Ligestillingsminister bakker op om lov om samtykke før sex

Der tegner sig nu et bredt flertal for at ændre lovgivningen, så sex uden samtykke bliver betegnet som voldtægt.

Tilbage i november kunne Enhedslisten ikke samle flertal i Folketinget for en ny lovgivning, der definerer sex uden samtykke som voldtægt.

Men nu tyder det på, at der alligevel er mandater nok til at indføre regler, der svarer til dem, man også har i Storbritannien og Sverige.

I fredags lød det fra de konservatives formand, justitsminister Søren Pape, at han var klar til at støtte forslaget. Og nu er Venstre tilsyneladende også kommet med på vognen.

Partiets ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen, siger i hvert fald til Altinget, at hun også vil arbejde for at få ændringen igennem.

- Jeg har råbt efter det længe, for jeg synes, at vi mangler en bedre retsbeskyttelse af kvinder. Det er rigtigt godt, at også justitsministeren nu er overbevist om det. Tallene taler for sig selv, siger hun.

Skal vendes i Venstre

Udmeldingen fra ligestillingsministeren er en markant kovending, i forhold til hvad Venstre tidligere har ment om spørgsmålet om samtykke ved sex. I en kronik i Berlingske fra november skrev tre profiler, gruppeformand Karen Ellemann, politisk ordfører Britt Bager og retsordfører Preben Bang Henriksen, således:

- Er løsningen, at den anklagede skal bevise, at den anden person samtykkede? Det mener vi ikke, og det ville da i øvrigt være et brud på de sædvanlige regler i dansk strafferetspleje.

Politisk ordfører Britt Bager vil derfor heller ikke endnu bekræfte, om Eva Kjer Hansens udmelding også er partiets holdning.

Sagen skal debatteres på Venstres gruppemøde tirsdag formiddag, og først derefter vil hun kunne kommentere sagen, siger hun til TV 2.

Hvis Eva Kjer Hansens holdning møder opbakning i Venstre, tegner der sig et bredt flertal i Folketinget for at ændre lovgivningen.

Da Enhedslisten fremsatte sit forslag sidste år, var det med opbakning fra en samlet opposition. Med Venstre og de konservatives stemmer vil hele 125 af Folketingets 179 mandater stå bag planerne om at gøre sex uden samtykke til voldtægt.

Færre bliver dømt i dag

Det er endnu uklart, hvordan det sidste regeringsparti, Liberal Alliance, forholder sig til forslaget. Retsordfører Christina Egelund er endnu ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse. Ved afstemningen i efteråret stemte partiet imod.

Fra Dansk Folkeparti lyder meldingen, at man først vil se det konkrete forslag fra justitsministeren, før man tager stilling, men retsordfører Peter Kofod vil under alle omstændigheder "ikke gå på barrikaderne" for at modsætte sig en samtykkebaseret voldtægtslovgivning, siger han til Altinget.

Som reglerne er i dag, må man ikke tvinge nogen til samleje eller sex, hvis de gør modstand eller ikke er i stand til at sige fra.

Det betyder, at langt færre bliver dømt for voldtægt, end de ville blive, hvis de udtrykkeligt skulle have samtykke fra den anden part.