Skipper kaldte oprørske gymnasieelever 'awesome' - umodent, mener B. Olsen

16x9
Joachim B. Olsen (LA) og Pernille Skipper (Å) er uenige om, hvorvidt eleverne på Ørestad Gymnasium opførsel var demokratisk eller udemokratisk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Liselotte Sabroe / Scanpix

Selvom de unge ikke har gjort noget ulovligt ved at buhe af ministeren, er deres opførsel udemokratisk, mener Joachim B. Olsen (LA).

Hvad er spillereglerne for en god politisk diskussion? Og kan man tillade sig at buhe af en, man er politisk uenig med?

Netop de spørgsmål bliver nu debatteret flittigt, efter Merete Riisager torsdag så sig nødsaget til at forlade Ørestad Gymnasium, fordi eleverne viste deres utilfredshed med de besparelser, ungdomsuddannelser de seneste år er blevet underlagt politisk.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, støtter i et Twitter-opslag eleverne og kalder elevernes oprør med buhråb awesome (fantastisk, red.).

- Der er virkeligt mange elever, der har brugt deres grundlovssikrede ytringsfrihed til at protestere mod en magthaver, og det skal de have lov til. Og de skal egentligt også have ros for, at de tør, for det er jo demokratiets ånd, uddyber hun overfor TV 2.

Umodent, udemokratisk og meget lidt konstruktivt

Hos Liberal Alliance er opfattelsen af episoden en noget andet. Overfor TV 2 kalder Joachim B. Olsen Pernille Skippers kommentar for ”et udtryk for umodenhed”, og samme opfattelse har han af elevernes opførsel.

- Jeg synes, det var udtryk for en meget lidt konstruktiv og meget umoden måde at vise sine politiske uenighed på, men man må jo gerne. Der er jo ikke nogen, der har gjort noget ulovligt, siger han.

Joachim B. Olsen understreger, at der ikke findes noget i lovgivningen mod buhråb.

- Man må gerne forhindre sin modstander i at komme til orde. Det er ikke særlig konstruktivt, og det viser ikke en særlig demokratisk ånd, at man opfører sig på den måde.

Et muligt møntkast, som enkelte deltagere ved begivenheden har berettet om, men som andre betvivler, ville dog være ulovligt, såfremt det har fundet sted, siger han.

Flere langer ud

Han håber ikke, at han og politikerkollegaerne kommer til at møde samme oprør, når valgkampen og dermed også de mange valgdebatter bliver skudt i gang.

Afstemning

- Hvis det var sådan, at man kom ud til debatter og blev buhet af, tror jeg ikke, mange ville se det som et sundhedstegn i det danske demokrati, siger han. 

Joachim B. Olsen møder opbakning fra sin partiformand, udenrigsminister Anders Samuelsen. Heller ikke han forstår hverken elevernes opførsel eller Pernille Skippers udmelding.

- Er der virkelig ti procent, der stemmer på et parti, hvis leder mener, at det er ordentligt, awesome og udtryk for demokratisk dannelse at forhindre en minister i at lytte, tale og udveksle synspunkter med en gruppe elever? For det var jo det, der skete. Det er en ommer, Skipper.

Og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, stemmer i:

- Så trist! Jeg troede, alle folkevalgte var enige om, at bølleoptøjer ikke var en måde at opføre sig på. Men ikke Enhedslisten, skriver hun på Twitter.