BLOG: John Bercow smider en håndgranat i Brexit-processen
BLOG: Theresa May kan IKKE sende sin Brexit-aftale til afstemning i parlamentet en gang til.
Netop som man troede, at britisk politik ikke kunne blive mere indviklet, så var det netop, hvad der skete, da Parlamentets formand, John Bercow, i går smed en 415 år gammel håndgranat ind i Brexit-processen.
Meldingen fra manden med de farverige slips var, at Theresa May IKKE kan sende sin Brexit-aftale til afstemning i parlamentet en gang til, medmindre en substantiel ændring af Brexit-aftalen finder sted.
415 år gammel regel taget i brug
John Bercow, som de fleste danskere nok kender som manden, der råber "Order! Order!" for at holde styr på parlamentsmedlemmerne under debatter i Underhuset, kom frem til sin afgørelse efter at have nærstuderet et parlamentarisk princip fra år 1605, der er nedfældet i Parlamentets Håndbog.
Håndbogen bliver i øvrigt omtalt som Erskine May, efter manden, der for hundredvis af år siden forfattede den (Erskine May har så vidt vides ingen familiære bånd til Theresa May, red.).
Nu er spørgsmålet, som alle stiller sig selv efter Bercows afgørelse i går: Hvad udgør en substantiel ændring, og hvordan kommer Premierminister Theresa May videre herfra?
Bercow beslutter, hvad der udgør en substantiel ændring
Hvad angår definitionen af substantiel ændring, så er det op til John Bercow at afgøre det. Det er slet og ret parlamentsformandens privilegium at vurdere og konkludere på det.
Det betyder også, at Theresa May skal kigge dybt i værktøjskassen efter fantasifulde løsninger for at manøvrere rundt om Bercows beslutning. Her kommer et par muligheder:
Afstemning om ny afstemning
Ifølge en af ministrene i Mays regering kan parlamentet godt omstøde Bercows beslutning. Det kan ske ved at afholde en afstemning i parlamentet om, hvorvidt man ønsker en ny afstemning om Theresa Mays Brexit-aftale. Hvis et flertal af parlamentarikerne stemmer for, kan det tilsidesætte parlamentsformandens beslutning.
Inddrag Dronningen
En anden og noget mere prekær måde er at kortslutte den indeværende parlamentssamling.
I det parlamentariske princip fra 1604, som John Bercow henholder sig til, står, at man ikke må præsentere parlamentet for det samme spørgsmål mere end én gang i en parlamentssamling. Den nuværende parlamentssamling i Storbritannien løber til 1. juli i år, men den kan afkortes i utide.
Det kan så bane vejen for at indlede en ny parlamentssamling kort tid efter, hvor regeringen så kan sætte sin Brexit-aftale til afstemning uden at skulle sikre sig, at der er substantielle ændringer. Udfordringen med denne løsning er, at Dronning Elisabeth skal involveres, idet den britiske monark skal deltage i en række formaliteter, der har med afslutning og genåbning af parlamentssamlingen at gøre.
Denne løsningsmodel er kontroversiel og bliver næppe taget i brug, idet ingen rigtig har mod på at inddrage Dronningen i det nuværende politiske kaos.
Substantiel ændring: Ny exit-dato?
Så er vi tilbage ved de substantielle ændringer. For der er jo den mulighed, at Theresa May kan få ændringer til den nuværende Brexit-aftale, der er tilstrækkeligt substantielle til, at John Bercow vil tillade en ny afstemning.
Måske er det kommende EU-topmøde en lejlighed til at få netop det.
På torsdag begynder et nyt besøg i Bruxelles for Theresa May, når hun skal mødes med sine 27 kolleger fra den Europæiske Union, og vi ved på forhånd, at Brexit endnu en gang er på dagsordenen.
En mulighed, som man taler om i London, er, om May vil anmode EU om en udskydelse af Brexit-datoen, der i snart to år har været mejslet ind i kalenderen som 29. marts 2019.
Hvis hun får grønt lys fra EU til det, kan hun måske argumentere for, at en ny exit-dato er en substantiel ændring af hendes aftale og således sende den til afstemning igen.
Substantiel ændring: Dokument til DUP?
Et andet alternativ, der måske vil udgøre en substantiel ændring, er, hvis May får indgået en særaftale med sit støtteparti DUP.
De ti parlamentarikere fra det nordirske støtteparti er meget kritiske overfor Mays Brexit-aftale. Men måske kan May lokke dem til at stemme for Brexit-aftalen, hvis den vedlægges et dokument, der giver det nordirske parlament større indflydelse i de kommende forhandlinger med EU om en fremtidig handelsaftale.
Her er det vigtigt at holde sig for øje, at Theresa Mays Brexit-aftale primært handler om selve skilsmissen fra EU. Når/hvis det er på plads, begynder forhandlingerne om det fremtidige forhold.
Regeringen tager Bercows budskab til efterretning
Om Storbritanniens premierminister vælger en af de løsningsmodeller, der er skitseret ovenfor, står hen i det uvisse.
Det eneste, vi ved, er, at den britiske Brexit-minister, Stephen Barclay, i dag siger, at regeringen har taget parlamentsformandens beslutning til efterretning, og at det er vigtigt at respektere dommeren (Bercow, red.).
Men Brexit-ministeren lod også forstå mellem linjerne, at May har tænkt sig at bringe sin Brexit-aftale tilbage til Underhuset til afstemning. Hvordan og i hvilken form venter vi i spænding på at se.