Politik

Pape: Så helst at danske fremmedkrigere var faldet i kamp

Den danske regeringen har undersøgt mulighederne for at retsforfølge danske fremmedekrigere i udlandet, men indtil videre uden held.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) så allerhelst, at de danskere, der er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat, var døde og begravede. 

Det fastslog han i et samråd hos Folketingets udenrigsudvalg, hvor mulighederne for at retsforfølge fremmedkrigerne uden for landets grænser, blev drøftet. 

- Det allerbedste var, at de var faldet i kamp dernede, men det er de så desværre ikke alle sammen, siger Søren Pape Poulsen.

- Så er det bedre, at de sidder i fængsel her, og vi kan arbejde med dem, end at de rejser frit rundt. Af to onder er det det bedste.

- En naturlig konsekvens af krig

Efter samrådet uddybede justitsministeren sit synspunkt overfor TV 2:

- Hvis nogen rejser ned for at kæmpe for noget så sygt og vanvittigt som kalifatet, så fører vi nu engang i yderste konsekvens krige mod dem, og vi fører jo ikke krige for at tabe dem. Vi fører krige for at vinde dem. Derfor synes jeg, den naturlige konsekvens må være, at det havde været bedst, hvis de var faldet dernede, for det er jo folk, der kan udgøre en trussel mod hele verden og det danske samfund, siger han.

Er det ikke det samme som at sige, at man gerne vil have dødsstraf for folk, der tilslutter sig militante, islamistiske grupper?

- Nej, for hvis man går i krig, er der risiko for, at man falder. Hvis man bliver taget til fange, har vi en international retsorden, der siger, hvordan man behandler folk. Og det er jo lige præcis de to ting, man skal skille ad.

- Derfor har jeg også sagt, at det kan være, at nogle af dem skal hjem og stilles for en dansk dommer i stedet for at de rejser frit rundt.

Syge tanker

Ville det ikke være bedre, at de blev retsforfulgt end slået ihjel?

- Man skal huske på, at de er rejst derned for at slå folk ihjel. De er rejst derned med deres syge tanker om, at alle der ikke bekender sig til kalifatet skal have deres hoved hugget af. Den slags mennesker ønsker jeg da ikke noget godt for.

De ord ville jeg ikke have taget i min mund

Trine Bramsen (S)

- Det er klart, at når de er taget til fange under eller efter krigen, skal vi behandle dem, som man gør i et civiliseret retssamfund. Men altså når man er i krig, er der også faldne, siger Søren Pape Poulsen. 

Kommentar vakte opsigt

Justitsministerens kommentar vakte opsigt på selve samrådet:

- Der er tale om nogle mennesker, der meget klart har fravalgt Danmark og det danske demokrati og har begået nogle uhyrligheder. Men om man lige frem skal ønske andre folk døde… De ord ville jeg ikke have taget i min mund, siger Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen. 

Sammen med partifælle Nick Hækkerup havde hun indkaldt både Søren Pape Poulsen og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til samrådet for få svar på, hvad Danmarks muligheder er for at retsforfølge og dømt danske fremmedkrigere lokalt, så de ikke vender tilbage til Danmark, men derimod afsoner deres straf, hvor de har begået forbrydelser.

Svært at retsforfølge lokalt

De er ikke umiddelbart særlig gode, måtte begge ministre oplyse:

- Regeringen har allerede kastet mange kræfter i arbejdet med at få afsøgt alle muligheder – alle muligheder - for lokal retsforfølgning og afsoning. Og vil fortsat gøre det, siger Anders Samuelsen.

- Men det er samtidig vigtigt ikke at rejse falske forventninger. Retsforfølgning uden for landets grænser er fyldt med meget betydeligt retslige og praktiske udfordringer.

Søren Pape Poulsen gentog sin pointe om, at det ikke er muligt for de danske myndigheder at nægte danske statsborgere indrejse i landet. 

 - Så vi kan altså blive nødt til at tage imod dem igen, hvis de har et dansk statsborgerskab, fastslog han.

Forslag om international domstol på bordet

Regeringen har blandt andet i EU-regi afsøgt muligheden for internationale løsninger på problemet, men foreløbig uden held. Derfor er regeringen nu gået uden om de traditionelle organisationer og har i stedet indledt dialog med blandt andre de nordiske lande. Blandt andet derfor skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) senere onsdag drøfte emnet med sin svenske kollega Stefan Löfven i Stockholm.

Det vil være at stikke folk blår i øjnene at sige, at det er noget, vi har klart inden påske

Søren Pape Poulsen (K)

Et af de forslag, der er på bordet, er oprettelsen af en international domstol, og selv om også det er kompliceret, ser både regeringen og Socialdemokratiet lige nu det, som den mest realistiske løsning:

- Muligheden for, at Danmark kan blive enige med nogle lande om en international domstol, skal forfølges, og vi mener, at Danmark skal sætte sig i førersædet. Vi vil gerne have, at Danmark i endnu højere grad bokser på for at få den etableret, siger Trine Bramsen.

Kan tage lang tid

Justitsminister Søren Pape Poulsen understregede dog, at det ikke er noget, der er lige på trapperne:

- Udfordringen er, at det lyder meget nemmere, end det er. Det kræver for det første, at man finder en model og et sted, man kan gøre det. Det kræver fængselskapacitet, og at man kan føre bevisførelsen for det. Så det tager lang tid at opføre. 

- Det vil være at stikke folk blår i øjnene at sige, at det er noget, vi har klart inden påske. Det kan tage flere år at oprette sådan en domstol, siger han. 

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er mindst 150 personer siden sommeren 2012 rejst fra Danmark til Syrien og Irak for at kæmpe i militante bevægelser.

På nuværende tidspunkt er vurderingen, at godt 40 af de udrejste stadig befinder sig i konfliktzonen. Heraf er 10 personer fængslet eller tilbageholdt, og Søren Pape Poulsen oplyser, at det navnlig er disse, de danske myndigheder aktuelt har fokus på.