Politik

Politikere verden over tager deres babyer med på job - også i Danmark er det sket før

I 2016 havde en dansk politiker en baby med i Folketingssalen, uden at det blev påtalt.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, valgte tirsdag at bede det konservative folketingsmedlem Mette Abildgaard om at forlade Folketingssalen, fordi hun havde sin fem måneder gamle baby på armen.

Episoden har skabt debat, men det er ikke kun herhjemme, at babyer i politik bliver diskuteret.

Mette Abildgaard (K) og hendes fem måneder gamle datter blev bedt om at forlade Folketingssalen. Video: Astrid Skov Andersen

I flere lande har kvindelige politikere de senere år udfordret normerne og taget deres nyfødte babyer med på job. I USA har man ovenikøbet stemt og vedtaget regler, der giver mødrene ret til at tage små børn med på arbejde.

I Australien har en kvindelig politiker sågar holdt tale, samtidig med at hun ammede.

Dansk politiker smidt ud for at amme

I april 1974 var det forsidestof i aviserne, at den danske venstrefløjsaktivist Tine Schmedes blev smidt ud af Københavns Rådhus med sin syv måneder gamle søn.

Da den på det tidspunkt 27-årige politiker begyndte at amme sin søn, blev det for meget for overborgmester Urban Hansen. Som hovedstadens førstemand, valgt af Socialdemokratiet, var det ham, der bestemte, og han bad Tine Schmedes om at gå ind i et tilstødende lokale, mens amningen stod på.

Ifølge datidens aviser var moderen dog velkommen til at have sin søn med i salen, så længe hun ikke gav ham mad.

Her tager politikerne babyer med på arbejde

 1. FN’s Generalforsamling

  New Zealands premiereminister, Jacinda Ardern, har sin baby, Neve, med på arbejde. Billedet er taget, kort før hun skal tale på Nelson Mandela Peace Summit under FN's 73. generalforsamling i New York i september 2018.

  Jacinda Ardern blev den første kvindelige regeringsleder til at tage en baby med til mødet.

 2. Europa-Parlamentet

 3. Spanien

  Carolina Bescansa, politiker fra venstrefløjspartiet Podemos, holder sin søn Diego i det spanske parlament i januar 2016.

  Politikeren havde taget sit barn med for at kunne amme undervejs, og det medførte stor debat i Spanien, hvor hun fik kritik for at "bruge sine børn politisk".

 4. Australien

  Den australske politiker Larissa Waters ammede sin 14 uger gamle datter Alia Joy, mens hun talte i det australske parlament i juni 2017.

  Året forinden var det blevet tilladt at amme i det australske parlament, og Larissa Waters blev den første til at gøre brug af den nye ret.

   

 5. USA

  Den demokratiske senator Tammy Duchworth havde sin bare ti dage gamle datter med til en afstemning i Kongressen i april 2018. Det var første gang nogensinde, at en baby fik lov til at deltage i en afstemning.

  Dagen forinden havde medlemmerne enstemmigt vedtaget en resolution, der tillader politikere at tage børn under et år med på arbejde, hvis de skal stemme. Det skete efter pres fra netop Tammy Duchworth.

 6. Danmark

  I august 2016 havde Laura Lindahl fra Liberal Alliance sin en måned gamle datter med i Folketingssalen. Dengang sad Mette Bock fra samme parti i formandsstolen uden at påtale babyen, der græd kortvarigt.

Afstemning

Hører babyer hjemme i Folketingssalen?