Valg 2019

Ny måling: Riskær ligger under spærregrænsen, men er godt tilfreds

Riskær lander under spærregrænsen, DF går tilbage, og Danmark står til at få ny statsminister, viser en ny måling. 

Hvis der var valg i morgen, ville finansmanden Klaus Riskær Pedersens nye parti få blot 1,3 procent af stemmerne og dermed ikke komme i Folketinget. 

Det viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken. 

Men partiformanden, der præsenterede sit nye politiske projekt for godt en uge siden, er glad for målingen. 

- Jeg synes, det er en rigtig god start, siger Klaus Riskær Pedersen.

- Jeg er faktisk ret stolt af, at jeg med et helt nyt initiativ har fået det her skulderklap. Det tyder på, at vi går den rigtige vej. 

Der er en tendens

De 1,3 procent til Partiet Klaus Riskær Pedersen ligger inden for den statistiske usikkerhed, som er på 0,8 procent.

Vælgeropbakningen kan altså reelt ligge et sted mellem 0,5 og 2,1 procent. Det sidste ville betyde, at partiet kommer over spærregrænsen, og at Riskær kan skrive folketingsmedlem på visitkortet. 

Det nye parti ligger dog ikke kun under spærregrænsen hos Megafon. Tendensen er den samme hos DR, hvor en Epinion-måling melder 1,8 procent af stemmerne til partiet

Formanden er positiv. 

- Det her er et flot tal for noget, der er fuldstændig nyt. Og det tyder jo på, at der er et gehør for det, jeg præsenterer. Det er der jo overhovedet ingen tvivl om, siger Klaus Riskær, der er overbevist om, at opbakningen kun vil stige den kommende tid, når han om ikke længe kan fremlægge partiets kandidatliste. 

Han har ikke talt politik endnu

Mens den forhenværende finansmand er begejstret, så mener TV 2s politiske analytiker, at Riskær godt kunne have ligget højere i målingen. 

- Med den kendiseffekt, der er omkring ham, så havde jeg nok forventet et højere resultat, siger Peter Lautrup Larsen. 

- Men hvis man skal have lidt respekt for manden, så har han jo ikke fået lov at tale politik endnu. Han har jo kun talt om sine domme. Så det er for tidligt at dømme hans projekt til en fuser, siger Lautrup. 

Normalt er der jo en tendens til, at nye partier vinder opmærksomhedens interesse og dermed ligger højt i de første målinger. Ligger du ikke lavt set i det lys? 

- 60-70 procent af mediedækningen af mit nye parti er gået på min person og min fortid. Så jeg har fået væsentligt dårligere omtale af mit politiske projekt. Så jeg tænker, at i mit tilfælde starter det omvendt. Det her er et helt enormt højt tal, hvis man betragter, hvor mange tæv jeg har fået i pressen, siger Riskær.

Det kan kun gå fremad, når han kommer til at tale om indhold frem for fortid, mener han. 

DF går tilbage

Udover Riskær er det mest opsigtsvækkende i målingen, at Dansk Folkeparti går tilbage endnu en gang. Partiet står til 13,4 procent af stemmerne, hvilket svarer til 24 mandater. Det er en tredjedel mindre end de 37 mandater, partiet har i dag. 

TV 2 afventer en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl. Men da Megafon-målingen i januar viste samme tendens, sagde DF-formanden, at han er sikker på, at DF får et bedre valgresultat. 

- Sådan en måling her er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, men jeg er overbevist om, at når vi bevæger os frem mod en valgdag, så ligger vi stærkere hos danskerne, lød det fra partiformanden. 

Thulesen Dahl-effekten er væk

Målingen viser, at Kristian Thulesen Dahl-effekten er væk, siger TV 2s Peter Lautrup Larsen. 

Valget i 2015 var det første med Thulesen Dahl som formand. Partiet tog alle landets målinger og kommentatorer på sengen og blev landets næststørste parti. Nu er DF dog tilbage på 24 mandater og det leje, partiet lå på, dengang formanden hed Pia Kjærsgaard. 

- DF dyrker deres mærkesager, men det er åbenbart ikke nok, siger Peter Lautrup Larsen, der mener, at DF ikke har vundet noget på at gå i offensiven på pensionsområdet.

- Det er formentlig også, fordi Mette Frederiksens strategi er rigtig. Hun taber vælgere til venstrefløjen, men det helt afgørende er at hente vælgere over åen, og det er det, hun gør i øjeblikket. Dem, der i sin tid gik fra S til DF på grund af udlændinge, begynder nu at vende tilbage. 

Rød blok står til sejr

Ellers er der ikke de store afvigelser fra den tendens, der er blevet tegnet i de seneste måneders målinger. 

Hvis vi skal gentage os selv fra den seneste, så ligner det fortsat en valgsejr til rød blok. Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten ligger på 51 procent af stemmerne og kan dermed samle 89 mandater - selv uden de syv, der ville tilfalde Alternativet, hvis vælgerne sætter deres kryds, ligesom de har sagt i spørgeundersøgelsen, at de vil. 

Derimod står Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige til 79 mandater - eller 45,2 procent af stemmerne.