Valg 2019

Ny måling: Rød blok cementerer flertal uden Alternativet

Regeringen høster ingen belønning for planerne om nye veje og jernbaner, og Dansk Folkeparti nærmer sig en halvering i forhold til sidste valg.

I 90'erne måtte Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen betale dyrt for en kæphøj kommentar om, at valgsejren var hjemme.

Men selv om historien siden har skræmt enhver politiker med statsministerdrømme, kan man ikke fortænke Mette Frederiksen (S) i, hvis hun i disse dage tænker nøjagtig den tanke.

En ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken viser således, at regeringen - trods fremlæggelsen af store reformer af både landets infrastruktur og sundhedsvæsen - ikke har formået at hale det mindste ind på rød blok.

Tværtimod har Socialdemokratiet sammen med Enhedslisten, SF og de radikale for tredje måling i streg flertal selv uden Alternativet.

Til sammen kan de fire partier mønstre 51,1 procent af stemmerne mod blå bloks bare 45,1 procent. Alternativet noterer sig for de resterende 3,8 procent.

Forskellen på blokkene er inden for den statistiske usikkerhed, men tendensen bekræftes i det vægtede gennemsnit af målinger, som Berlingske laver.

En skuffelse for Løkke

Ifølge politisk kommentator Hans Engell bør målingen være "en slem skuffelse" for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han hæfter sig ved, at regeringen siden seneste måling har præsenteret både en stor aftale om en udbygning af landets infrastruktur og en stor sundhedsreform, uden at det tilsyneladende har haft en effekt på vælgerne.

- Selvom det er to af regeringens mest ambitiøse forslag, som skal danne en tyngde i valgkampen, så har det ikke flyttet noget, og det er bemærkselsesværdigt, siger han.

DF er ude i nogle meget store vælgervanskeligheder

Hans Engell, politisk kommentator

- For mig at se peger det i den grad i retning af en fælles valgdag 26. maj med både et folketingsvalg og valg til Europaparlamentet. Løkke har ingen tilskyndelse til et tidligere valg. Tværtimod er han måske fristet til at lægge et par uger oven i og skubbe det helt til 17. juni. Han har brug for mere tid.

Venstre tror på sejr

Samme analyse har man tilsyneladende i Venstre, der trods en lille tilbagegang ser ud til igen at blive det største borgerlige parti:

- Jeg har det sådan med målinger, at der er én, der tæller, og det er den på valgdatoen. Jeg tror i sidste ende, at danskerne vil belønne godt politisk arbejde, og jeg tror hellere, danskerne vil have politikere, der arbejder benhårdt frem til måldatoen, end politikere, der allerede er i gang med at indrette statsministeriet, som jeg kan se, at Mette Frederiksen er, siger politisk ordfører Britt Bager (V).

- Det er klart, at tingene skal lige sætte sig, og befolkningen skal også lige i valgkampsmode, men jeg har en tro på det her indtil klokken 20 på valgdatoen.

DF's nedtur fortsætter

Kilden til problemerne i blå blok er særligt Dansk Folkepartis fortsatte vælgerflugt. Kristian Thulesen Dahl og co. må endnu engang notere sig en tilbagegang, og partiet står nu til 12,6 procent af stemmerne - tæt på en halvering i forhold til sidste valg.

- Der var mange gisninger om, at bunden nok snart var nået, men det ser ud til, at DF er ude i nogle meget store vælgervanskeligheder, og det kan få meget stor betydning under den kommende valgkamp, lyder skudsmålet fra Hans Engell.

I rød blok er særligt de radikale og Socialdemokratiet de store vindere med henholdsvis 1,1 og en procents fremgang, mens Enhedslisten og SF går tilsvarende tilbage.

- Jeg glæder mig over, at Socialdemokratiet er det klart største parti, og at rigtig mange danskere ønsker en ny regering. Samtidig tager vi intet for givet. Valgene i Danmark er tætte, og det forventer vi også, at det næste valg bliver, siger socialdemokraternes politisk ordfører, Nicolai Wammen.

Læs alt som Folketingsvalget 2019 her.