Folketinget skærper straffe for finansiel kriminalitet

16 initiativer i ny aftale skal være med til at forhindre svindel i finanssektoren, siger erhvervsministeren.

Et bredt flertal i Folketinget har aftalt at styrke indsatsen mod hvidvask og anden finansiel kriminalitet. 

VLAK-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF vil blandt andet skærpe strafansvaret for at afgive urigtige oplysninger til Finanstilsynet. 

Desuden bliver forældelsesfristen udvidet til ti år ved grove overtrædelser af hvidvaskloven og lov om finansiel virksomhed. 

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) siger på et pressemøde, at Finanstilsynet får flere ressourcer og værktøjer, så der bliver et mere "aggressivt tilsyn".

- Det er nødvendigt, efter de sager vi har haft, siger han.

Danske Bank afgørende for aftale

Der er i alt 16 initiativer i aftalen, der skal styrke Finanstilsynet. Det sker efter nogle opsigtsvækkende sager om svindel i finanssektoren. 

Herunder sagen om hvidvask af milliarder i Danske Banks estiske filial. 

- Alt det her bygger på forløbet omkring Danske Bank, som ikke har været tilfredsstillende. Sagen viser, at der er brug et stærkere tilsyn, siger Rasmus Jarlov.

Omdømme og fremtid vigtigt

Aftalen bygger blandt andet på de ønsker, som Finanstilsynet har haft efter Danske Bank-sagen. 

Erhvervsministeren oplyser, at forliget er afgørende for både finanssektorens fremtid og for Danmarks omdømme. 

- Vi kan ikke garantere, at der ikke kommer flere sager. Men efter at have kigget grundigt rundt i Europa efter inspiration kan vi stå inde for, at Danmark får et af de hårdeste tilsyn med finansiel kriminalitet, når tilsynet får taget de værktøjer i brug, som det nu får, siger han.

DF tilfredse

Finanstilsynet får blandt andet mulighed for at udstede bøder, som ifølge erhvervsministeren potentielt kan blive i milliardstørrelsen. 

Desuden skal det personlige ansvar for bankernes ledelser skærpes.

Og det glæder Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby. Han er ikke i tvivl om, at mange mennesker bliver provokerede af gyldne håndtryk til bankdirektører, som man har set det i Danske Bank-sagen. 

- De nye initiativer vil betyde, at det ville være mindre lukrativt at forlade en bank i en krisesituation, hvor direktøren har ført banken og investorerne den forkerte vej, siger han til TV 2. 

Han understreger samtidig, at formålet med aftalen ikke er at miskreditere samtlige danske bankansatte, men i højere grad en mulighed for at kunne sanktionere i sektoren. 

Der skal strammes op

Hans Kristian Skibby ikke den eneste, der er tilfreds med forliget.

Det gælder også Socialdemokratiets ordfører på området, Morten Bødskov.

- Jeg vil gerne sende et umisforståeligt budskab om, at det her skal stoppe nu. Det er vigtigt, at finanssektoren forstår, at politikerne på Christiansborg ser meget alvorligt på det her, og at den folkelige forargelse er enorm over de sager, der er kommet frem, siger han. 

Han tilføjer, at finanssektoren endnu ikke har forstået alvoren af de mange sager, når sektoren blot "er ked af at være blevet misbrugt". Dette skal forliget altså rette op på. 

- Det er at gå for langt

Hos Finans Danmark er man overordnet tilfreds med forliget, fortæller administrerende direktør Ulrik Nødgaard til TV 2.

- Vi er som land nødt til at vise, at vi tager det (hvidvask, red.) alvorligt og derfor opruster på området.

Han understreger dog, at han er mere tilfreds med nogle initiativer end andre.

- Der er også nogle, vi ikke er glade for. Særligt, at der skal gælde en særlig juridisk lineal for, hvem der kan lede en bank. Vi ved, vi har en samfundsmæssig vigtig rolle, men vi synes, det er at gå for langt, siger han.