Politik

Partitop kendte til krænkelser begået af DSU-formand

Det var de krænkede kvinders eget ønske, at sagen skulle håndteres udenfor offentligheden, fortæller nuværende DSU-formand.

Socialdemokratiets top var vidende om, at tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i 2017 trak sig på grund af anklager om krænkende bemærkninger og befamlinger.

Også selvom den officielle forklaring indtil onsdag har været, at Lasse Quvang Rasmussen stoppede grundet overbelastning og udmattelse.

Det fortæller nuværende formand for DSU, Frederik Vad Nielsen, til TV 2.

Ifølge ham blev Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, gjort opmærksom på sagen, kort før nyheden om formandens farvel blev offentliggjort.

- Partisekretær Jan Juul Christensen sad i DSU’s hovedbestyrelse, så han fik en skriftlig henvendelse ligesom alle andre i hovedbestyrelsen, og han har derfor kendt til det, siger Frederik Vad Nielsen.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra partisekretæren. Han henviser til Socialdemokratiets pressetjeneste. Her henviser de til Henrik Dam Kristensen (S), som endnu ikke er vendt tilbage på TV 2s henvendelser.

Stod selv frem

I forbindelse med Lasse Quvang Rasmussens tilbagetræden i sommeren 2017 lød forklaringen til offentligheden, at han havde brug for en pause fra det hårde arbejde.

Men den forklaring var altså lodret løgn.

Onsdag valgte den tidligere DSU-formand selv at gå til bekendelse i et opslag på Facebook.

- Da jeg stoppede som DSU-formand for halvandet år siden, var det på grund af nogle episoder, som jeg dengang og i dag er uendeligt ked af, hvor jeg var grænseoverskridende i min adfærd overfor nogle kvindelige medlemmer af DSU.

Et hensyn til kvinderne

Ifølge nuværende DSU-formand, Frederik Vad Nielsen, var det af hensyn til kvinderne, DSU besluttede at opdigte en dækhistorie.

- Det har været kvindernes ønske fra start, at sagen skulle håndteres udenfor offentligheden, og det har vi respekteret, siger han til TV 2.

Det drejer sig om i alt fem kvinder. Alle stod de kort inden Lasse Quvang Rasmussens tilbagetræden frem for DSU's hovedbestyrelse og berettede om grænseoverskridende oplevelser med den daværende formand.

Ingen af kvinderne har ifølge Frederik Vad Nielsen ønsket at politianmelde den tidligere formand.

Flere sager i ungdomspartierne

Denne sag kommer i kølvandet på en række sager fra Liberal Alliances Ungdom (LAU), hvor syv kvinder for nylig anonymt anklagede flere mandlige medlemmer for voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser.

Kvindernes vidnesbyrd blev fremlagt under LAU’s årlige landsmøde i februar, og i samme forbindelse blev den daværende formand for ungdomspartiet Carl Andersen væltet af pinden.

I stedet har Signe Bøgevald nu overtaget posten.

Også i Konservativ Ungdom (KU) er en kvinde stået frem med anklager om seksuelle krænkelser begået af en mand fra ungdomspartiets ledelse.