Politik

BLOG: Bekvemmelighed og konservatisme - derfor bliver Ungarns Orban i fornuftsægteskab med de konservative

BLOG: Der bliver sagt og skrevet meget om den ungarske premierminister Victor Orban og hans parti, Fidesz, i Vesteuropa.

Orbans parti sidder i den største konservative gruppe i Europa Parlamentet, der hedder EPP. Onsdag aften besluttede gruppen så, at Orbans parti skulle “suspenderes”. Bemærk ordet “suspenderes”. Der står ikke ekskluderes - næ, så vidt er det ikke. 

Jeg har undret mig voldsomt over debatten om Orbans parti. Medierne herhjemme spørger mig flittigt i egenskab af at være Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa Parlamentet, om vi har planer om at samarbejde med Fidesz, hvis de ryger ud af EPP-gruppen. Danske journalister har som regel en forkærlighed for hypotetiske spørgsmål. 

Hypotetiske spørgsmål, da Orban næppe nogensinde ryger ud af den konservative gruppe. Det tør jeg godt vædde en fadøl på. 

Og hvorfor så det? 

For det første har Orban ingen interesse i at forlade den største gruppe i parlamentet - der ligger simpelthen en beskyttelse i, at være med på det største hold. EPP vil formentlig også efter valget være den største partigruppe(hvis man skal tro meningsmålingerne). Fidesz har historisk haft indflydelsesrige poster i gruppen - så der er intet, der tilsiger, at Orban føler interesse for at smutte. Og hvorfor skulle han også det, hvis han politisk er i ly i en stor gruppe? Hvorfor i alverden skulle han af egen fri vilje tilvælge en mindre gruppe? 

Den anden årsag er, at EPP-gruppen ingen interesse har i at smide Orban ud. Han står til et fint valg i Ungarn, hvor Fidesz meget vel kan høste mellem 11 og 15 mandater i parlamentet(de har 11 i dag). Danmark har til sammenligning haft i alt 13 mandater i parlamentet i denne valgperiode. Samtidig sidder der delegationer fra andre lande, der muligvis vil være fristet til at smutte, hvis Orban går. Så potentielt kan et tab af Orban reelt betyde et tab på henved 15 til 20 mandater for EPP. Det vil markant svække gruppen - og vil samtidig kunne styrke en potentiel højrefløjsgruppering i parlamentet. Hvilken interesse skulle EPP have i dette? Ganske enkelt ingen. 

Derfor skal man også smage ekstra godt på ordet “suspendering”, som blev EPP-gruppens konklusion af håndtering af Orban. For se, den endelige beslutning træffes på den anden side af EU-valget i maj. En suspendering bruges ofte, når man har brug for tid til at indhente mere viden om en sag - det er ikke tilfældet her. Sagen er allerede så velbelyst, at EU-parlamentet har fundet anledning til at vedtage en rapport om situationen i Ungarn. Alt er altså kendt. 

For mig at se, så er der tale om et kæmpe bluffnummer orkestreret af forskrækkede konservative i Vesteuropa og Orban selv. På denne måde opnår alle parter, hvad de ønsker: Orban bliver i EPP, som beholder mandaterne og undgår at styrke højrefløjen - og nu kan de konservative i Vesteuropa så sige, at de dog har gjort noget. Bare et eller andet. Som sagt: Det er ren bluff. Efter valget er alt tilbage til business as usual i Bruxelles. Orban og EPP har ganske enkelt størst interesse i at blive sammen i en form for fornuftsægteskab. 

Det er en enorm dobbelthed for mig at se. Hvordan kan man den ene dag tordne mod Orban, al hans væsen og alle hans gerninger - og den næste dag de facto køre videre som om intet var hændt? Politik, når det er mest fordækt og råddent, hvis man spørger mig. Hvis Orban er så grim en karl, som de skandinaviske og tyske konservative mener, han er, så er det dog dobbeltmoralsk, at man fortsat kan sidde på skødet af hinanden i samme gruppe. 

I Dansk Folkeparti er vi ikke optaget af konstant kritik af Orban, Fidesz eller Ungarn. Sagen er, at hvis man vil have indflydelse i parlamentet, så kommer man formentlig til at sidde med folk, der har skårede kanter. Som Socialdemokraterne, der sidder med nogle dybt belastede tjekker, hvis premierminister har kidnappet(!) sin egen søn til den russisk annekterede Krim-halvø(ja, du læste rigtigt!). Eller De Radikale og Venstre, der sidder med et parti af dybt belastede rumænere, der er underkastet grove korruptionsanklager. Det er ikke kønt, men sandt. 

Mange har spurgt, om jeg eller andre i Dansk Folkeparti har arbejdet på at indlemme Orbans Fidesz-parti i vor egen gruppe. 

Vi har - selvom man i mediedækningen kunne få den modsatte tanke - ikke brugt kræfter på drøftelser med Fidesz. Vi har til gengæld brugt kræfter på partier, som vi tror, seriøst er interesserede i os - og hvor vi ser en villighed til at samarbejde med os selvom det potentielt måtte betyde et farvel til andre, tidligere grupper. Vi har aldrig reelt troet, at Orban ville komme til os eller at EPP havde mod til at smide ham ud. Efter onsdag stod det klart, at vores antagelser var korrekte. 

I alle familier er der fra tid til anden problemer - politiske “familier” er ingen undtagelse. Derfor er det også naivt, hvis nogen får den tanke, at vi kan eller vil stå inde for, hvad andre partier, med andre dagsordener, i andre lande, foretager sig.