Politik

BLOG: Digital skilsmissetest lugter af sparekniv. Indfør menneskelig parrådgivning

BLOG: Den obligatoriske skilsmissetest er en absolut ”light”-udgave af omsorg for børn og voksne.

Et barn er tvunget til at deltage i sine forældres skilsmisse. Alligevel er en digital algoritme til forældrene alt, hvad Folketinget tilbyder som hjælp. Den skal de voksne klikke sig igennem, før bruddet kan blive en realitet.

KD vil stille gratis, vidensbaseret, menneskelig rådgivning til rådighed, før skaden er sket. Det er bedre at forebygge end at helbrede. Børneminister Mai Mercados (K) tiltag kommer derimod først efter ulykken er sket og lugter langt væk af spareiver. Et computerprogram er billigere i drift end at betale et veluddannet menneske for at fremme gode relationer mellem det par, der har glemt, hvordan man taler sammen.

Ringkøbing-Skjern havde i 2010 landets højeste antal skilsmisser. På KD foranledning gennemførtes gratis parrådgivning for alle. Antallet af brud faldt derefter drastisk, mens det i samme periode steg på landsplan. Læg dertil de mange forliste forhold, hvor det lykkedes at redde forældreskabet, selvom ægteskabet gik itu. At de to parter formår at tale pænt til hinanden ses ikke i statistikken, men det gør en altafgørende forskel for det barn, hvis mor og far kommunikerer og taler respektfuldt om og med hinanden.

Og besparelserne på lang sigt er så store, at selv Liberal Alliance burde være interesseret. Udgifter til advokater, domstolsafgørelser, pædagogisk ekstrahjælp, skole-hjemsamtaler, samtalegrupper, bistandshjælp, boligtilskud og børnepsykologer vil falde. Og elever med en stabil, tryg opvækst får statistisk set højere fagligt udbytte af skolegangen, højere uddannelse og lettere adgang til arbejdsmarkedet. Bedst af alt er, at en god barndom varer hele livet.

Ethvert tiltag, der fremmer omtanke og refleksion, er bedre end ingenting. Men den obligatoriske skilsmissetest er en absolut ”light”-udgave af omsorg for børn og voksne. Det viser tydeligt, hvor lidt folketinget i virkeligheden prioriterer børnenes og forældrenes velbefindende.