Politik

BLOG: Nej, Pernille Skipper - det er ikke 'awesome'

BLOG: Jeg er sikker på, piben havde fået en anden lyd fra Enhedslisten, hvis det handlede om Skipper selv, skriver Peter Kofod.

Jeg er noget chokeret over at læse, at Enhedslistens frontfigur, Pernille Skipper, mener, at det var “awesome”, at en stor gruppe gymnasieelever buhede minister Merete Riisager ud fra et gymnasium. Jeg synes absolut ikke, den slags manifestationer er acceptable. Tværtimod!

Sagen er, at vi har et system, hvor en af styrkerne er den korte afstand mellem befolkning og folkevalgte (i hvert fald sammenlignet med mange andre lande) - og det er godt! Det betyder, at det ikke er usædvanligt at møde politikere, der er rundt omkring i landet for at gøre sig klogere på svære problemstillinger eller dilemmaer, som der i sidste ende skal tages stilling til. Det er for eksempel vigtigt, at en uddannelsesminister kan komme rundt på gymnasierne for at tale med elever, lærere, rektorer og så videre. Alternativet ville jo være, at det bliver sværere at dele viden med os, der i Folketingssalen skal forhandle tingene på plads og i sidste ende trykke på de grønne og røde knapper. Det ville være dårligt for alle, hvis denne åbne tilgang svækkes. Det vil unægteligt svække demokratiet og den demokratiske samtale.

Derfor er det også ærgerligt og uacceptabelt, at en gruppe studerende virkelig kan finde det acceptabelt at buhe en minister ud. Hvorfor ikke i stedet tale med hende? Eller komme med nye forslag? Eller debattere med hende? For uenigheder er naturligvis helt legitime i Danmark.

Men sagen fra Ørestadens Gymnasium fortæller også en anden trist historie. Nemlig den, at Enhedslistens politiske ordfører ikke ønsker at tage afstand fra den behandling, ministeren fik. I stedet kaldte hun eleverne for “awesome”. Venstrefløjen er dobbeltmoralske så det klodser! Venstrefløjen, der ellers holder svulmende skåltaler om netop tolerance og dialog, udviser den helst kun, når det er overfor personer, de er enige med. Men sådan burde det ikke fungere i et demokrati. Her må vi pænt finde os i, at folk er uenige med hinanden - og det er helt fint. For mig havde det også været uacceptabelt, hvis Pernille Skipper eller hendes partifæller var blevet buhet ud af et gymnasium eller lignende. For Enhedslisten skal også have lejlighed til at komme rundt i virkeligheden og samle ideer og (forhåbentlig) blive klogere.

Gymnasieelever er “awesome”, når en blå minister de facto sættes på porten. Jeg er sikker på, piben havde fået en anden lyd fra Enhedslisten, hvis det handlede om Skipper selv.