Politik

Venstre får bøde for skjulte donationer

Hemmelige donationer til en stribe V-profiler udløser en bøde til Venstre i Region Midtjylland.

Venstre i Region Midtjylland bliver nu straffet for at tilbageholde oplysninger om pengedonationer til en række af Venstres topfolk.

Det viser en aktindsigt, som Politiken har fået hos politiet.

Bøden er et resultat af et års efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi, efter at en stribe artikler i Politiken havde afdækket, hvordan penge fra flere af de omstridte erhvervsklubber til V-profilers valgkampe ikke var blevet oplyst til myndighederne.

Donationer på over 20.000 kroner skal oplyses til myndighederne, så offentligheden får indblik i, hvem der støtter partierne økonomisk.

10.000 kroner i bøde

Efterforskningen har nu fået politiet til at konkludere, at Venstre i regionen har "afgivet urigtige eller mangelfulde oplysninger" og har dermed overtrådt partistøtteloven.

Politiet har takseret forseelsen til 10.000 kroner.

- Det er en usædvanlig sag, som vi ikke har set tidligere. Vi forventer, at de oplysninger, vi får fra partierne om partistøtte, er rigtige, så det bygger på tillid. Men i denne sag kunne vi ikke stole fuldt ud på de oplysninger, vi fik, siger kontorchef Poul Carstensen fra juridisk kontor i Region Midtjylland, der håndterer partistøtten regionalt, til Politiken.

Aldrig set tidligere

Bøden til Venstre er den første i danmarkshistorien, fortæller partistøtteekspert og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet.

- Det sender et signal om, at de meget beskedne regler om åbenhed vedrørende partiernes økonomi, vi har, skal overholdes, siger han.

Sagen har fået den tidligere formand og kasserer i Venstre i Region Midtjylland til at trække sig.

Nu vil partiet "kigge fremad".

- Vi har fået et bødeforlæg, og det har vi valgt at betale. Dermed anser vi sagen for afsluttet, siger den nuværende formand, Jens Nicolai Vejlgaard.