dansk politik.

- Det bliver spændende at se, hvilken situation det efterlader os i fremover, siger hun.

Ingen ultimative krav fra Enhedslisten

Også hos Enhedslisten bliver Morten Østergaards udtalelser budt velkommen. Omend gruppenæstformand Nikolaj Villumsen har svært ved at se Morten Østergaards plan b.

Men det betyder ikke, at danskerne kommer til at se Enhedslisten stille ultimative krav.

- Det kommer vi ikke til. Men alle partier, som vil være med i et nyt flertal, skal kunne se sig selv i den politik, der bliver udført, siger han.

- Jo større vi bliver i Enhedslisten, jo flere muskler vil vi have i forhandlingerne med Mette Frederiksen. Vi vil rejse et opgør med paradigmeskiftet.

110 procent sikre

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, gør det klart, at de radikale ikke skal regne med at få kravet om en mildere udlændingepolitik igennem.

- Kristian Thulesen Dahl og alle andre kan være 110 procent sikre på, at så længe Mette Frederiksen er formand for det her parti, og jeg er udlændingeordfører, kommer vi til at føre stram udlændingepolitik, for vores velfærdssamfund skal kunne følge med, siger Mattias Tesfaye.

Folketingsvalget er endnu ikke udskrevet, men det skal afholdes senest 17. juni.