Valg 2019

Disse to partiledere vil trække Danmark i hver sin retning

Modsætningerne i dansk politik ridses op i denne weekend: I København argumenterer LA for lavere skat, i Kolding taler SF for det modsatte.

Der er Fjällräv og strikketøj i Kolding. I København er uniformen jakke og slips.

Danske politikere bliver ofte beskyldt for at ligne hinanden til forveksling, men i denne weekend trækkes nogle af de helt store forskelle i dansk politik op.

I Kolding fremlægger SF sin 2025-plan. Et velfærdsudspil, der vil få den offentlige sektor til at vokse med 0,9 procent, hvilket skal give 25.000 flere offentlige ansatte.

I København fortæller Liberal Alliance om sin 2030-plan, der handler om nulvækst i det offentlige forbrug.

Det ene parti vil hæve skatten. Det andet vil sænke den.

Modsætningerne i dansk politik ridses op i denne weekend: I København argumenterer LA for lavere skat, i Kolding taler SF for det modsatte.

- Hvis man på en gråvejsdag godt kan synes, at dansk politik er lidt som én stor sammenkogt ret, så kan selv en farveblind se kontrasterne i dag. Det er folketingsvalget kogt ned til en bouillonterning, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til partisoldaterne, der er mødt op på Comwell i Kolding.

Opgør med frygtens paradigme

I København har Anders Samuelsen smidt sin jakke og smøget ærmerne op, da han indtager podiet i Tivoli Hotel og Kongrescenter.

Han taler meget om mod, optimisme og at se lyst på fremtiden, fordi det hele i virkeligheden går ret godt i Danmark.

Vi kan sætte en dagsorden for Danmark, så Danmark bliver en vindernation

Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance og udenrigsminister

Der er brug for et paradigmeskifte i dansk politik, mener han. Og det er ikke af den slags, som Dansk Folkeparti altid taler om.

- Vi har brug for et opgør med frygtens paradigme. Det opgør skal vi stå i spidsen for, siger Anders Samuelsen.

- Hvis vi tager det opgør, slipper angsten og i stedet griber modet og troen på fremtiden, så sker der noget. Men det kræver modige beslutninger, som går udover den laveste fællesnævner. Det kræver visioner. De visioner har vi. Vi kan sætte en dagsorden for Danmark, så Danmark bliver en vindernation.

Olsen Dyhr: - Velfærden er hullet som en si

I Kolding er SF's formand enig i, at det går godt i Danmark. Men hun ser ikke lige så lyst på fremtiden som de blå i København.

- Økonomien buldrer derudad, arbejdsløsheden er lav, hvorfor er velfærden så hullet som en si, spørger hun og nævner nogle eksempler:

Anders Samuelsen siger, at han vil gøre Danmark til en vindernation. Det vil han gøre ved at køre rundsaven henover vores velfærdssamfund.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

92-årige Einar Svend Flintrup, der er næsten blind og dårligt gående, men ikke kunne få en plejehjemsplads.

Hanne Frederiksen, der blev sendt i arbejdsprøvning med sin seng på grund af kroniske smerter.

Og institutionslederen Tina Brandt, der for et par uger siden skabte debat med sin medvirken i en opsigtsvækkende DR2-dokumentar og sagde sit job op, fordi hun ikke kan forsvare forholdene for børn i danske daginstitutioner.

- Anders Samuelsen siger i dag, at han vil gøre Danmark til en vindernation. Det vil han gøre ved at køre rundsaven henover vores velfærdssamfund. Det svarer lidt til at ville gøre en Ferrari hurtigere ved at tage hjulene af den, siger hun.

SF's opskrift er derimod at investere 47 milliarder på mere velfærd og en grøn omstilling.

- Vi vil kunne sige til den dygtige sygeplejerske eller pædagog, at hun ikke behøver at løbe for at passe sit arbejde, siger Pia Olsen Dyhr.

Skattelettelser eller ej

Stikpillerne fyger henover landet. Tilbage i København siger Anders Samuelsen, at "Pia Olsen Dyhr har udset sig skattelettelser som sin hovedmodstander i den kommende valgkamp".

Det undrer ham, fordi SF selv i 2012 og 2013 var med til at foreslå skattelettelser og selskabsskattelettelser. Sidstnævnte kom fra daværende skatteminister, SF's nestor Holger K. Nielsen. Der stod i forslaget, at hvis man sænker skatten på arbejde markant, så vil det ”øge beskæftigelsen varigt (…) Det vil skabe vækst og udvikling i Danmark til gavn for danske familier”.

Han citerer også en tidligere SF'er, Ole Sohn, der sagde, at en nedsættelse af selskabsskatten "skaber jobs til dem, der står op om morgenen, smører leverpostejsmadder og trækker i arbejdstøjet".

- Jeg er helt enig, lyder det fra Samuelsen.

- Jeg synes, vi skal sende Pia Olsen Dyhr, Ole Sohn og Holger K. en tak for den indrømmelse. Det hedder nemlig ikke "velfærd eller skattelettelser", men "velfærd og skattelettelser". Fordi skattelettelser skaber vækst, udvikling og arbejdspladser.

- Venstrefløjen skræmmer os med vilde beskrivelser af, hvordan vores samfund er lige ved at knække over. Om hvordan danskerne holdes nede af en lille, superrig elite, der løber med det hele. Falske forestillinger, som helt ignorerer, at Danmark er et af verdens allermest lige og rige lande.

Bitre erfaringer med regeringsdeltagelse

Der er meget, der adskiller de to partier. Men én erfaring deler de: Begge har fået hug for deres regeringsdeltagelse.

- Hvis vi skal være helt ærlige, så så det ikke spor kønt ud, siger Pia Olsen Dyhr om dengang, SF trådte ud af den røde regering efter et tumultarisk forløb om salget af Dong.

Liberal Alliance holdt stand i regeringen, men har også været i modvind, da det blandt andet ikke lykkedes partiet at levere de lovede skattelettelser.

Begge er blevet klogere, siger de.

- I dag er SF et stærkere og mere robust parti. Det vil vi være i regering. Det vil vi være uden for regering. Det vil vi være i opposition, lover Pia Olsen Dyhr partimedlemmerne i salen i Kolding.

I København siger Anders Samuelsen:

- Liberal Alliance er blevet et andet parti. Ikke på grundholdninger og visioner og drømme. Men vi har langt mere erfaring. Vi har vist, at vi har modet til at tage ansvar og modet til at holde fast - og også modet til at erkende, når vi fejler.

Du kan læse partiernes fulde udspil her og her.