EU-Parlamentet godkender regelpakke, der kan "ændre internettet som vi kender det"

Der har været voldsom debat om omstridt regelpakke, der skal ændre reglerne for ophavsret på nettet.

I torsdags gik Wikipedia i sort for at protestere mod et EU-direktiv. I dag vedtog EU-Parlamentet det alligevel.

Det meget omdiskuterede direktiv handler om reglerne for ophavsret på internettet. De nye regler lægger op til, at platforme som Facebook og YouTube får ansvar for at sikre, at der ikke bliver delt materiale, som andre har rettighederne til.

Kritikerne af det nye direktiv mener, at det vil være censur og enden på internettet, som man kender det i dag. Andre mener, at det er et skridt mod sovjetiske tilstande. De frygter, at det vil betyde et sæt af "upload-filtre", som vil komme til at blokere for indhold, der gerne må deles.

Catherine Stihler, der tidligere har været medlem af EU-Parlamentet og nu er administrerende direktør i Open Knowledge International, har sagt, at direktivet kan "ændre internettet som vi kender det".

Fortalernes argument er, at kunstnere, musikere, forfattere og medier ikke bliver honoreret tilstrækkeligt, fordi de nuværende regler ikke er tidssvarende.

I februar blev EU-Kommissionen, medlemslandene og EU-Parlamentet enige om pakken. Næste skridt var så, at parlamentet skulle blåstemple direktivet.

Aktivister og lobbyister har presset meget på med det håb, at direktivet alligevel ville blive nedstemt. Afstemningen tirsdag var derfor ventet med spænding.