Politik

BLOG: Kom nu V! hvor meget vil I hæve tobakspriserne?

BLOG: Det Konservative Folkeparti efterlyser svar fra Venstre om, hvor meget de vil hæve prisen på en pakke cigaretter.

Kære Venstre,

Nu har vi efterhånden hørt jer sige det mange gange – at I gerne vil være med til at hæve priserne på tobak. Det er vi i Det Konservative Folkeparti glade for. Men glæden stopper, når I ikke vil sige, hvor meget en pakke cigaretter skal koste.

Vi har som det eneste parti i blå blok foreslået en markant prisstigning til 60 kroner for en pakke. Det vil reducere rygning blandt børn med 75 procent.

Er det ikke på tide, at Venstre også bliver konkrete? Hvor meget vil I hæve prisen? Ellers er det jo bare ren valgkampssnak.

Hver eneste dag begynder 40 danske børn og unge at ryge, og hver tredje af dem ventes at dø af det, hvis de fortsætter med at ryge som voksne. Det svarer til hele otte procent af de danske børn! Vi kan og skal altså ikke se til, mens børn bliver afhængige af tobak. Det vil vi ikke.

På sigt er det her et reelt spørgsmål om liv og død, og jeg synes ærligt talt, at vi skylder de danske børn og unge at være konkrete, når vi taler om, at priserne på tobak skal hæves – for vi ved, at det er dét, som har den største effekt.

Nej, højere priser rammer hverken de forkerte eller øger grænsehandlen

Ligesom Dansk Folkeparti siger I i Venstre, at højere cigaretpriser risikerer at ramme de forkerte, at grænsehandlen øges, og at der skabes et illegalt marked for cigaretter.

Men hør nu her – det har jeres egen skatteminister, Karsten Lauritzen, jo allerede afvist.

For sidste år udregnede skatteministeren, at det hverken vil betyde, at pengene siver ud til grænsehandlen eller et illegalt marked, hvis prisen hæves til 60 kroner. Tværtimod vil det resultere i knap 400 millioner kroner ekstra til statskassen hvert eneste år.

Og Venstre siger selv, at afgifterne skal være så høje som muligt, uden det øger grænsehandlen eller skaber et illegalt cigaretmarked. Derfor vil jeg spørge Venstre: Betyder det, at I støtter vores forslag om 60 kroner for en pakke cigaretter, når vi ved, at det vil reducere børnerygning, uden at grænsehandlen stiger markant?

Det skylder I ærligt talt danskerne et svar på.

Højere priser kan ikke stå alene

Vi har givet danskerne et klart svar. Prisen på en pakke cigaretter skal hæves til 60 kroner, så vi får reduceret antallet af de unge rygere. De penge det giver, vil vi bruge på at lette skatten på arbejde. For voksne skal selv bestemme over deres eget liv, men børn og rygning hører ikke sammen.

I Det Konservative Folkeparti ved vi godt, at højere cigaretpriser ikke kan stå alene, hvis vi skal forhindre børn og unge i at begynde at ryge. Derfor har vi også foreslået, at der indføres røgfri skoletid for alle under 18 år, ligesom vi også vil gøre det ulovligt at købe tobak på vegne af mindreårige.

Flere og flere unge begynder i disse dage at ryge, og alt imens vi går og venter på, at Venstre bliver konkrete, stiger det tal. Så kom nu Venstre. Hvis vi skal skabe en røgfri fremtid for vores børn, så fortæl danskerne, hvad prisen på en pakke cigaretter skal være. Vi vil ikke være tilskuere til, at børn fylder deres lunger med kræftfremkaldende røg.