Valg 2019

Portræt: Klaus Riskær Pedersen er klar til næste del af sin egen revolution

Revolutionær visionær eller uforbederlig charlatan? Døm selv - her er valgkampens måske mest kontroversielle partiformand, Klaus Riskær Pedersen.

Klaus Riskær Pedersen er som en korkprop. Bedst, som han ved at drive ud af offentlighedens opmærksomhed, popper han altid op igen.

Han er på nippet til at fylde 64, men lever langt fra som en, der er moden til pension. Sidste år blev han far til sit sjette barn, han har gang i flere virksomheder, og nu vil han i Folketinget.

Om Klaus Riskær Pedersen

  • Født 24. april 1955 
  • Fhv. Finansmand og iværksætter
  • Har seks børn
  • Udgav som 16-årig bogen 'De unges kig ind i finansverdenen' i 1971
  • Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre 1989-1994
  • Er blevet ekskluderet af både Venstre og Alternativet. 
  • Dømt i flere straffesager, senest i 2008, da han ved Østre Landsret blev idømt seks års fængsel for bedrageri og mandatsvig for 210 millioner kroner

For man kan ikke bruge store tanker og flotte holdninger til noget - der skal handling til, mener han.

Værdig eller uværdig

Klaus Riskær Pedersen var 1980'ernes yuppiehelt, der levede et high society-liv med fest og farver, tjenestefolk, privatfly og havudsigt på Strandvejen og Ibiza. Men festen endte brat, og finansmanden personificerede det gamle ordsprog "højt at flyve, dybt at falde", da han tog turen fra første klasse til en celle i Sønder Omme.

Nu er han klar til næste kapitel. Riskær kunne i februar erklære sig opstillingsparat til Folketinget og bliver dermed en helt ny joker i det politiske spil om flertallet.

Før Klaus Riskær Pedersen overhovedet var valgbar, begyndte folk at sætte spørgsmålstegn ved, om han er værdig til at indtage en af de 179 pladser i Folketinget på grund af hans tidligere fængselsdomme for blandt andet bedrageri og mandatsvig.

Det skal Folketinget eller Valgbarhedsnævnet tage stilling til, hvis han bliver valgt ind.

- Jeg er ikke i tvivl om, at min fortid vil blive brugt imod mig i en valgkamp, sagde Klaus Riskær Pedersen til TV 2, da han i februar præsenterede sit nye parti.

Værdig til Folketinget? Det siger Grundloven:

§ 30 Stk. 1.

Valgbar til Folketinget er enhver, som har valgret til dette, medmindre vedkommende er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig til at være medlem af Folketinget.

Kvinder og børn

Det er et tilbagevendende problem for Klaus Riskær, at folk hellere vil tale om "modgang, kællinger og andet skidt og møg" end det, Riskær selv går op i. Men det er nu engang det mest opsigtsvækkende.

Med hensyn til kvinderne så blev den aldrende jetsetter i august far til sit sjette barn. En lille dreng, som han har fået med sin 35 år yngre kæreste, der er femte kvinde til at sætte et Riskær-barn til verden.

Riskærs forhold til kvinder har flere gange skabt debat. Blandt andet i 2014, da han for anden gang skulle være far til en ekskærestes barn mod sin vilje og fremførte, at mænd bør have ret til såkaldt 'juridisk abort'. En frasigelse af faderskabet og alle forpligtelser.

Denne gang var barnet dog planlagt. Hvis man vælger en kæreste i den alder, skrev han på Facebook, så er der hensyn, der skal tages.

Dog er han blevet for gammel til afbrudt søvn.

- Vi har lavet en arbejdsfordeling, hvor jeg har sagt: ”Det er dig, der er 27, det er ikke mig. Jeg står fandeme ikke op klokken lort om morgenen og skifter bleer”. Hvis der er ballade om natten, må hun gå et andet sted hen, har han sagt til Se & Hør.

Sov under bordet

Klaus Riskær Pedersen blev født i 1955. Moderen rejste sin vej, da drengen var spæd, så han blev opfostret af sin far.

Faderen, Knud Pedersen, var gammel modstandsmand. Han havde været med til at stifte modstandsbevægelsen Churchill-klubben, der senere blev inspiration til filmen 'Drengene fra Sankt Petri'.

Det kostede ham to års fængsel under Anden Verdenskrig. Derefter levede han som kunstner, forfatter og iværksætter. Han stiftede blandt andet Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft.

Riskær selv mindes ikke opvæksten med faderen som særlig glorværdig.

