Politik

Politisk kommentator: Vermund var frisk - Thulesen Dahl fremstod støvet

Dansk Folkepartis formand var bedst, når emnet faldt på økonomi. Pernille Vermund viste tænder i udlændingedebatten.

Udlændingepolitik, balancen mellem land og by og velfærd versus skattelettelser. 

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB) krydsede klinger i en debat i Aabenraa torsdag aften, og de to politikere kom vidt omkring. 

Ifølge politisk kommentator Søs Marie Serup er det Nye Borgerlige-partiformanden, der kan kigge tilbage på debatten med størst tilfredshed. 

Særligt på udlændingeområdet fik Vermund udfordret Thulesen Dahl.

- Hun virker frisk, han kommer til at virke en lille smule støvet. Han kommer med et ønske om at gøre grænsekontrollen permanent og brede den ud, men hun kommer med sine tre ultimative krav, som hun fremlægger på en ny måde, siger hun og fortsætter: 

- Han lignede og lød som en, der havde forhandlet i Finansministeriet for længe. Han blev meget forsvarende i forhold til, hvad Dansk Folkeparti har gennemført og fortalte mindre om, hvad de vil gøre, siger Søs Marie Serup. 

Nyhedsredaktør på Jydske Vestkysten, Kim Dahl Nielsen, er enig i den udlægning. 

- Vermund var nærgående og fræk på udlændingepolitikken, og modtog de største bifald, når hun gik "populist-vejen". Som da hun sagde, hun gerne ville have beholdt de nu nedlagte politistationer og de små sygehuse, siger han. 

Thulesen Dahl med styr på økonomien

Ét emne bemærker de to kommentatorer, at Thulesen Dahl var bedst til at debattere; økonomi. 

- Når det kommer til økonomien, er det helt tydeligt, at han er inde i sit stof. Det er hun bestemt ikke, lyder skudsmålet fra Kim Dahl Nielsen. 

Søs Marie Serup noterede sig de bifald Kristian Thulesen Dahl modtog, da han formåede at gøre økonomi-diskussionen til et spørgsmål om Vermunds skattelettelser versus Dansk Folkepartis fokus på at bevare velfærdssamfundet.  

- Her tager han nogle stik hjem - blandt andet ved at understrege, at økonomi for ham handler om, at der er plads til de ældre på plejehjemmene.

Selv om Pernille Vermund ikke fremstod lige så sikker som sin meddebattør i økonomidiskussionen, vurderer Søs Marie Serup, at hun, på trods af fodfejl, grundlæggende bestod. 

- Hun kommer med nogle snusfornuftige løsninger, som folk intuitivt afkoder som rigtige. Det går fuldstændig rent ind, når hun kræver, at en arbejdsløs akademiker, trods modvilje bør sidde ved kassen i Netto. Så længe hun holder økonomidiskussionen i floromvundne værdimæssige termer, så er hun rigtig dygtig. Når det handler om tal, har hun svært ved at bide skeer med Kristian Thulesen Dahl, siger hun med henvisning til, at Dansk Folkepartis leder, inden han blev formand, i mange år var finansordfører. 

- Andre må være dommer over min præstation

Pernille Vermund selv var ikke meget for at vurdere sin egen præstation.

- Jeg vil ikke gøre mig til dommer over min egen præstation, det må andre om, men jeg fornemmede på salen, at der var massiv opbakning til at decentralisere og til at genåbne de lokale politistationer og sygehuse, som man har lukket ned.

Kristian Thulesen Dahl roste sin debatmodstander for ikke at spille med fordækte kort. 

- Jeg synes, at det var rart at møde én, der ikke forsøgte at bortforklare de ting, der godt kunne være lidt upopulære, men stod ved sin politik. 

- Hun står for en politik, der vil skære mange milliarder af den offentlige sektor for at finde penge til skattelettelser, der mest gavner den økonomisk mest velstillede del af befolkningen, og det stod hun ved, siger Kristian Thulesen Dahl.

Folketingsvalget skal senest afholdes den 17. juni i år.