Politik

Baby smidt ud af Folketingssalen: Tidligere formænd uenige om Pia K.’s stil

Tidligere formand Thor Pedersen (V) mener, politikerne har mistet noget af respekten for folkestyret. Han bifalder Pia Kjærsgaards nej til børn.

Pia Kjærsgaards (DF) beslutning om at få smidt en baby ud af folketingssalen er blevet kritiseret hårdt på både sociale medier, blandt politikere og i udlandet.

Men beslutningen fra Folketingets formand om, at Mette Abildgaards (Kons.) datter tirsdag skulle forlade folketingssalen, vækker ikke forargelse hos alle hendes forgængere på formandsposten.

En læge tager jo heller ikke telefonen under en operation

Thor Pedersen (V), tidligere formand for Folketinget

Venstres Thor Pedersen sad i formandsstolen fra 2007 til 2011, og han forstår beslutningen.

- Folketingssalen er ikke en varmestue eller et værested. Det er en lovgivende forsamling, og det nager mig egentlig, at så få værner om det, siger Thor Pedersen til TV 2.

Det er Folketingets forretningsorden, der regulerer adfærden i folketingssalen. Her står der blandt andet, at det er formandens opgave, at ”Folketingets arbejde tilrettelægges og afvikles på en forsvarlig måde”. Men den præcise fortolkning af, hvad der er en forsvarlig måde, er op til formanden.

Manglende respekt om arbejdet

Thor Pedersen mener, der er sket et skred, hvor Folketingsmedlemmerne ikke viser respekt for embedet ved blandt andet at bruge meget tid på de sociale medier og senest medtage et barn i salen.

- En læge tager jo heller ikke telefonen under en operation. Der er jo en respekt om det arbejde, der udføres. Hvis bare man kunne have et minimum af den samme respekt for, hvad der foregår i salen, ville det være godt, siger Thor Pedersen.

Men barnet larmede jo ikke?

- Det er lige meget, hvad der sker med det enkelte barn. Det er et princip, at hvis en må tage sit barn med i salen, må alle tage deres børn med.

Men hvis ikke det generer nogen, hvad er så problemet?

- Hvis man mener, at man kan lave det til en børnehave og en vuggestue, så er det i orden for mig. Men det må man så vedtage i Folketinget. Men jeg er ikke bekendt med, at man på operationsstuen på et sygehus har børnene med ind i operationsstuen, eller at børn er med inde ved domstolenes handling, siger Thor Pedersen.

Lykketoft forstår ikke beslutningen

Mogens Lykketoft (Soc.dem.), der i 2011 overtog formandsposten fra Thor Pedersen, er uenig med sin forgænger i håndteringen af babysagen.

Han understreger, at han ikke var til stede i salen, da episoden fandt sted tirsdag, men han kan ikke forestille sig, at han havde sagt nej til Mette Abildgaards fem måneder gamle baby.

- Selvfølgelig skal Folketinget ikke være en børnehave, men jeg mener ikke, at den her tilstedeværelse af babyen gik ud over Folketingets værdighed, siger Mogens Lykketoft til TV 2.

Stampe: En uværdig formand

Tirsdagens hændelse i folketingssalen har igen pustet liv i debatten om Pia Kjærsgaards formandskab.

Kritikere mener, at hun modsat tidligere formænd blander partipolitiske interesser ind i sit virke som formand for hele Folketinget, og at hun ved flere lejligheder har optrådt uværdigt.

Hun ønsker at holde fast i noget, som tiden er løbet fra

Laura Lindahl (LA)

En af dem er Radikale Venstres Zenia Stampe, der vil have Pia Kjærsgaard afsat som formand.

- Når man får posten som folketingsformand, forventes man ikke længere at agere som privatperson eller partisoldat. Man forventes at være repræsentant, men også en slags ambassadør for vores demokrati, og det synes jeg ikke, hun har levet op til, siger Zenia Stampe til TV 2.

Hun nævner flere eksempler på opførsel fra Pia Kjærsgaard, der ifølge hende ikke er en formand værdig. Det drejer sig blandt andet om, at Pia Kjærsgaard tidligere på året irettesatte Enhedslistens Pelle Dragsted, efter han på Folketingets talerstol beskyldte Kjærsgaards partifælle Kenneth Kristensen Berth for at udtale sig ”racistisk”.