- Jeg sov under bordet, mens han sad med sine kunstnervenner til den lyse morgen og reddede verden på Christianshavn. Jeg kommer fra et dybt kulturradikaliseret venstrefløjsmiljø af fucking tosser, har han fortalt til Jyllands-Posten.

Bedsteforældrene forsøgte på skift at skride ind og hjælpe drengen, der for det meste måtte klare sig selv. Først da han var ti år, kom der lidt mere skik på tilværelsen, da faderen fik en ny kæreste. Drengen blev så glad for hende, at han tog hendes efternavn, Riskær, til mellemnavn.

Den nye familie flyttede til Nærum, hvor drengen gjorde sig bemærket på sin nye skole. Han lavede en frugtbod, blev elevrådsformand, redaktør på elevbladet og startede en indsamling af tørmælk til krigsramte børn. Han var allerede entreprenant.

Fra tanke til virkelighed

Som 16-årig langhåret gymnasieelev udgav han bogen 'Unges kig ind i finansverdenen'. Det var i 1971, og forlaget Gyldendal fotograferede den unge forfatter under en plakat af Lenin.

Han var en del af venstrefløjen som ganske ung, i dag er han mere konservativ - men grundlæggende betragter han sig selv som revolutionær, og det præger alt, hvad han gør: Når han grundlægger en internetudbyder, mens andre knap har hørt om internettet. Når han laver kreative forretninger. Når han vil omlægge hele skattesystemet med sit nye parti og så videre...

En slags oprør imod al faderens snak, der ikke blev til så meget.

- Den ægte kunst ligger i at bringe tankerne til virkelighed. Min fars valg, hvor han rastløst forfulgte tanker og ideer, som han slap, inden de skulle føres ud i livet, var kunstnerens luksus. Det er avantgardekunstneren, der i en rødvinståge klokken tre om natten med sine kunstnervenner rundt om bordet i Vermlandsgade med Vera Linn på Radio Merkur kan redde hele verden. Det lyder også godt. Men provokationen er ikke nok i sig selv. Jeg mener, det er afgørende at bringe det til eksistens, har Klaus Riskær uddybet det overfor Berlingske.

Fremadstormende

I 1970’erne var Riskær ung og fremadstormende. Han studerede på handelsskole, men havde allerede travlt med at få sine idéer op at flyve.

Først virksomheden Børsinformation og så stiftede han investeringsfirmaet Krepco Holding A/S, der i 1986 kunne overtage både Accumulator Invest A/S og Lannungs Bank.

Iværksætteriet var ikke nok. I 1989 stillede han op til Europa-Parlamentet for Venstre og blev valgt ind. En politisk karriere, der imidlertid fik en brat ende.

Riskær måtte erklære sit investeringsfirma konkurs, og to år senere begyndte beskyldningerne at vælte ind. Han havde udbetalt millioner til sig selv igennem Accumulator Invest A/S og brugt pengene på en livsførelse på første klasse.

Men firmaet var købt for lånte penge, og regnskaberne var sminkede.

I 1992 blev Klaus Riskær Pedersen erklæret personligt konkurs og meldt til politiet. Det fik Venstre til at ekskludere ham, og i 1995 blev han tiltalt for groft mandatsvig, bedrageri og skyldnersvig i både Danmark og Frankrig.

Finansmanden blev idømt to og et halvt års fængsel, og det blev ikke sidste tur bag tremmer.

CyberCity-eventyret

Samme år, som Riskær blev tiltalt, stiftede han CyberCity ApS, som tilbød nogle af landets første private internetforbindelser. En fremsynet investering, der blev en guldgrube.

Men stifteren var ikke alene erklæret personligt konkurs; han skyldte også stadig et trecifret millionbeløb til sine banker. Derfor placerede han CyberCity i en familiefond, så bankerne ikke kunne røre virksomheden.

Men gennem familie og venner havnede pengene alligevel hos den konkursstemplede Riskær, som levede i London og månedligt trak 140.000 kroner ud af fonden.

Fem år senere solgte Riskær virksomheden for en halv milliard kroner.

Da Riskær igen flyttede til Danmark og begyndte at starte nye virksomheder op, satte Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fonden bag CyberCity under lup.

Det viste sig, at Riskær via et stråmandsselskab havde snydt fonden for to tredjedele af de penge, CyberCity var blevet solgt for. Det gav ham en dom på syv års fængsel for groft bedrageri. I sidste ende slap han med seks år bag tremmer og blev løsladt i 2013.

