BLOG: Gammelt svensk slik på danske hylder

BLOG: De danske myndigheder har svært ved at dæmme op for den ulovlige import af svensk slik, som havner på bland selv- hylderne i danske kiosker.

Hver gang en svindler bliver afsløret, står der nye på spring. Det er de høje danske afgifter på slik, som har gjort det til en profitabel forretning at handle med det ulovligt importererede svenske slik.

Importen er legende let, og forretningen går strygende. Ved Øresundsbroen eller i Helsingør er der ingen dansk grænsekontrol. Med andre ord står der her ingen betjente med mulighed for at bede om et kig bag i den bulede og rustne kassevogn på østeuropæiske nummerplader, som er fyldt til randen med slik. Der er ingen risiko forbundet med smugleriet.

Og var det så endda forsvarligt at spise slikket, men det er det ikke. Store mængder slik har overskredet sidste salgsdag, oplyser Fødevarestyrelsen, der også ved flere lejligheder har opdaget sliklagre, hvor der var beskidt med mug, støv og museekskrementer. Dermed udgør slikket også en fare for sundheden, og eventuelle forekomster af skadelige bakterier er umulige at spore, fordi slikket er pakket om.

Umiddelbart er det svært at dæmme op for smugleriet, så længe grænsen til Sverige står pivåben. Men forbrugerne kan vælge at tage de kritiske briller på, når de køber slik i løsvægt. Virker det frisk? Er der snusket i kiosken, og svarer indholdet i plastikboksen til det, der står på etiketten? Meget andet kan de ikke gøre, og det er ikke sikkert, at det hjælper, når gammel slik er havnet i nye emballager.

Forbrugerens eneste garanti for ordentlig slik er faktisk at droppe løs slik og i stedet købe forsvarligt emballeret slik i lukkede poser. Det er også forbrugerens garanti for, at andre ikke har haft deres fingre nede i slikket eller har stået og hostet og harket udover det. Kort sagt: Hvis forbrugeren udviser almindelig sund fornuft og kritisk adfærd, vil smuglerne få det langt sværere.

Enhver ulovlig import medfører tab for statskassen. Det gælder alt fra alkohol over tobak til slik. Hertil kommer, at importen kan have konsekvenser for sundheden. Der kan sættes mange forskellige midler ind mod den ulovlige slikimport. Men det mest effektive værn er forbrugernes afvisning af de ofte gamle og ækle produkter. Eller helt at lukke svindlerforretningerne.