Valg 2019

Her er ordet, Løkke vil have dig til at huske - hans chance for genvalg afhænger af det

ANALYSE: Blå blok har få uger til at få vendt fortællingen om sundhedsreformen. Løkke skal på charmeoffensiv.

Der var især ét ord, som helt tydeligt var afgørende for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at få gentaget, da han tirsdag formiddag præsenterede blå bloks sundhedsaftale:

- Det her er nærhed, nærhed, nærhed, nærhed, nærhed. Hele vejen rundt.

Folketingsvalget anno 2019 bliver et sundhedsvalg. Eller mere præcist et valg om blå bloks sundhedsreform. For det er helt og holdent op til vælgerne, om den aftale Løkke – side om side med DF-formand Kristian Thulesen Dahl – tirsdag præsenterede efter mange ugers forhandlinger, skal føres ud i livet.

Vi er så tæt på et valg nu, at det ikke kan nås for flertallet at vedtage den i Folketinget. Og en samlet opposition har for længst erklæret sig som modstandere af aftalen, der derfor må forventes at blive smidt i skraldespanden, hvis magten skifter.

Hvis du er I tvivl om, hvor afgørende sundhedsdiskussionen er, så kig blot på denne måling foretaget af Megafon for TV 2, hvor vælgere er blevet bedt om at udpege de vigtigste emner ved det kommende valg.

S: Reform er centralisering

Det centrale element i blå bloks aftale er som bekendt en markant omstrukturering af det danske sundhedsvæsen. De fem folkevalgte regionsråd nedlægges og erstattes af en ny struktur bygget op omkring en central bestyrelse – kaldet Sundhedsvæsen Danmark – og 21 såkaldte sundhedsfællesskaber fordelt i hele landet.

Altså bliver visse beslutninger, der før blev truffet i regionsrådene, centraliseret – andre bliver decentraliseret.

Og det store spørgsmål, som altså i høj grad kan afgøre udfaldet af valget, er: Fører det så samlet set til et mere eller mindre nært sundhedsvæsen?

Oppositionen er ikke overraskende nået til præcis den modsatte konklusion af statsministerens. Pressemødet i Statsministeriet var knapt forbi, før Socialdemokratiet rullede en forberedt kampagne ud på sociale medier:

Intern ballade er løbet med opmærksomheden

Det var tilbage i januar, at regeringen præsenterede sit sundhedsudspil, og debatten er siden da langt fra forløbet, som statsministeren kunne have håbet på.

Udspillet blev fra begyndelsen mødt med hård kritik - blandt andet fra en række af Løkkes egne partifæller. Og den interne ballade har totalt overskygget regeringens fortælling om, at ændringerne vil betyde et bedre og mere nært sundhedsvæsen for patienterne. Indtil nu har sundhedsreformen langt fra set ud til at blive det trumfkort i valgkampen, som blå blok havde håbet på.

Internt i både regeringen og Dansk Folkeparti er vurderingen dog, at dén kamp ikke er tabt endnu. At vælgerne, når de får forklaret, hvad indholdet af reformen egentlig er, vil kunne se fornuften.

Derfor er planen, at Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl og en række andre blå toppolitikere de kommende uger skal rundt i landet på en regulær charmeoffensiv. Her skal indholdet af reformen foldes ud. Og her vil ordet "nærhed" blive gentaget igen og igen og igen.

Om det lykkes Løkke at overbevise vælgerne om storheden og "nærheden" i hans reform, er i den grad et åbent spørgsmål. Men der kan til gengæld ikke være tvivl om, at hans genvalgschancer afhænger af det. Og som meningsmålingerne ser ud nu, har blå blok ikke råd til, at den diskussion blot ender uafgjort.