Politik

BLOG: Kernevelfærd og børneplageri

BLOG: Vi skal sikre forældrene ret til selv at passe børnene mod at få 85% af den kommunale udgift til institutionen.

Hvilken forældre ville sige ja tak til en større løncheck mod at børnene dagligt blev sat til at kigge fire timer ind i en væg? Mon ikke de sociale myndigheder i givet fald straks ville gribe ind? Ikke desto mindre er det sådan vi som samfund behandler de yngste borgere.

I Danmark er stort set alle børn i vuggestue og børnehave. Hvis antallet af pædagoger skal dække børnenes behov, skulle der ifølge psykologer ansættes 4.000 flere pædagoger. KD vil sikre børnene tilstrækkelig voksenkontakt. Men der er også andre veje at gå end flere ansatte.

Vi skal sikre forældrene ret til selv at passe børnene mod at få 85% af den kommunale udgift til institutionen. Lad forældrene selv opleve de smås første skridt, og sænk dermed samtidig antallet af børn i vuggestuen.

Hvis vi samtidig indfører ordnede åbningstider for detailhandlen, vil butiksansatte kunne hente deres børn hjem inden aftensmad. De kunne tilmed holde weekend sammen med ægtefællen og børnene om søndagen. Det ville have en afsmittende effekt på det øvrige erhvervsliv. Det ville mindske presset på lange åbningstider i daginstitutionerne, og afstedkomme en ordentlig normering hele dagen. Og jeg er overbevist om, at vi ville se flere stabile børn og unge.

Men i Danmark hylder vi fleksibilitet på arbejdslivets og forbrugets præmisser. Således giver den konservative Børneminister Mai Mercado gerne tilskud til, at enhver over 18 år med ren straffeattest kan hente børnene i daginstitutionen, så far og mor kan knokle lidt mere på jobbet uden at få stress. Stress får til gengæld tæt på 40% af børn under to år, fordi de tilbringer mere end en voksen fuldtidsstilling i institution. Her render de rundt og leder efter pædagoger, der skal levere omsorg, tryghed og opmærksomhed mens mor og far er ude at tjene penge til samfundet.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen kaldte det for kernevelfærd i DR2 Debatten, når borgerne får lov at beholde flere af deres tjente penge. Men velfærd handler om at færdes vel. Skattelettelser har jeg intet imod, så længe de i ikke betales af de svageste. Og det er lige hvad der sker, når man er villig til at presse forældrenes børn i institution, samtidig med at man nægter at betale de to milliarder årligt som en ordentlig pasning kræver. 

KD vil forkæle børnefamilierne. Det gælder også de forældre, der holder samfundet i gang på skæve tidspunkter af døgnet, og derfor har behov for pasning der. Men vores mål er at sænke tempoet generelt i samfundet og skabe tid med dem du holder af.