Ministerium sender aprilsnar ud en dag for tidligt

16x9
Energi-, forsynings- og klimaministeriet og minister Lars Christian Lilleholt (V) har sendt en aprilsnar ud en dag for tidligt. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Læs hele aprilsnarren i bunden af artiklen.

Det handler om at være først med det sidste, lyder et mantra i mediebranchen. Men nogle gange kan det gå lidt for stærkt.

Det gjorde det for Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, der søndag sendte årets aprilsnar ud til medierne en dag for tidligt.

31. marts klokken 17:05 tikkede pressemeddelelsen ind: ”Regeringen nedsætter ældreklimaråd”.

I den stod, at regeringen ville oprette et ældreråd, der skulle rådgive regeringen i klimaspørgsmål.

Som en del af aprilsnarren udtaler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) sig. Han siger blandt andet: "Et ældreklimaråd er efter min og regeringens mening et oplagt tiltag, hvor vi giver en stemme til nogle af de bedagede grupper i befolkningen, som har bragt os i det uføre, vi i dag befinder os i."

Ældrerådet skulle præsenteres på Bakkens Hvile af Ghita Nørby, mens Erik Grip skulle spille. Du kan læse hele aprilsnarren i bunden af artiklen.

Pressechef beklager

Jesper Caruso, du er pressechef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Hvad er der gået galt?

- Der er kommet en forkert tidskode på aprilsnarren, som vi sender via Ritzau. Hos os udgår den først klokken 00.00, og det skulle den også have gjort hos Ritzau. Det er simpelthen en fejl.

- Ministeriet sender hvert år en uskyldig aprilsnar ud, hvilket det også er i det her tilfælde. At en kendt dansk skuespillerinde på Bakkens Hvile skal præsentere et ældreklimaråd, det er jo for sjov. Det tror jeg, at alle er klar over, siger Jesper Caruso.

Er det ok, at et ministerium laver aprilsnar?

- Aprilsnar er sådan en gag, som vi danskere har med hinanden. Hvem der skal gøre det – om det er et medie … det er jo bare en gag, og den skal ud på det rigtige tidspunkt. Det er ærgerligt, at den kommer ud et par timer for tidligt, og det beklager jeg meget.

Et ministerium lever jo blandt andet af høj faglighed. Er det fornuftigt, at et ministerium laver aprilsnar?

- Vi har ikke tidligere hørt, at der er problemer med det, siger Jesper Caruso.

Ritzau gik - kortvarigt - i fælden

Aprilsnarren blev sendt ud via Ritzaus pressetjeneste. Den er altså ikke redaktionelt bearbejdet.

Alligevel endte Ritzau med viderebringe aprilsnarren til deres abonnenter.

- Vi ser, at ministeriet har sendt en nyhed ud, og fordi det er en del af vores overvågning, sender vi et varsel ud. Hurtigt opdager vi fejlen, og derfor sender vi en korrektion ud, siger nyhedsredaktør Søren Lassen.

Læs hele ministeriets fejlslagne aprilsnar her:

Regeringen nedsætter ældreklimaråd

Klimaet er vores tids største udfordring. Regeringen tager i dag et nyt vigtigt skridt for at finde brugbare løsninger i kampen for en grønnere fremtid. Det sker med nedsættelsen af et ældreklimaråd, der skal rådgive regeringen og Folketinget i svære spørgsmål om vores fælles fremtid.

Danmark og resten af verden står i et politisk vadested, hvor truende katastrofer udfordrer vores fælles klima. Siden sidste sommer, som var historisk tør, varm og solrig, har kampen for et bedre klima stået øverst på den politiske dagsorden.

Regeringen har siden spillet ud med solide politiske tiltag. Samtlige folketingets partier bakkede i forsommeren op bag en ambitiøs energiaftale, som blandt andet sikrer tre gigantiske havvindmølleparker og milliarder af kroner i støtte til landvind, solenergi og biomasse.

I efteråret lancerede regeringen 38 konkrete forslag til en styrket indsats for renere luft og bedre klima. I naturlig forlængelse nedsatte regeringen i foråret et ungeklimaråd, hvor ti udvalgte unge fra 18-30 år skal rådgive regeringen om brugbare klimaløsninger.

Nu er tiden kommet til, at også de ældre generationer tager ansvar for mange års laden stå til.

”Et ældreklimaråd er efter min og regeringens mening et oplagt tiltag, hvor vi giver en stemme til nogle af de bedagede grupper i befolkningen, som har bragt os i det uføre, vi i dag befinder os i. De ældre kan med deres erfaring som ballast både rådgive os politikere samt bistå med gode råd til befolkningen om, hvordan vi kommer fra et sort til et grønt samfund,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Stærke stemmer blandt de ældre

Fra i dag og en måned frem åbner regeringen for ansøgninger fra ældre, der vil være en del af det ti mand store ældreklimaråd. Der gøres plads til otte almindelige ældre over 60, mens to pladser er reserveret til Ældre Rådet og ældreklubben i Akademikernes Centralorganisation. Ældre Rådet indstiller Bjarne Hastrup som næstformand i Ældreklimarådet, mens AC har peget på Stine Bosse som formandskandidat.

I forbindelse med offentliggørelsen af det nye Ældreklimaråd i maj i Bakkens Hvile vil kongelig skuespiller Ghita Nørby holde talen, mens sangeren Erik Grip lancerer en genindspilning af ”Velkommen i det grønne”. Den fynsk bosatte trubadur Bjarne Jes Hansen pønser i samme anledning på en nyfortolkning af sangen ”Vi voksne kan også være bange”, som har fået arbejdstitlen ”Vi voksne vil også være grønne”.