Politik

BLOG: Flotte ord er ikke nok, der er brug for flere varme hænder

BLOG: Løkkes sundhedsreform er voldsomt underfinansieret. Der er simpelthen ikke penge til nok sundhedsansatte.

Det strømmer ud med flotte ord om flere læger og sygeplejersker, nærhed og et bedre sundhedsvæsen fra regeringen og Dansk Folkeparti. Man skulle tro de havde præsenteret en stor redningsplan for sundhedsvæsenet. At nu bliver det hele godt.

Men sandheden er desværre bare, at der snart skal være valg, og at Løkke har brug for at give et indtryk af, at sundhedsvæsenet bliver meget bedre i den næste valgperiode, hvis han får magten igen.

Men lad mig lige komme med et lille tip. Hvis alle politikerne lover guld og grønne skove, så hold øje med pengene. Hvor mange penge har de egentlig sat af til flere sundhedsansatte? Her kommer Løkke til kort, og det bliver meget tydeligt, at han har prioriteret skattelettelser i stedet for velfærd.

Ni milliarder over seks år kan lyde som mange penge, men næsten halvdelen går til investeringer, og tilbage er mindre end en milliard til flere ansatte og andre driftsudgifter. Det er altså milevidt fra de 11 milliarder ekstra om året, der er brug for i 2025. Det er ikke noget, jeg har fundet på. Det er såmænd finansministeriet, der har regnet på, hvor mange penge der skal til, hvis vi skal følge med befolkningsudviklingen, når der bliver flere ældre.

Og så afhænger en del af Løkkes plan endda af, at han kan få de besparelser hjem på at nedlægge regionerne, som han håber på. Det er altså fugle på taget.

Med andre ord mangler der rigtig mange milliarder i Løkkes plan, og en stor del af de penge, han regner med, er mere end usikre.

Samtidig vil han rykke beslutningerne længere væk fra borgerne ved at fjerne regionerne. Jeg er dybt uenig.

Jeg synes, vi skal bevare den viden og ekspertise, der ligger i regionerne. Og så skal vi sikre, at der er personale nok på sygehusene og i psykiatrien, så vi kan skabe et bedre samarbejde og behandlingsforløb mellem sygehuse, kommuner og almen praksis så de mest syge, udsatte, kronikere og psykisk syge ikke bliver overset. Det bliver ikke billigt, men hvis vi prioriterer anderledes, end Løkke har gjort, kan det sagtens lade sig gøre.

I SF vil vi bruge pengene på velfærd fremfor skattelettelser.

Derfor foreslår vi at afsætte de 11 milliarder ekstra om året, der er brug for, hvis vi vil sikre, at der er ansatte nok til at tage sig af patienterne og skrue ned for brugerbetalingen i sundhedsvæsenet.

Jeg er trods alt glad for, at Løkke husker psykiatrien i sin plan. Det område har været svigtet længe nok. Men det ændrer ikke på, at hans plan overordnet set mangler penge til hænder og har alt for meget fokus på struktur.

Der er brug for flere varme hænder, så vi kan sikre den tryghed og omsorg, vi forventer som patienter og pårørende. Der er ikke brug for flere usikre centraliseringsøvelser fra Løkkes hånd.