BLOG: Mettes pensionsbluff afsløret

16x9
Mette Frederiksen, Socialdemokratiet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Socialdemokratiet er godt i gang med at oversælge deres forslag om at give danskerne ret til tidligere pension.

De siger, at de vil give nedslidte danskere ret til at gå på folkepension tre år før tid. Til at finansiere det løfte har Socialdemokratiet afsat 3 mia. kr.

Mette Frederiksen har stillet hundredtusindvis af håbefulde danskere i udsigt, at netop de kan få ret til tidlig pension. Men nu viser helt nye tal fra Finansministeriet, at Socialdemokraternes pensionsforslag kun vil give 2.850 danskere årligt, ret til at gå på pension.

Listen er lang, når man ser på kritikken af Mette Frederiksens pensionsplan. Det er ikke underligt. For hun lover igen mere, end hun kan holde. Det er der ikke noget nyt i. Det er nemlig ikke første gang at Socialdemokratiet forsøger at bilde danskerne noget ind før et valg – for så at løbe fra løfterne efter et valg. 

Men Mette Frederiksens pensionsbluff er afsløret. Det har både økonomer, analytikere og Mette Frederiksens egne venner opdaget.

Morten Østergaard, Radikale Venstre:

  • Socialdemokratiets udspil synes mere designet til valgkamp end til virkelighed, og det er alvorligt, hvis man foregøgler folk, at der findes roser uden torne.

Pernille Skipper, Enhedslisten:

  • De får det til at fremstå, som om man trække sig lidt efter, at man har været lidt over 40 år på arbejdsmarkedet. Det er bare ikke, hvad der reelt er tilfældet.

Uffe Elbæk, Alternativet:

  • Det er problematisk, at de – formentlig helt bevidst – har valgt at agere på den her måde, hvor man slår meget store projekter op uden overhovedet at kunne sige, hvordan det hænger sammen.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet:

  • Hvis det maksimalt må koste tre mia., kan man være nødt til at lave nogle begrænsninger, så man forhindrer, at for mange bruger ordningen.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos:

  • Mette Frederiksen giver indtrykket af, at rigtig, rigtig mange danskere kan have en forventning om to eller tre år ekstra med folkepension, men det er der altså ikke sat penge af til.

Niels Storm Knigge, økonom og senioranalytiker i den uafhængige tænketank Kraka:

  • Socialdemokratiet taler om en rettighed og tager fat i nogle af de rigtig store faggrupper som håndværkere, ufaglærte, SOSU’er og sygeplejersker, men her når man ikke langt for tre mia. Det er et klart mindretal, der vil være råd til at sende tidligere på pension.

Planen bliver også kritiseret for at sende raske seniorer på tidlig pension, selvom forslaget fra Socialdemokratiet var tænkt som en ordning udelukkende for nedslidte danskere. Det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye har afvist kritikken og sagt, at han ikke har noget problem med at sende raske mennesker tidligt på pension, så de kan spille golf.

Når jeg læser kritikken af Socialdemokratiets pensionsplan, undrer det mig, at jeg stadig hører Mette Frederiksen sige, at hun vil give nedslidte danskere tidligere pension, og at Lars Løkke Rasmussen ikke vil. For det passer jo ikke.

Forskellen på Mette Frederiksen og os er, at Venstre vil have en fornuftig og realistisk ordning, hvor de danskere, der reelt er nedslidte, har gode muligheder for at trække sig fra arbejdsmarkedet. Vi vil ikke - som Mette Frederiksen - give tomme løfter og stille danskerne noget i udsigt, som vi ikke kan levere på.