'Største bluff i dansk politik i generationer', siger Løkke om Frederiksens pensionsudspil

Mette Frederiksen var presset og må finde konkrete svar, vurderer politisk kommentator.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og statsministerkandidat for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, mødtes søndag i den første direkte tv-duel mellem de to nogensinde.

De krydsede blandt andet klinger, da debatten faldt på, hvordan de to vil imødekomme nedslidte danskeres ønske om at komme tidligere på pension. Her var tonen fra statministeren til hans udfordrer skarp.

- Jeg synes, det, vi er vidne til i øjeblikket, det er der risiko for i hvert fald, det er det største bluff i dansk politik i flere genererationer, lød det fra statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen henviser til socialdemokraternes udspil på området, de fremlagde i januar: En differentieret pensionordning med mulighed for, at visse grupper af nedslidte kan trække sig tidligere tilbage. Partiet har ikke fremlagt et konkret bud på, hvem der kan få gavn af ordningen.

Derfor mente statsministeren, at alle seerne bag skærmen vil tro, det er dem, der gå før tid, men at den økonomi, socialdemokraterne har afsat, kun rækker til en mindre gruppe.

- Enten får I massivt skuffede forventninger, der får Helle Thorning til at ligne en, der holdt løfter, eller også kommer I til at slå et gevaldigt hul i statskassen, advarede Lars Løkke Rasmussen sin modkandidat for åben skærm.

En bemærkning, som Mette Frederiksen var hurtig til at kalde et angreb i studiet. Hun uddybede, så snart tv-kameraerne i studiet slukkede, og journalisterne uden for DR Byen stod klar til at tage imod duellanternes første reaktioner.

- Jeg synes, det er topmålet af arrogance og Christiansborg, når det er værst.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen var sur over Lars Løkke Rasmussens kommentar om, at pensionsudspil er et bluffnummer. Video: Esther Margrethe Lynard

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ønsker selv at imødekomme nedslidte danskere ved at se på, om reglerne i den nuværende seniorførtidspensions-ordning er for stramme. Han har indkaldt til forhandlinger i den kommende tid i håb om at lande en aftale.

  • Pension

    Lars Løkke Rasmussen har indkaldt til forhandlinger om nedslidtes mulighed for at trække sig tidligere tilbage og meldt sig klar til at ændre på seniorførtidspensions-ordningen. Men han er modstander af Socialdemokratiets forslag om at indføre en ret til tidlig pension.

    Socialdemokratiet er modstander af at afskaffe de folkevalgte regionsråd og beskylder regeringens sundhedsreform for at være en centralisering. Hvis flertallet skifter efter folketingsvalget, garanterer Socialdemokratiet, at regionsrådene alligevel ikke vil blive afskaffet.

Udviklede sig til talkrig

I Socialdemokraternes udspil er der afsat tre milliarder kroner til at give nedslidte danskere ret til at gå tidligere på pension.

Finansministeriet har regnet sig frem til, at det beløb vil medvirke til, at 2850 personer kan forlade arbejdsmarkedet tre år før tid. En lille gruppe i statsministerens øjne, men hans modpart er ikke enig i beregningerne.

Mette Frederiksen mener ikke, der er taget højde for deltidsansatte. Derfor siger hun, at det nærmere er omkring 6000, der kan få glæde af tiltaget, som helt konkret først skal forhandles på plads i trepartsforhandlinger efter et valg.

Men den holdning har skabt frustration hos ikke bare Venstre og Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg har i ugevis efterlyst, at Socialdemokratiet bliver mere konkrete i deres forslag. Hvem får den her ret? Jeg deler det synspunkt, at inden et folketingsvalg, bør socialdemokraterne lægge et mere konkret forslag på bordet. Ellers skaber man en masse forhåbninger, man ikke kan indfri, sagde Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl efter debatten.

Kristian Thulesen Dahl efterlyser flere tal om tidlig pension fra Mette Frederiksen (S) Video: Jesper Lynghøj

Engell: Socialdemokraterne må ændre strategi

Konkrete svar må på bordet, mener politisk kommentator Hans Engell. Kommer de ikke, inden valgkampen for alvor går i gang, skal socialdemokraterne slet ikke regne med at få regeringsmagten og mulighed for at gennemføre udspillet.

- Mette Frederiksen er nødt til at kalde sine folk sammen og se, om hun kan fikse sin plan. Hvis den her diskussion fortsætter sådan de næste to måneder, vil socialdemokraternes udspil blive pillet fra hinanden. Løkke fik sat et dybt stød ind, og Mette Frederiksen var helt sikkert presset, siger han.