Politik

Ny kæmpe havvindmøllepark skal ligge ved Lemvig

Ny havvindmøllepark skal forsyne mellem 800.000 og en million husstande med strøm og bliver ikke alene Danmarks, men også en af verdens største.

Mellem 80 og 100 vindmøller skal opføres i Nordsøen ud for Lemvig. Danmarks største havvindmøllepark skal hedde Thor. 

Det har Folketingets parter indgået aftale om torsdag eftermiddag. 

- Den kommende havvindpark bliver vores klart største, og den vil levere et stort bidrag til lokal vækst og den grønne omstilling, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge Ritzau.

8000 nye arbejdspladser

Havvindmølleparken skal forsyne mellem 800.000 og en million husstande med strøm og bliver dermed ikke alene Danmarks, men også en af verdens største havvindmølleparker - kun overgået af to britiske havvindmølleparker, der er ved at blive bygget.

Vindmøllerne ved Lemvig skal mere præcist bygges 20 kilometer ud for kysten - nord for Nissum Fjord ved Thorsminde og Bøvling Klit.

Selve byggeprocessen skal nu i udbud. Når det er afgjort, hvem der vinder udbuddet, kan man lægge sig fast på, hvilken havn arbejdet skal tage udgangspunkt i. Det kunne for eksempel være Thyborøn eller Esbjerg. 

Lokalområdet bakker op

Uanset hvor der skal arbejdes ud fra, er det dog sikkert, at arbejdet med at opføre den enorme vindmøllepark vil give en masse nye arbejdspladser til området. Ministeriets bud er 8200 årsværk fordelt over byggeperioden. 

Og når havvindmølleparken står færdig engang mellem 2024 og 2027, vil der også være brug for folk til løbende service og vedligehold. 

Derfor bliver nyheden også modtaget med jubel i Vestjylland. 

For eksempel siger Esbjerg-borgmester Jesper Frost (V) til TV Syd: 

- For Esbjerg er det det bedste, at det kommer til at ligge i Nordsøen. Det betyder jo, at møllerne sandsynligvis vil blive udskibet fra Esbjerg Havn, og de arbejdspladser kommer til at være i det sydvestjyske område.

I forarbejdet til forhandlingerne har ministeren været på rundtur i landet for at tale med de vestjyske kommuner, der bliver berørt af havvindparken. Og ministeren oplever stor lokalopbakning.

- Jeg er glad for, at vi både på Christiansborg og ude i kommunerne støtter op om havvind. Vi har holdt kommunernes ønsker op mod vores forpligtigelse til at gøre den grønne omstilling så billig som mulig, og jeg synes, placeringen i Nordsøen rammer en god balance, siger Lars Christian Lilleholt.

Nordsøen vandt over Østersøen

Alle Folketingets partier var i sommer med til at lande en ny energiaftale. Målet med den var, at alle danskeres elforbrug skal være dækket af vedvarende energi i 2030. 

I aftalen blev der afsat i alt 19 milliarder kroner til investering i grønne energikilder. Blandt andet tre havvindmølleparker, der tilsammen vil kunne dække mere end alle danske husstandes strømforbrug. 

Placeringen af den første park i Nordsøen blev foretrukket frem for en placering i Østersøen ved Kriegers Flak, hvor energiselskabet Vattenfall lige nu er i gang med at opføre en 600 MW stor havmøllevindpark.

Udover havvindmøller aftalte partierne også, at der skal være markant færre vindmøller på land. Konkret skal antallet af landvindmøller mere end halveres fra de nuværende cirka 4300 til max 1850 i 2030.