Valg 2019

Kritik af Thulesen-Dahl fra baglandet: - Det er længe gået den forkerte vej

De seneste meningsmålinger viser, at Dansk Folkeparti har mistet opbakning blandt vælgerne.

Sætter man sin lid til de foreløbige meningsmålinger, ser Dansk Folkeparti ud til at lide tilbagegang ved det kommende valg.

Det fik onsdag flere af partiets lokalformænd til overfor DR Nyheder at kritisere Kristian Thulesen-Dahl for ikke at være fremtrædende nok i sin rolle som formand.

- I ordets bogstavelige forstand er han for usynlig. Han skal markere sig mere, lød det fra Poul Rikardt Jørgensen, der er lokalformand i Ishøj.

Flere bakkede op, men nu tyder meget på, at Kristian Thulesen Dahls bagland har fået mundkurv på.

Aflyste interview

TV 2 interviewede onsdag aften Poul Rikardt Jørgensen telefonisk og lavede i den forbindelse en aftale om et TV-interview torsdag morgen.

I telefonen uddybede han sin kritik af Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg er født optimist, men det er for længe, det er gået den forkerte vej. Jeg har også sagt det direkte til ham: Ikke al den flirten frem og tilbage med forskellige partier - vi må på banen med vores egen politik. Vi skal være meget mere skarpe i mælet, lød det.

Men et kvarter efter endt interview, ringede han tilbage og aflyste aftalen torsdag morgen.

Formentlig, fordi han er blevet bedt om det, forklarer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Det er meget usædvanligt med udtalt kritik i det parti, og som regel, når der er nogen, der kritiserer toppen, bliver der gjort kort proces. Munden bliver lukket på dem, siger han og henviser til, at det altid har været sådan i partiet.

Allerede i Dansk Folkepartis allerførste periode i Folketinget fra 1998 til 2002 blev tre medlemmer presset ud efter at have udtalt kritik af Pia Kjærsgaard og topstyringen i partiet, forklarer han.

Vælgerne er på vej væk

Mundkurv eller ej står det nu klart, at flere i Dansk Folkepartis bagland ser deres formand som en væsentlig årsag til, at vælgerne smutter.

Mens mere end hver femte vælger - 21,1 procent - satte sit kryds ved Dansk Folkeparti ved sidste valg, viser den seneste måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, at partiet har mistet opbakning.

Ud af de 1009 adspurgte personer udtrykte kun 13,4 procent opbakning til Dansk Folkeparti.

- Når alt er skrællet af, er det Kristian Thulesen Dahl-effekten, der er væk, for lige nu ligger de på samme niveau, som da Pia Kjærsgaard var formand, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

Og det niveau er ikke højt nok, siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder

Han kalder det "hammertræls", at Dansk Folkeparti ser ud til at have mistet stemmer og uddyber i den forbindelse, at partiet skal have mindst 17 procent af stemmerne, hvis det skal tage springet fra støtteparti til regeringsparti.

Thulesen er opmærksom på problemet

Ifølge TV 2s politiske analytiker er DF-formanden opmærksom på, at han skal træde mere frem, hvis han skal nå at rette op på vælgerfrafaldet, inden statsminister Lars Løkke Rasmussen trykker på valgknappen.

De seneste uger har han eksempelvis offentligt været ude og kritisere Mette Frederiksens (S) pensionsplan, han har offentligt udtalt sig om de dårligere målinger, og han har deltaget i møder i Finansministeriet.

Når han torsdag aften deltager i en partilederdebat med Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er det ligeledes for at skabe opmærksomhed omkring sig selv og partiet.

- Der ligger meget på hans skuldre, og det vil vi også se i dag i debatten, siger Peter Lautrup-Larsen.