Politik

BLOG: Vi skal gøre op med politikernes frynsegoder

BLOG: Det er ikke godt, at politikernes ansættelsesforhold på Christiansborg adskiller sig så markant fra almindelige danskeres, som det er tilfældet.

Politikerleden er en alvorlig trussel for vores folkestyre. Danskernes tillid til politikerne er faldet ganske drastisk i de senere år og generelt har politikerleden ikke været større i 25 år. Det skyldes nok flere ting. Uoverensstemmelse mellem det man siger, og det man gør. Partier, der trækker deres mandater ud af ligningen før et valg. At Folketinget ikke er bredt nok sammensat. Og så har vi ikke mindst den tilbagevendende diskussion omkring politikernes mange frynsegoder.

Det er ikke godt, at politikernes ansættelsesforhold på Christiansborg adskiller sig så markant fra almindelige danskeres, som det er tilfældet. Politikerne kan blandt andet få ubegrænset sygeorlov pr. mail, modtage skattefrit tillæg under orlov og være længere på barselsorlov. Ligesom vi også optjener eftervederlag under orlov. Det skaber ganske enkelt en kløft mellem politikere og almindelige mennesker, som er til ugunst for folkestyret.

Flere partier har da også varslet, at der én gang for alle skal gøre op med politikernes fryns. Det glæder mig, når partierne stiller forslag, for det er godt at få det drøftet i Folketingssalen.

Men skal vi nå et resultat, og det skal vi, så tror jeg, det er bedst, at vi tager en drøftelse partierne imellem. Folketinget er nu engang en institution, hvor tingene fungerer lidt anderledes end mange andre steder. Dermed ikke sagt at folketingspolitikere er finere eller bedre. Man har ganske enkelt bare ikke nogen formel arbejdsgiver - vi kan ikke sidde og vurdere sygemeldinger – her er det danskerne, der er arbejdsgivere.

Netop derfor bør vi selv tage hånd i hanke med det her. Det skylder vi hinanden. Det skylder vi vores folkestyre.

Som formand for Folketinget har jeg derfor også sat min administration i gang med en oversigt over forskellighederne, så vi kan få det fulde overblik. Herefter sætter jeg mig gerne sammen med det øvrige Præsidium og gruppeformændene og diskuterer de forskellige forhold.

Skal vi gøre os fortjente til danskernes tillid, er vi nødt til at skabe større overensstemmelse mellem folkevalgtes og helt almindelige menneskers ansættelsesvilkår.