Stampe nævner også, at Pia Kjærsgaard brugte ord som ”pubertetsagtigt”, ”uhørt”, ”udemokratisk” og ”uopdragent”, da det lille islandske parti Piratpartiet blev væk fra en tale, Pia Kjærsgaard holdt. Det skete, da hun i sin egenskab af formand for Folketinget i sommeren 2018 talte i Island i forbindelse med 100-årsjubilæet for landets selvstændighed.

LA-profil: Hun har ikke fulgt med tiden

Pia Kjærsgaard er valgt som formand med støtte fra sit eget parti og de tre regeringspartier. I et af dem sidder Liberal Alliances Laura Lindahl, der ikke er imponeret over alle Pia Kjærsgaards beslutninger som formand.

Vi kan ikke begynde at lave vores egne regler i Folketinget. Så skrider det hele virkelig

Pia Kjærsgaard (DF)

Hun forstår ikke, at Pia Kjærsgaard har kritiseret folketingsmedlemmerne for at bruge sociale medier, når de er i salen. Og så er hun også uenig i, at Mette Abildgaards barn skulle været problem.

Laura Lindahl havde i 2016 selv sin lille datter med i Folketingssalen, men den dag sad Pia Kjærsgaard ikke i formandsstolen, og hun mødte ikke modstand fra stedfortræderen Mette Bock (LA).

Laura Lindahl (LA) havde i 2016 sin datter med i folketingssalen uden konsekvenser. Video: Morten Nielsen

- Jeg synes, formanden skal have større tillid til os som folkevalgte, og til at vi tager vores arbejde alvorligt, og til at vi kan vurdere, om det er hensigtsmæssigt at tage et barn med ind i folketingssalen eller ej, siger Laura Lindahl til TV 2.

Hun mener, formanden ”trænger til at opleve virkeligheden”.

- Jeg synes, at nogle af de udtalelser, Pia Kjærsgaard er kommet med, sender et signal om, at hun ønsker at holde fast i noget, som tiden er løbet fra, siger Laura Lindahl.

Kjærsgaard: Så skrider det hele

Hovedpersonen selv fastholder onsdag, at børn ikke hører til i folketingssalen. Hun frygter for folkestyrets værdighed, hvis ikke formanden sætter grænser og afviser samtidig kritikken af, at hun ikke har fulgt med tiden.

- Jeg overholder de regler, der er gældende i dag, og det, synes jeg, vi alle sammen er forpligtet til. Vi kan ikke begynde at lave vores egne regler i Folketinget. Så skrider det hele virkelig, siger Pia Kjærsgaard til TV 2.

Hun vil nu tage sagen op med Folketingets ledelse, præsidiet, og indskærpe, at børn ikke er velkomne i salen.

Afstemning

Hører babyer hjemme i Folketingssalen?

Her tager politikerne babyer med på arbejde

 1. FN’s Generalforsamling

  New Zealands premiereminister, Jacinda Ardern, har sin baby, Neve, med på arbejde. Billedet er taget, kort før hun skal tale på Nelson Mandela Peace Summit under FN's 73. generalforsamling i New York i september 2018.

  Jacinda Ardern blev den første kvindelige regeringsleder til at tage en baby med til mødet.

 2. Europa-Parlamentet

 3. Spanien

  Carolina Bescansa, politiker fra venstrefløjspartiet Podemos, holder sin søn Diego i det spanske parlament i januar 2016.

  Politikeren havde taget sit barn med for at kunne amme undervejs, og det medførte stor debat i Spanien, hvor hun fik kritik for at "bruge sine børn politisk".

 4. Australien

  Den australske politiker Larissa Waters ammede sin 14 uger gamle datter Alia Joy, mens hun talte i det australske parlament i juni 2017.

  Året forinden var det blevet tilladt at amme i det australske parlament, og Larissa Waters blev den første til at gøre brug af den nye ret.

   

 5. USA

  Den demokratiske senator Tammy Duchworth havde sin bare ti dage gamle datter med til en afstemning i Kongressen i april 2018. Det var første gang nogensinde, at en baby fik lov til at deltage i en afstemning.

  Dagen forinden havde medlemmerne enstemmigt vedtaget en resolution, der tillader politikere at tage børn under et år med på arbejde, hvis de skal stemme. Det skete efter pres fra netop Tammy Duchworth.

 6. Danmark

  I august 2016 havde Laura Lindahl fra Liberal Alliance sin en måned gamle datter med i Folketingssalen. Dengang sad Mette Bock fra samme parti i formandsstolen uden at påtale babyen, der græd kortvarigt.