Politisk comeback

Allerede to år efter løsladelsen var Klaus Riskær Pedersen på udkig efter et politisk comeback. Han overvejede Konservative og Socialdemokratiet, men endte med at melde sig ind i Alternativet, der dog ikke var interesseret i en bedrageridømt finanstype. Ni dage senere blev han ekskluderet.

Klaus Riskær Pedersen måtte gå andre veje. Det blev til Partiet Klaus Riskær Pedersen.

Om han kommer i Folketinget eller ej, er der ingen, der kan sige endnu. Men én ting er sikkert; det bliver næppe det sidste projekt fra Riskær.

Lyn-analyse

For Klaus Riskær Pedersen handler det om enten at passere spærregrænsen eller at indsamle så mange personlige stemmer i København, at det udløser et kredsmandat.

 

Det vil være historisk, hvis han kommer i Folketinget. Lykkes det ikke, er hans parti formentlig væk igen ret hurtigt.

 

Han skal klare at køre kampagne i hele landet, men især at slå stærkt igennem i tv-debatterne med de andre partiledere. De vil formentlig negligere ham fuldstændig i valgkampen. Derfor må han finde en metode, så han kan gøre sig synlig uden hjælp fra andre.

 

Udfordringen for ham er ikke at gå i glemmebogen.

Partilederne

De styrer partierne i valgkampen. Men hvem er de?

Frederiksen (S)

Frederiksen (S)

Mette Frederiksen, partiformand, Socialdemokratiet.

  • Født 19. november 1977 i Aalborg.
  • Bor i Hareskovby i Nordsjælland med sin forlovede, filmfotograf Bo Tengberg.
  • Har en datter og en søn med eksmanden Erik Harr.
  • Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet.
  • Masteruddannelse i Afrikastudier, Københavns Universitet.
  • Medlem af folketinget siden 2001.
  • Næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe fra 2001-2005.
  • Socialpolitisk ordfører 2005-2011.
  • Beskæftigelsesminister 2011-2015.
  • Blev i 2015 formand for Socialdemokratiet.

Læs portræt af Mette Frederiksen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Løkke (V)

Løkke (V)

Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre, statsminister.

  • Født 15. maj 1964 i Vejle.
  • Cand.jur. fra Københavns Universitet, 1992.
  • Medlem af Folketinget siden 1994.
  • Indenrigs- og sundhedsminister, 2001-2007.
  • Formand for Venstre siden 2009.
  • Statsminister, 5. april 2009 - 3. oktober 2011 og igen fra 28. juni 2015.

Læs portræt af Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Thulesen (DF)

Thulesen (DF)

Kristian Thulesen Dahl, formand, Dansk Folkeparti.

  • Født 30. juli 1969 i Brædstrup i Østjylland.
  • Bor i Thyregod med sin hustru Bente, der er jordemoder, og parrets tre børn.
  • Uddannet: Cand.merc.jur.
  • Medlem af Folketinget siden 1994. Formand for Dansk Folkeparti siden 2012.

Læs portræt af Kristian Thulesen Dahl.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Skipper (Ø)

Skipper (Ø)

Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten.

  • Født 10. juli 1984 i Aalborg.
  • Medlem af Enhedslisten siden 2001.
  • Dimmiterede fra Aalborghus Gymnasium i 2003 og blev siden cand. jur. fra Københavns Universitet. 
  • Er gift med DR-korrespondent Oliver Routhe Skov. De fik i 2017 en datter. 
  • Købte i 2018 hus på Indre Nørrebro i København sammen med sin mand og venneparret Esben Bjerre og Sisse Sejr. 

Læs portræt af Pernille Skipper.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Samuelsen (LA)

Samuelsen (LA)

Anders Samuelsen, udenrigsminister og formand for Liberal Alliance.

  • Født 1. august 1967 i Horsens. Bor stadig i byen - endda i barndomshjemmet.
  • Samuelsen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1993.
  • Kom i folketinget for Radikale Venstre i 1997. 
  • Har tidligere siddet i Europaparlamentet for Det Radikale Venstre og i byrådet i Horsens for Liberal Alliance. 
  • Fraskilt og far til to voksne sønner.
  • Samuelsen bruger sin fritid på familien, løbeture, musik og bøger.

Læs portræt af Anders Samuelsen

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Elbæk (Å)

Elbæk (Å)

Uffe Elbæk, partileder, Alternativet. 

  • Født 15. juni 1954 i Ry.
  • Har en søn med sin tidligere partner Karin Eriksen.
  • Er i dag gift med antropolog Jens Pedersen.
  • Bor på Frederiksberg ved København.

