Lippert

Karsten Lauritzen om skatteskandalen: - Jeg vil gerne sige undskyld

Siden 2005 er skatteydernes gæld steget til rekordhøje 116 milliarder kroner.

Da den daværende skatteminister Kristian Jensen (V) i 2005 centraliserede Skat, havde han nok ikke regnet med, at det ville ende med at koste danskerne milliarder af kroner. 

Det år blev det besluttet, at der skulle fyres omkring 3500 medarbejdere i Skat, som i stedet skulle erstattes af det digitale inddrivelsessystem EFI. 

14 år og syv ministre senere medgiver den nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen, at forvaltningen af Skat kørte helt af sporet. 

- Men hvis Kristian Jensen kørte skatteforvaltningen til kanten, så var der fem røde ministre, der efterfølgende kørte direkte ud over kanten, siger Karsten Lauritzen, da han onsdag er gæst i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News

De største problemer i Skat i Lauritzens ministertid

August 2015: Det kommer frem, at udenlandske svindlere har snydt statskassen for milliarder af kroner. Beløbet er siden vokset til over 12 milliarder kroner.

September 2015: Karsten Lauritzen beslutter at lukke det skandaleramte it-inddrivelsessystem EFI. Milliarder af skattekroner er aldrig blevet inddrevet, og borgere har uretmæssigt fået inddrevet forældet gæld.

April 2017: Den samlede gæld til det offentlige er steget voldsomt og er nået op på rekordhøje 100 milliarder kroner.

Juni 2017: Som følge af de massive problemer beslutter regeringen, at Skat skal nedlægges.

- Undskyld 

I 2015 endte han selv med at skrotte it-systemet EFI. Efterfølgende stod det klart, at skatteydernes gæld var eksploderet fra 50 milliarder til langt over 100 milliarder kroner. Blandt andet fordi it-systemet ikke virkede efter planen. 

- Det vil jeg gerne sige undskyld for, lyder det fra Karsten Lauritzen. 

- Og jeg vil gerne sige undskyld på mine forgængeres vegne. Men jeg tror grundlæggende på, at de har siddet i Skatteministeriet og truffet de beslutninger, som de har ment, var rigtige. Det er urimeligt at anklage røde som blå skatteministre for alting, der er gået galt, siger han videre.

Minister: En stor fejl at fyre skattemedarbejdere

Frem mod 2021 har regeringen investeret ti milliarder kroner i at rydde op i Skat. Det har blandt andet betydet, at skatteforvaltningen nu er blevet inddelt i syv styrelser. Derudover er mange af pengene brugt på at ansætte flere medarbejdere, som skal inddrive den store gæld. 

- Man valgte at effektivisere for hurtigt og for hårdt, lyder det fra Karsten Lauritzen om de mange fyringer af skattemedarbejdere tilbage i 2005. 

Han siger samtidig, at de ti milliarder kroner, ministeriet nu har fået, ikke rækker, hvis der igen skal helt styr på Skat. Derfor stod han også med hatten i hånden tirsdag og bad om yderligere 13 milliarder kroner de næste fem år

- Der er ikke nogen tvivl om, at der er truffet mange forkerte beslutninger, og at det har kostet os nogle penge. Derfor siger jeg lidt utraditionelt, at vi nu bliver vi nødt til at passe på skatteforvaltningen. Vi skal ikke begå fortidens fejl og sige, at nu hænger tingene nogenlunde sammen, og så kan vi spare en masse penge. For det kommer til at koste på lang sigt, siger ministeren i 'Lippert'. 

Han erkender dog, at hverken finansminister Kristian Jensen eller statsminister Lars Løkke Rasmussen har givet udtryk for, at de ønsker at poste flere penge i skatteforvaltningen.

Få overblikket over Skats problemer

Listen over skandaler i skattevæsenet det seneste årti er lang. Her er nogle af punkterne:

skat_svindel

Problemet: Statskassen blev fra 2012 til 2015 lænset for over 12 milliarder kroner i en sag om svindel med udbytteskatFlere udlændinge er sigtet for bedrageriet, og en tidligere dansk medarbejder i Skat og hans ven er blevet idømt henholdsvis seks og fem års ubetinget fængsel.

skat_EFI

Problemet: Trods gentagne advarsler blev det fælles inddrivelsessystem EFI taget i brug i 2013. Det var fyldt med fejl og blev lukket to år senere. Siden har gældsinddrivelsen ikke fungeret, og i mellemtiden er skatteydernes gæld steget til rekordhøje 116 milliarder kroner.

skat_sammenlægning

Problemet: Før i tiden stod kommunerne og staten for inddrivelsen af skattegæld, men under daværende skatteminister Kristian Jensen (V) i midten af 00’erne opstod idéen om at samle inddrivelsen i et fælles it-system. Løsningen blev EFI, som slet ikke fungerede.

skat_effektivisering

Problemet: En kraftig beskæring i medarbejderstaben kan være en af forklaringerne på, at det er gået så galt i Skat. Fra 2005 og ti år frem mistede skatteforvaltningen omkring 5000 medarbejdere. Flere ministre har erkendt, at det nok var for voldsomt.