Politik

Efter splid i Venstre: Løkke åbner for lov om samtykke før sex

Sex forudsætter frivillighed, ellers er det ikke frivillig sex, så er det voldtægt, fastslår statsministeren, og det skal straffeloven afspejle.

Efter en kaotisk tirsdag formiddag i Venstre, hvor debatten om samtykke før sex skabte stor splid i folketingsgruppen, har formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen nu slået partiets linje fast.

For første gang åbner han nu for at justere lovgivningen, så sex uden samtykke fremover bliver betegnet som voldtægt:

- Sex forudsætter frivillighed, ellers er det ikke frivillig sex, så er det voldtægt. Frivillighed er et udtryk for, at man har et samtykke. Det skal bedre afspejles i vores straffelov. Det er jeg enig i. Det kræver, at nogle rigtig dygtige jurister kommer med et gennemarbejdet bud på, hvordan vi gør det, når vi også skal tage højde for, at Danmark er et land, hvor vi sætter retssikkerheden højt, siger han.

Vil lette processen

Indtil videre har det været regeringens plan at afvente anbefalingerne fra en arbejdsgruppe, der blandt andet har skullet se på, hvordan praksis er i andre europæiske lande.

Men i stedet vil Løkke nu have Straffelovrådet til at komme med konkrete bud på en ændring af lovgivningen. Straffelovrådet er det organ, der sædvanligvis rådgiver Justitsministeriet i strafferetlige spørgsmål:

- Det rigtige er, at Straffelovrådet med dette holdningsmæssige signal får kigget på de relevante bestemmelser i straffeloven, så vi får dem opdateret.

- Vores oplevelse er i dag, at der er store mørketal, at der er kvinder, der – fordi processen er tung og svær – lader være med at anmelde voldtægter, og det går simpelthen ikke, siger statsministeren.

- Men det skal heller ikke vendes så meget på hovedet, at medmindre du karikeret sagt kan fremvise en kontrakt, så har du begået voldtægt.

Frustrationer i Venstre

Debatten om, hvorvidt lovgivningen skal indeholde konkret krav om samtykke før sex, blev antændt, da Altinget tirsdag morgen bragte et interview, hvor ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) stik imod Venstres hidtidige holdning gik ud og bakkede op om en lovændring.

Det fik flere af hendes partifæller til at fare i flint, og politisk ordfører Britt Bager måtte derfor gå ud og understrege, at meldingen stod helt for Eva Kjer Hansens egen regning.

Ifølge politisk analytiker Hans Redder har situationen presset Løkke til at melde klart ud:

- Løkke havde helt tydeligt et behov for at fastlægge, hvor Venstre ligger i det her spørgsmål. Det er, at de bakker op om, at det nu er på tide at ændre i lovgivningen, så det fremover kommer til at stå tydeligere, at der skal være samtykke tilstede, før man må dyrke sex.

Enhedslisten: - En klar sejr

Med Venstres opbakning tegner der sig nu et bredt flertal bag ønsket om en samtykkebaseret lovgivning. Rød blok markede allerede sin holdning til spørgsmålet, da de i november samlet bakkede op om et forslag stillet af Enhedslisten. Og de konservatives formand, justitsminister Søren Pape Poulsen, sagde så sent som fredag, at han også er klar til en lovændring.

- Det er helt klart en sejr det her, siger Enhedslisten politiske ordfører Pernille Skipper.

- Men mest af alt for de mange kvinder, som har overlevet voldtægt og fortalt om det og på den måde gjort det klart, hvad problemet er med den gældende voldtægtslovgivning.

- Det, jeg hørte Løkke sige, var, at vi skal have en voldtægtslovgivning, der er mere tidsvarende og beskytter voldtægtsofre meget bedre, og at det bliver baseret på samtykke. Nu er det bare et spørgsmål om hvornår og hvordan, men ikke længere om, hvorvidt det er rigtig godt.