Læs portræt af Uffe Elbæk.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Østergaard (R)

Østergaard (R)

Morten Østergaard, formand, Det Radikale Venstre.

  • Blev født 17. juni 1976 i Aarhus. 
  • Gift med juristen Line Legarth Stigel. Sammen har de to børn og hus på Amager.
  • Blev 15. juni 2009 valgt som næstformand i Radikale Venstre efter at have slået Morten Helveg Petersen.
  • Ved folketingsvalget i 2011 fik han 8777 personlige stemmer. I 2015 var tallet 8006.

Læs portræt af Morten Østergaard.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Olsen Dyhr (SF)

Olsen Dyhr (SF)

Pia Olsen Dyhr, formand, SF.

  • Født 30. november 1971 i Vallensbæk.
  • Har været medlem af folketinget siden 2007.
  • Uddannet cand.scient.pol.
  • Har blandt andet arbejdet for CARE Danmark og Danmarks Naturfredsningsforening.
  • TIdligere handels-, investerings- og transportminister.
  • Bor i dag i Brønshøj på Sjælland med sin mand, den tidligere partifælle Villy Dyhr.

Læs portræt af Pia Olsen Dyhr.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Pape (K)

Pape (K)

Søren Pape Poulsen, politisk leder, Det Konservative Folkeparti.

  • Født 31. december 1971 i Bjerringbro.
  • Meldte sig ind i Konservativ Ungdom i Silkeborg i 1987.
  • Uddannet speditør i 1992 og arbejdet siden som sådan fra 1994 til 1999.
  • Medlem af byrådet i Bjerringbro Kommune 2002-2006.
  • Medlem af byrådet i Viborg Kommune 2007-2014.
  • Borgmester i Viborg Kommune 2010-2014.
  • Blev i 2014 valgt som politisk leder af Det Konservative Folkepart.

Læs portræt af Søren Pape Poulsen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Arendt (KD)

Arendt (KD)

Isabella Arendt, næstformand, Kristendemokraterne, men partiets talsperson under valget, da formanden Stig Grenov er sygemeldt.

  • Isabelle Arendt er født i 1993 og vokset op i og omkring Fredericia og i en kort årrække på Fyn.
  • Student fra Fredericia gymnasium i 2011. 
  • Studerer statskundskab på Københavns Universitet, hvor hun kun mangler at skrive sit speciale. 
  • Var medlem af DSU som 15-årig, men skiftede efterfølgende til Kristendemokraterne. 
  • Var kandidat til Folketinget ved valget i 2011 og valget i 2015, hvor Kristendemokraterne ikke blev valgt ind. 
  • Er gift med Caspar Vlasman.

Læs portræt af Isabella Arendt.

Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Vermund (NB)

Vermund (NB)

Pernille Vermund, partileder, Nye Borgerlige.

  • Er født 3. december 1975 i København.
  • Uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2001.
  • Ejer af tegnestuen Vermund+Gere.
  • Bosat i Snekkersten ved Helsingør.
  • Mor til tre børn.
  • Forlovet med erhvervsmanden Lars Tvede.

Læs portræt af Pernille Vermund.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Riskær (E)

Riskær (E)

Klaus Riskær Pedersen, partileder af partiet Klaus Riskær Pedersen.

  • Født 24. april 1955.
  • Tidligere finansmand og iværksætter.
  • Har seks børn.
  • Udgav som 16-årig bogen 'De unges kig ind i finansverdenen' i 1971.
  • Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre 1989-1994.
  • Er blevet ekskluderet af både Venstre og Alternativet. 
  • Dømt i flere straffesager, senest i 2008, da han ved Østre Landsret blev idømt seks års fængsel for bedrageri og mandatsvig for 210 millioner kroner.

Læs portræt af Klaus Riskær Pedersen.

Foto: Henrik Ohsten / TV 2

Paludan (P)

Paludan (P)

Rasmus Paludan, partileder, Stram Kurs.

  • Rasmus Paludan er vokset op i Nordsjælland i byen Hornbæk. 
  • Er i trediverne, men ønsker ikke sin præcise alder og fødselsdato offentliggjort af hensyn til sin sikkerhed. 
  • Har to søskende.
  • Blev i 2003 matematisk student fra Helsingør Gymnasium.
  • Uddannet cand.jur fra 2001-2008 på Københavns Universitet. 
  • Stiftede sit firma Paludan Advokatkontor, da han blev advokat 26. maj 2014. 

Læs portrættet af Rasmus Paludan.

Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix