BLOG: En ny regering SKAL bringe antallet af fattige børn ned

16x9
Rockwoolfonden har kigget på starthjælpen, som Anders Fogh indførte i 2002. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

BLOG: Attention! Rockwoolfonden har netop udgivet en meget, meget vigtig rapport, som de færreste snakker om.

Rockwool Fonden har kigget på starthjælpen, som Anders Fogh indførte i 2002. Starthjælpen ligner hjemsendelsesydelsen, som er vedtaget af regeringen i 2019.

Konklusionen fra Rockwool er, at efter en årrække, så fik starthjælpen IKKE folk i arbejde. Der var nærmere tale om stophjælp. Vi fik isoleret kvinder. Gjort mennesker kriminelle. Og værst af alt: Vi fik gjort børn fattige. Uden at folk kom i arbejde.

Det får vi nu slået fast med pæl og bøjet i neon af dem, der ved, hvad de snakker om.

Konklusionen overrasker mig ikke. Heldigvis har S og R gennem 100 år bekæmpet fattigdom og skabt lige muligheder. For traditionelt har vi været bevidste om, at fattigdom er roden til alt ondt. Men det nye er, at S ikke kan sige klart, at børn ikke skal leve i fattigdom. End ikke, når Rockwool Fonden fjerner dilemmaet i ligningen. Jeg kunne forstå socialdemokraternes position bedre, hvis de lave ydelser fik folk i arbejde.

Men socialdemokraterne danser bare efter Dansk Folkepartis taktstok, så man kan råbe ”Se, hvor stramme vi ser ud”.

Og derfor er Radikale Venstre rolle anno 2019, at vi er modpolen, når børnefattigdom, som vi kender det i gamle dage, viser sit grimme ansigt. Vi må stå fast på værdierne og råbe fremad! Vores krav til en ny regering er derfor, at antallet af børn, der lever i fattigdom, bliver bragt ned.

For de børn, som gøres fattige og forarmede, kan ikke vente på en kommission, der skal granske ydelserne. Børn har ret til at komme til børnefødselsdage. Til nærende aftensmad. Og til tryghed i familien. Og lige nu ser vi vitterligt, at mange børn får taget de rettigheder ud af deres liv. Det siger Institut for Menneskerettigheder, Børns Vilkår, Red Barnet og BUPL.

Vi er nået til et sted, hvor vi i Danmark, et velstående land i vækst, straffer dem, der har mindst. Hvor børn er ofre. Til ingen verdens nytte. Kun til skade. Ifølge Rockwoolfonden.

Så tillad mig at spørge, selvom det kan virke banalt: Kan vi blive enige om, at fattigdom er skidt? At der må være en nedre bund for anstændighed? At børn ikke skal bøde for de voksnes skyld?

Kan vi blive enige om, at børn skal have lov at være børn?

For så kan de ikke vente på en ydelseskommission eller andre syltekrukker. Så skal vi have dem ud af fattigdom nu.