Politik

Mødrehjælpen efter babysag: Det sender et signal til både mødre og fædre

Hvis man gerne vil have kvindelige politikere, skal der være plads til at medbringe sit barn, mener HK.

Tirsdag fik folketingsmedlemmet Mette Abildgaard (Kons.) besked på at forlade Folketingssalen med sin fem måneder gamle baby på armen.

Beskeden kom fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der ikke mente, at barnet var ønsket i salen. Men den reaktion er ifølge direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen "meget problematisk".

- Der er en stor, stor signalværdi i, at babyen bliver vist uden for Folketingssalen – både overfor Mette Abildgaard, men også alle andre kvinder, der får børn, siger hun til TV 2.

Man kan ikke tillade sig alt som ammende mor

Beslutningen om at sende babyen ud af salen sender ikke kun et signal til mødre, men til forældre i alle samfundslag, mener Mødrehjælpen.

- Det handler om at give lov, så det er legitimt for mor, men i virkeligheden også for far, der går og er bekymret for, hvad arbejdsgiveren vil sige til en barselsorlov, siger Ninna Thomsen.

Hun tilføjer dog, at det ikke er et grønt lys til, at man som ammende mor kan tillade sig alt i verden, men at der blot er brug for fleksibilitet i særlige situationer.

Hvis babyen græder, bliver man ikke siddende resolut i salen for at lave et statement

Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen

- Det er præcedens i rigtig mange byrådssale, at man kan tage sit barn med. Og det er jo også sådan, at man tager hensyn. Hvis babyen græder, bliver man ikke siddende resolut i salen for at lave et statement - så går man udenfor, siger hun.

Anledning til ændringer i Folketinget

Samme fleksibilitet bliver også efterlyst af HK's næstformand, Martin Rasmussen, der mener, at der er tale om en overreaktion fra Pia Kjærsgaards side.

Jeg hører også Mette (Abildgaard, red.) sige, at hun godt ved, at hun ikke kan gøre det hver dag

Martin Rasmussen, næstformand i HK

- Hvis vi gerne vil have kvinder på arbejdsmarkedet, hvis vi gerne vil have kvindelige politikere og ledere, skal der være plads til at medbringe sit barn, hvis det er nødvendigt. Jeg hører også Mette (Abildgaard, red.) sige, at hun godt ved, at hun ikke kan gøre det hver dag, siger næstformanden til TV 2.

Han håber samtidig, at sagen kan give anledning til nogle ændringer.

- Et eksempel som i går er en god mulighed for debat. Der er allerede mange virksomheder, der er fleksible, og jeg håber også, at man lige tager en runde i Folketinget nu og finder ud af, hvordan man også kan blive det der, siger han.

Legetøj er fast inventar i virksomhed

Et af de steder, hvor man forsøger at imødekomme børnefamilierne, er den store danske it-virksomhed Atea, der beskæftiger i alt 1500 medarbejdere.

Ifølge Ateas HR-direktør, Annette Otto, handler det nemlig om medarbejdernes trivsel.

- Trivsel hænger også sammen med, om man har stress derhjemme. Det kan man få, hvis børnene er syge, eller institutionerne er lukket. Derfor synes vi, det er rigtig vigtigt at skabe nogle rammer, hvor man som medarbejder kan få fjernet den her stress, siger hun til TV 2.

Det gør virksomheden blandt andet ved at tilbyde pasning mellem jul og nytår og have legetøj til rådighed, hvis det er nødvendigt at medbringe barnet på andre tidspunkter.