Politik

BLOG: Alarmerende mangel på praktiserende læger

BLOG: Næste år vil 200.000 danskere stå uden egen læge, viser nye tal fra de Praktiserende Lægers Organisation.

Rygraden i det danske sundhedsvæsen er de praktiserende læger. Det er familielægen, som vi først henvender os til, hvis vi føler os sløje, og det er familielægen, der afgør, om det kræver nærmere undersøgelse og behandling hos en specialist, eller om det kan klares med kamillete og et par dage under dynen.

Vi kalder det familielægen, fordi den praktiserende læge ofte har kendt familien igennem mange år og derfor kan give os den bedste behandling. Derfor er det også dybt foruroligende, at nye tal fra de Praktiserende Lægers Organisation viser, at 200.000 danskere næste år vil stå uden egen læge.

Politiske forhandlinger i gang

I øjeblikket forhandler regeringen med Folketingets partier om en sundhedsreform. I den forbindelse presser vi i Det Konservative Folkeparti på for at få med i aftalen, at der skal uddannes flere praktiserende læger. Helt konkret lægger vi op til, at der skal uddannes 100 ekstra praktiserende læger og skabes 100 nye lægepraksisser.

Det løser ikke problemet i morgen. Det tager tid at uddannede flere læger, men så meget desto mere vigtigt er det, at vi kommer i gang med det samme.

Et voksende problem

Allerede i dag har 116.693 danskere ikke en egen læge, og syv ud af ti lægepraksisser har lukket for tilgang af nye patienter. Hvis vi ikke gør noget nu, så vil manglen på praktiserende læger stige, så der i 2023 er næsten 300.000 danskere, som ikke har en fast egen læge.

I 58 postnumre er lægerne i gennemsnit over 60 år. Der bor 235.000 danskere, som har et lægehus, der i nogle tilfælde må lukke, hvis det ikke lykkes at finde yngre læger, når de ældre går på pension.

Vi kan ikke bare se til, mens tusindvis af danskere mister deres egen læge på grund af lægemangel. Derfor må vi sætte ind nu, og det kæmper vi for i regeringen og i forhandlingslokalerne.