Politik

500.000 danskeres gæld til det offentlige vil i år blive modregnet på årsopgørelsen

Skatteministeren tror, at en halv million danskere vil få tilbageholdt penge, de skulle have tilbage i skat.

For fremtiden skal borgerne i Danmark ikke have den opfattelse, at det er hip som hap, om man betaler det, man skylder i skat. 

Det slår skatteminister Karsten Lauritzen (V) tirsdag fast på et pressemøde. 

- Der har måske bredt sig en opfattelse blandt nogle om, at man ikke behøver at betale det, man skylder i skat. Mit budskab er: Vi kommer efter skyldnerne, siger han og fortsætter:

- Inden påske vil vi modregne hundredtusindvis af danskere, som skulle have penge tilbage i skat. Vi forventer, at omkring 500.000 danskere med gæld til skattevæsenet vil få tilbageholdt penge, som de ellers skulle have tilbage i skat. Det forventer vi, vil give tre milliarder kroner i statskassen.

Ikke i mål endnu

På pressemødet fortalte skatteministeren også om den milliarddyre og årelange oprydning, der har været i gang i skattevæsenet de seneste år på baggrund af en lang række skandaler.

Den nuværende genopretningsplan har foreløbigt kostet i omegnen af 13 milliarder kroner over de sidste fire år. Der er ansat markant flere medarbejdere. Og skattevæsenet er blevet indrettet på en helt ny måde med i alt syv styrelser fordelt i hele landet. Men man er ikke i mål, slår Karsten Lauritzen fast:

- Det går fremad, men der er et godt stykke vej, før vi kommer i mål. Og det kommer til at koste nogle flere penge end dem, regeringen har sat af. Regningen bliver større, end jeg havde regnet med, siger Karsten Lauritzen til TV 2.

Problemerne i Skat udfoldede sig under skiftende regeringer og adskillige skatteministre.

Karsten Lauritzen, der har været skatteminister siden 2015, håber, at politikerne kan lave flerårige og brede aftaler på skatteområdet for at skabe ro. Også selvom næste valg til Folketinget skal afholdes senest 17. juni.

- Det vil være imod den politiske natur, hvis ikke politikerne går hårdere til hinanden op til et valg. Men jeg håber, at vi kan få et bredt politisk samarbejde om skattevæsenet, også efter valget, siger han.

Få overblikket over Skats problemer

Listen over skandaler i skattevæsenet det seneste årti er lang. Her er nogle af punkterne:

skat_svindel

Problemet: Statskassen blev fra 2012 til 2015 lænset for over 12 milliarder kroner i en sag om svindel med udbytteskatFlere udlændinge er sigtet for bedrageriet, og en tidligere dansk medarbejder i Skat og hans ven er blevet idømt henholdsvis seks og fem års ubetinget fængsel.

skat_EFI

Problemet: Trods gentagne advarsler blev det fælles inddrivelsessystem EFI taget i brug i 2013. Det var fyldt med fejl og blev lukket to år senere. Siden har gældsinddrivelsen ikke fungeret, og i mellemtiden er skatteydernes gæld steget til rekordhøje 116 milliarder kroner.

skat_sammenlægning

Problemet: Før i tiden stod kommunerne og staten for inddrivelsen af skattegæld, men under daværende skatteminister Kristian Jensen (V) i midten af 00’erne opstod idéen om at samle inddrivelsen i et fælles it-system. Løsningen blev EFI, som slet ikke fungerede.

skat_effektivisering

Problemet: En kraftig beskæring i medarbejderstaben kan være en af forklaringerne på, at det er gået så galt i Skat. Fra 2005 og ti år frem mistede skatteforvaltningen omkring 5000 medarbejdere. Flere ministre har erkendt, at det nok var for voldsomt.