- Det her er et fuldstændig utilfredsstillende niveau, siger DF-formand om ny måling

Vælgertilslutningen til Dansk Folkeparti daler fortsat. En ny meningsmåling viser, at partiet får tilslutning fra 13,4 procent af vælgerne.

- Det her er jo et fuldstændig utilfredsstillende niveau for Dansk Folkeparti, det er klart.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter endnu en meningsmåling fra Megafon, der viser, at partiet går tilbage.

Ved folketingsvalget i 2015 fik Dansk Folkeparti 21,1 procent af stemmerne. Ved en måling i januar i år var det tal faldet til 15,8 procent.

Nu viser en dugfrisk Megafon-måling, at partiet, hvis der var valg i dag, ville være nede på 13,4 procent.

- Den ægte vare, eller kopivaren

Kristian Thulesen Dahl mener, at diskussionerne om en ny sundhedsreform, om en differentieret pensionsalder og ikke mindst om udlændingepolitikken er skyld i tilbagegangen:

- Der er ingen tvivl om, at når Socialdemokratiet forsøger at skabe tryghed om, at de også vil føre en stram udlændingepolitik, så gør det, at nogle af dem, som ellers tænker, at Dansk Folkeparti er det afgørende valg for at sikre en ordentlig udlændingepolitik, bliver mere tilbøjelige til at se på, om der er andre steder, man kan stemme.

- Og så er det jo på valgdagen, man finder ud af, hvor mange der vælger den ægte vare, og hvor mange der vælger kopivaren, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

DF betaler prisen

Politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding, vurderer, at Dansk Folkeparti lige nu betaler prisen for at trække partiet tættere mod midten i dansk politik.

- Når man ser på meningsmålinger kontra valgresultat i fortiden, så har der været en tendens til, at flere har stemt på Dansk Folkeparti, end dem der har sagt, at de ville gøre det i målingerne. Det sat til side, så er det fald, man ser her så markant, at det ikke kan bortforklares med det alene, siger Thomas Funding.

- Der er sket noget. Der er vælgere, der er forsvundet fra Dansk Folkeparti. Jeg tror, at Kristian Thulesen Dahl har ret i, at ganske mange af de vælgere er gået til Socialdemokratiet i stedet for.

Thulesen Dahl-effekten er væk

Den nye måling viser, at Kristian Thulesen Dahl-effekten er væk, mener TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup Larsen.

Valget i 2015 var det første med Thulesen Dahl som formand. Partiet tog alle landets målinger og kommentatorer på sengen og blev landets næststørste parti. Nu er DF dog tilbage på 24 mandater og det leje, partiet lå på, dengang formanden hed Pia Kjærsgaard. 

- DF dyrker deres mærkesager, men det er åbenbart ikke nok, siger Peter Lautrup Larsen, der mener, at DF ikke har vundet noget på at gå i offensiven på pensionsområdet.

- Det er formentlig også, fordi Mette Frederiksens strategi er rigtig. Hun taber vælgere til venstrefløjen, men det helt afgørende er at hente vælgere over åen, og det er det, hun gør i øjeblikket. Dem, der i sin tid gik fra S til DF på grund af udlændinge, begynder nu at vende tilbage.