Lars Løkke vil hæve prisen på tobak - men det rammer de forkerte, mener DF

Hver dag begynder 40 unge at ryge, men står det til Venstre, skal det tal være fortid i 2030.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er klar til at hæve priserne på tobak.

Men først på den anden side af valget, fortæller han i et interview med Mandag Morgen.

Udmeldingen kommer i forlængelse af regeringens sundhedsudspil. 

I udspillet til en sundhedsreform er sygdomsforebyggelse på plakaten, og her kan et konkret initiativ være at kigge på tobaksafgifterne, lyder det.

- Det er jo et rent folketingsanliggende. Man kan jo ikke bare beslutte på Læsø eller Langeland at sætte prisen op på tobak.

Lægeforeningen: Vi bør kigge mod Norge

Hvor høje afgifterne skal være, kommer Lars Løkke Rasmussen ikke ind på.

I dag koster en pakke cigaretter cirka 40 kroner, men står det til Lægeforeningen vil det være en god idé at kigge mod Norge, hvor en pakke koster 90 kroner.

Her er antallet af rygere faldet drastisk, efter prisen er blevet sat op, forklarer Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen.

- Jo højere pris, jo flere rygere falder fra. Det er et spørgsmål om, hvor ambitiøs man er.

Afstemning

Er det en god idé at hæve prisen på cigaretter?

Lægeforeningens formand tør dog ikke håbe på, at tobakken rammer samme høje priser som hos vores norske naboer.

- Jeg vil meget gerne se det, før jeg tror på det. Jeg tør ikke håbe, at de spiller højt ud, men det er dejligt, at der er kommet et signal fra Venstre om, at partiet gerne vil være med. Hidtil har regeringen intet gjort i forhold til prisen, så jeg ser frem til, at der sker et eller andet.

Handler om de unge

Overfor TV 2 uddyber Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, at partiet håber, en prisstigning blandt andet vil betyde, at færre unge begynder at ryge.

I dag begynder 40 unge at ryge hver dag, viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed på SDU.

- Vi har en ambition om, at vi skal have den første røgfri generation i 2030, og vi ved, at de unge er prisfølsomme.

Hun understreger, at partiet ikke har lagt sig fast på en pris endnu, men at afgifterne skal være så høje, som det er muligt, uden at det vil øge grænsehandlen eller skabe et større marked for illegale cigaretter.

Afstemning

Hvor meget bør en pakke cigaretter koste?

DF: Prisstigning rammer de forkerte

Hos Dansk Folkeparti er sundhedsordfører Jeppe Jacobsen enig med Venstres linje om at sætte ind mod unge rygere, men han frygter, at en radikal prisstigning vil få store konsekvenser for de danskere, der i forvejen er udfordrede økonomisk.

- Deres økonomi bliver kun yderligere presset, hvis priserne bliver sat op, og så begynder de at nedprioritere andre ting. Det kan betyde, at deres børn ikke får ordentlig mad, eller de begynder at optage dumme kviklån, siger han til TV 2.

Han mener, at det vil være bedre at sætte hårdere ind overfor butikker, der ikke overholder den nuværende lovgivning og sælger cigaretter til personer under 18 år.

Derudover er Dansk Folkeparti også villige til at kigge på, om personer, der køber cigaretter på vegne af unge under 18 år, kan blive straffet.

- Vi er med på alt, hvad der handler om at undgå, at unge under 18 år overhovedet kommer i nærheden af cigaretter, men at lave en socialt skæv skat, der rammer socialt udsatte rigtig hårdt, er et dårligt sted at starte.