Politik

Spidskandidat for Klaus Riskær Pedersen anklages for fusk med smykkefirma

Smykkefirmaets hjemmeside bryder med flere lovgivninger, lyder det fra to eksperter på området.

En af partiet Klaus Riskær Pedersens spidskandidater anklages for at have fusket med sit private smykkefirma.

Der er tale om kandidaten Peter Hjorth, som ifølge to eksperter har forbrudt sig mod både selskabsloven og markedsføringsloven.

Det er helt klart vildledende og i strid med markedsføringsloven. Det er der slet ikke nogen tvivl om.

Heidi Højmark Helweg, advokat 

Hjemmesiden for firmaet Jungfrau Jewellery har siden sin opstart i 2017 udgivet sig for at være et iværksætterselskab (IVS), men firmaet har aldrig været registreret med det lovpligtige cvr-nummer, som alle iværksætterselskaber skal have.

Heidi Højmark Helweg, der er advokat med speciale i markedsføringsret, har gennemgået et udprint af Jungfrau Jewellerys webshop.

Hun mener ikke, at hjemmesiden opfylder oplysningskriterierne. Den udgiver sig for at være et iværksætterselskab uden at være det.  

- Det er helt klart vildledende og i strid med markedsføringsloven. Det er der slet ikke nogen tvivl om, siger Heidi Højmark Helweg, advokat hos IntegraLaw.

Peter Hjorth: Havde glemt det 

Når Jungfrau Jewellery kalder sig for et iværksætterselskab uden at være det, er det samtidig et brud på navnereglen i selskabsloven, forklarer lektor i selskabsret Troels Michael Lilja fra Copenhagen Business School (CBS).

Da TV 2 tirsdag lavede en ordre på hjemmesiden, fremgik det desuden af ordrebekræftelsen, at prisen på det bestilte smykke var inklusive moms - selvom selskabet altså ikke er registreret.

Peter Hjorth stiller op for partiet Klaus Riskær Pedersen i Københavns Omegns Storkreds. Han fortæller, at hjemmesiden ikke har været opdateret i to år og erkender, at firmaet ”nok skulle have taget den ned tidligere”.

-  Jeg er da ked af, at vi ikke har fået det ændret. Jeg havde simpelthen glemt, at der lå nogle ting derinde, som ikke måtte stå der.

Det giver et billede af et halvrodet parti. Det kan blive et problem for Klaus Riskær, hvis der begynder at tegne sig et billede af en rodebutik og et cirkus.

Thomas Funding, politisk redaktør 

Peter Hjorth gør opmærksom på, at firmaet nu har rettet fejlene på Jungfrau Jewellerys hjemmeside. 

Ifølge partiformand Klaus Riskær Pedersen har han ikke selv været bekendt med, at Peter Hjorth har drevet en virksomhed.

- Jeg kender ikke baggrunden. Hvis det er sjusk, så forventer jeg, at han rydder op. Er det redelighed, så får det selvfølgelig konsekvenser, skriver Klaus Riskær Pedersen i et svar til TV 2.  

Parti i modvind

Det er ikke første gang, at det nystiftede parti er i modvind. Økonomi- og Indenrigsministeriet har i flere omgange irettesat partiet for deres indsamling af vælgererklæringer, inden Riskærs parti kom over kravet om 20.109 vælgererklæringer.

Til præsentationen af partiet Klaus Riskær Pedersen udtalte formanden, at han gik efter en speciel type af partikandidater, som var både ”troværdige, økonomisk afhængige - der ikke skal leve af politik – og som har erfaring.”

Og allerede efter offentliggørelsen af hans tre første partikandidater i februar, valgte han to dage efter at ekskludere sin første kandidat, Christina Asklund.

Politisk redaktør: - Rodebutik og et cirkus

Når et så nyt parti som partiet Klaus Riskær Pedersen allerede har sådanne sager i bagagen, så tegner det et billede af partiet, som formanden ikke har brug for op til et kommende folketingsvalg, lyder det fra politisk redaktør Thomas Funding fra avisen Danmark.

Han er overrasket over, at partiformanden ikke har bedre styr på sine kandidater, inden han opstiller dem for partiet. 

- Han har brug for at få lov til at tale politik. Med den her historie, en tidligere kandidat, der er blevet pillet ud, og med den fortid som Klaus Riskær selv – som tidligere dømt, så tegner ikke det bedste billede af partiet, siger han.

Klaus Riskær har brug for at få styr på sådanne sager i så nystiftet et parti, som ”ligger og roder rundt nede ved spærregrænsen i de fleste målinger”, forklarer Thomas Funding og siger:  

- Det giver et billede af et halvrodet parti. Det kan blive et problem for Klaus Riskær, hvis der begynder at tegne sig et billede af en rodebutik og et cirkus frem for en genial mand, som har gennemskuet det hele.