Valg 2019

Om 83 dage har Løkke trykket på valgknappen - her er hans største udfordringer

Meningsmålingerne får det næppe til at krible i Lars Løkke Rasmussens fingre, og han mangler fortsat at færdiggøre store politiske forhandlinger.

Om senest 83 dage skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) have ringet til dronning Margrethe for at meddele, at danskerne skal til folketingsvalg.

Men den politiske situation lige nu gør, at det næppe er et opkald, han har lyst til at foretage en af de nærmeste dage.

Sammen med TV 2s politiske analytiker Hans Redder kan du her blive klogere på, hvad der formentlig holder Lars Løkke Rasmussen fra at trykke på den famøse valgknap lige nu.

Løkke udskriver næppe et valg, han ser ud til at tabe, hvis han kan trække beslutningen

Hans Redder, politisk analytiker

MAKS 83 DAGE TIL VALGUDSKRIVELSE

Der skal senest være afholdt folketingsvalg den 17. juni. 

Grundloven siger ikke noget om, hvor lang tid der skal gå fra udskrivelse til afholdelse, men på grund af praktiske hensyn som eksempelvis brevstemmer er valgkampen normalt omkring tre uger.

Med det udgangspunkt skal der senest udskrives valg om 83 dage - den 27. maj.

Dårlige meningsmålinger

Selvom politikerne ofte siger, at de ikke går op i meningsmålinger, er der ingen tvivl om, at de holder øje med dem. Og når Lars Løkke Rasmussen for øjeblikket kigger på dem, er det ikke specielt opmuntrende læsning.

I den seneste Megafon-måling fra i torsdags står rød blok til næsten at kunne danne regering uden Alternativet. Og hvis Uffe Elbæks mandater tælles med, hedder styrkefordelingen ikke 51 procent til rød blok mod 45,2 procent til blå, men 54,9 mod 45,2. Det skal dog nævnes, at der er en statistisk usikkerhed på op til 3,4 procent.

Meget bedre ser det ikke ud i de øvrige meningsmålinger. De vægtede gennemsnit af flere meningsmålinger hos både Ritzau og Berlingske viser også et forholdsvis komfortabelt flertal til rød blok, og de dårlige målinger er ikke noget, der giver statsministeren mod på at udskrive valg lige nu, vurderer Hans Redder.

- Løkke udskriver næppe et valg, han ser ud til at tabe, hvis han kan trække beslutningen et par måneder endnu og håber, at han i den tid kan nå at vende situationen. Løkke og resten af blå blok skal bruge mere end tre ugers valgkamp på at indhente Mette Frederiksens forspring. Omvendt er tendensen i øjeblikket, at det går i den forkerte retning for Løkke - for hver uge der går, bliver det røde forspring større.

Tidlig pension?

Skal nedslidte have ret til at gå tidligere på pension?

Det spørgsmål har fyldt meget på Christiansborg – men også i befolkningen – den seneste tid. Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter Socialdemokratiet i slutningen af januar annoncerede, at partiet efter næste folketingsvalg vil indføre en differentieret pensionsalder.

Blandt danskerne er der ifølge en Megafon-måling et stort flertal, som mener, at nedslidte skal have mulighed for at gå tidligere på pension, og regeringen har indkaldt til forhandlinger om spørgsmålet.

Lars Løkke Rasmussen har kritiseret Socialdemokratiets forslag for at være ukonkret og for ikke at hjælpe mange. Og ifølge Hans Redder handler det nu for regeringen om at få overbevist vælgerne om, at oppositionspartiets plan ikke hænger sammen. Før det kommer der næppe valg, lyder vurderingen.

- Pensionsudspillet er Mette Frederiksens store valgkanin. Og blå blok har brug for tid til at få klippet ørerne af den. De vil under de kommende forhandlinger igen og igen kritisere Mette Frederiksen for, at hendes plan er ukonkret valgflæsk, siger Hans Redder og tilføjer:

- Hvis ikke det lykkes Løkke og Thulesen Dahl at tage luften ud af Socialdemokratiets plan, bliver det meget svært for dem at vinde valget.

Vil have Elbæk med i sundhedsreform

Regeringens bud på en reform af det danske sundhedsvæsen blev udskudt flere gange sidste år, men præsenteret i januar akkompagneret af hård kritik fra dele af Venstres eget bagland.

En nedlæggelse af regionerne er hjørnestenen i regeringens plan, og det bliver der nu forhandlet om med Dansk Folkeparti, men også Alternativet.

Jeg synes, der skal blade på træerne først

Lars Løkke Rasmussen om valget

Ifølge Hans Redder er det overraskende, at Alternativet fortsat er med i forhandlingerne. Og lykkes regeringen med at få Alternativet med i en endelig aftale, er der chance for, at reformen også vil blive gennemført efter næste valg, selvom der er flertal bag Mette Frederiksen.

Det går regeringen efter, men der er et stykke vej igen, vurderer Hans Redder.

- Blå blok vil elske at få Uffe Elbæk med i den sidste store aftale inden valget. Det vil tage noget af luften ud af oppositionens kritik i en valgkamp, når ikke bare Løkke og Thulesen Dahl, men også Elbæk, igen og igen vil forsvare og forklare, hvorfor sundhedsreformen vil være til gavn for patienterne. Men der ligger lange og svære forhandlinger forude, hvis det skal lykkes for regeringen og Alternativet at lave en aftale sammen.

Uklarhed om støttepartier

Og så er der støttepartierne.

Siden folketingsvalget i 2015 er både Nye Borgerlige og Klaus Riskær Pedersen blevet opstillingsberettigede, og de kan begge give problemer for Lars Løkke Rasmussen i bestræbelserne på at genvinde regeringsmagten.

Begge peger som udgangspunkt på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, men hvis de ved næste valg ikke kommer over spærregrænsen på to procent, risikerer blå blok, at tusindvis af stemmer går tabt.

Både Kristendemokraterne, der også støtter en blå statsminister, og Klaus Riskær Pedersen står lige nu til at havne under spærregrænsen, og det giver Lars Løkke Rasmussen en stor udfordring, vurderer valgforsker ved Aalborg Universitet Johannes Andersen:

- Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) kan jo risikere at stå i en situation, hvor han får over 50 procent af stemmerne, men kun får for eksempel 48 procent af mandaterne, og det er en risiko, der er reel, når der i hvert fald er to partier, som højst sandsynligt ikke bliver repræsenteret, og et, der er på vippen.

Partiet på vippen er Nye Borgerlige. Pernille Vermunds parti står ifølge flere målinger til at komme ind i Folketinget, men selv hvis det lykkes, kan det blive en udfordring for Lars Løkke Rasmussen.

Nye Borgerlige har stillet tre såkaldte ”ufravigelige krav” om blandt andet et asylstop, som Lars Løkke Rasmussen næppe kan opfylde.

- Én ting er stemmespild. Noget andet er, at det indtil for nylig så ud, som om ét af Løkkes stærkeste kort i en valgkamp var at pege på, hvor kaotisk situationen er blandt partierne i rød blok. I dag ser det mindst lige så kaotisk ud blandt de blå.

Løkke: Der skal blade på træerne

Lars Løkke Rasmussen selv har været meget tilbageholdende med at tale om mulige valgdatoer. Men da han på nytårsaftensdag gæstede ’Go’ aften Danmark’, kom han det lidt nærmere.

 - Jeg synes, der skal blade på træerne først, lød det, da Lars Løkke Rasmussen blev spurgt.

Nu er det forår, men kun statsministeren afgør, hvornår der er nok blade på træerne til, at valget skal udskrives.

Prøv TV 2s store valgtest her